Hoppa till innehållet

Annons

Tillväxtverket tar startups till fler länder

Tillväxtverket har genom Startup Sweden sedan tidigare ett acceleratorprogram i USA. Nu fördjupas initiativet där och samtidigt utökas det till Tyskland och Dubai.

”En internationell expansion är utmanande och tidskrävande, inte minst sett till skillnader i kultur och byråkrati”, menar Arash Sangari, programansvarig.

Seliro, med vd:n Kajsa Arvidsson (till höger), är ett av bolagen som deltar i Tillväxtverkets acceleratorprogram i Tyskland med chefen Arash Sangari.
Seliro, med vd:n Kajsa Arvidsson (till höger), är ett av bolagen som deltar i Tillväxtverkets acceleratorprogram i Tyskland med chefen Arash Sangari.

Startup Sweden hjälper nystartade svenska bolag att ta sig in på nya marknader. Bolagen får först en introduktion på respektive marknad på nationell och lokal nivå. 

”En internationell expansion är utmanande och tidskrävande, inte minst sett till skillnader i kultur och byråkrati. Med Access-programmen vill vi underlätta processen och erbjuda en ordentlig introduktion till den nya marknaden samtidigt som vi också ordnar med ett skräddarsytt nätverk för respektive bolag”, säger Arash Sangari, programansvarig för Startup Sweden, i ett uttalande.

Som stöds sätts det upp individualiserade möten för att skapa rätt förutsättningar för en lyckad etablering.

”Vi har tidigare uppmätt framgångar för över 50 procent för våra USA-program”, menar Arash Sangari.

För att höja nivån sätts fler möten in med ankarkunder tidigt i processen. Programmet i USA sker i samarbete med den svenska ambassaden i Washington samt lokala handelskamrar under SACC, Swedish American Chambers of Commerce.

De antagna bolagen är verksamma inom bland annat edtech och fintech med Minna, Seliro, Trustrace, Upgraded, Vivologica, Beatly, Flype, Inex One och Matteappen. 

För första gången sätts nu acceleratorprogrammet in i Tyskland tillsammans med Svenska Handelskammaren och Germany Trade & Invest.

Här ingår Airmee, Ekkono Solutions, Gigapay, Learnster, Neonode, Näktergal och Vilja. Imagimob, Seliro och Trustrace går även in i det tyska programmet.

Seliro utvecklar mjukvarulösningar för smarta hem, har enligt bolaget miljontals användare och är inne i en uppskalningsfas.

”USA och Tyskland är två marknader där det satsas stora resurser på att alla hem ska ha väl fungerande tillgång till internet. Pandemin har tydliggjort behovet av uppkopplade hem och att hela bostaden kräver god täckning, som är enkel att sätta upp och med effektiv kundsupport som kan ske utan att någon kommer hem till dig”, meddelar Kajsa Arvidsson, vd för Seliro.

Programmet i Dubai kommer att genomföras i samband med världsutställningen där och har fokus på bolag med minst en kvinnlig grundare. Det genomförs i samarbete med Svenska Ambassaden i Abu Dhabi, Business Sweden, Svenska Institutet och Astrolabs, men det framgår ännu inte vilka bolag som deltar.

Läs mer: Tillväxtverket startar program för svenska bolag som vill till Mellanöstern

Innehåll från DeelAnnons

Distansrevolutionen ställer nya krav på chefer

Det sker en distansrevolution inom arbetslivet. Den nya verkligheten är en utmaning för chefer och arbetsledare.

– Digitala verktyg och onboarding blir mycket viktigare, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

Daniel Eisenberg är Nordenchef för Deel, ett bolag som underlättar att anställa globalt. Genom sitt arbetsliv har han blivit en expert på att jobba på distans, och nu jobbar han på ett företag som aktivt valt strategin att inte ha några fysiska kontor, något som rimmar väl med affärsidén. 

Daniel Eisenberg sitter själv i Nairobi, Kenya, dit han flyttat med familj och fru. 

Han leder team utspridda i Sverige, Danmark, England, Dubai, Italien och på flera andra platser runt om i världen. Distansarbete kan vara en del av kulturen. Så är det på Deel.

Ett team arbetade i Kapstaden för att komma bort från den nordiska vintern, utan att hamna i fel tidzon. 

– Jag önskar att jag haft den möjligheten när jag var ung. Det hade underlättat att kunna foga samman frihetsdrömmarna om resande med arbetslivet, säger Daniel Eisenberg. 

Flera undersökningar visar att chefer oroar sig för att distansarbete påverkar resultat negativt. Det är inget Daniel Eisenberg märkt av. 

– De anställda äger sin egen tid, det ger en känsla av ansvar. Jag upplever också att de blir mer effektiva, säger han. 

Ytterligare en aspekt som lyfts som problematisk med distansarbete är att arbetsplatskulturen blir lidande, vilket kan leda till att anställda känner mindre lojalitet mot företaget. 

– Det är klart det finns utmaningar med att bygga kultur när man inte gnuggar arm vid kaffemaskinen varje dag. Men det finns många digitala verktyg att jobba med, och om företaget inte lägger stora summor på kontor går det ju bra att lägga dem på resor så att anställda får träffas på regelbunden basis ändå, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att kulturen framgent snarare kommer att vara att man delar ett specifikt arbetssätt än fikastunder. 

Deel erbjuder företag som samarbetar med dem kontorsplatser via WeWork, boende via Air-bnb, kontorsutrustning levererad var som helst i världen, diverse plugins på slack, och digitala verktyg som underlättar distansarbete. 

Daniel Eisenberg menar att en strukturerad onboarding där tydliga förväntningar och krav etableras är vitala för en fungerande remote first-policy. Eftersom det sociala inte sker spontant behöver företaget även hitta sätt att se till att kollegor möts utanför de digitala jobbavstämningarna. 

– Varannan vecka blir jag hopmatchad med en kollega jag inte känner på Slack. Det kan vara någon i Indien, Israel eller USA och så ses vi 15 minuter. Vi kanske inte blir bästisar, men jag får en överblick över hur de har det i dag, och hur deras vanligaste utmaningar ser ut. 

Daniel Eisenberg checkar in med anställda regelbundet, bara för att kolla läget, säga hej eller ge lite positiv feedback på något arbetsrelaterat. Han menar att det går att ha en empatisk ledarstil, även på distans. 

– I början när jag gjorde det märkte jag att många, särskilt de juniora, blev lite nervösa och frågande. Så jag är väldigt tydlig med att när jag ”poke:ar” dig så är det aldrig för att leverera dåliga nyheter, det är bara för att kolla hur du mår.  

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera