1515

Tillväxtverket satsar på kvinnliga techgrundare

Tillväxtmyndigheten gör sin första stora satsning på kvinnliga techgrundare. Med sitt Femtech bootcamp vill de ge kvinnliga grundare ett bredare nätverk och ny kunskap.

Grace health, med grundarna Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer, är ett av bolagen som är antagna till Tillväxtverkets Femtech bootcamp .
Grace health, med grundarna Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer, är ett av bolagen som är antagna till Tillväxtverkets Femtech bootcamp .Foto:Carl Lemon

Di Digital gör årligen en granskning över hur riskkapitalet fördelas mellan techbolag grundade av män och kvinnor. Årets granskning visade att 0,7 procent av kapitalet gick till bolag med enbart kvinnliga grundare, medan 88 procent gick till techbolag med enbart manliga grundare. 

För att hjälpa de kvinnliga entreprenörerna arrangerar nu Tillväxtverket för första gången ett bootcamp för bolag med kvinnor i grundarteamet. Myndighetens Femtech bootcamp har för avsikt att hjälpa dessa startupbolag att växa. 

Läs även: Granskning: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet 

Bolagen kommer under en vecka få träffa experter inom tech, investerare och potentiella kunder i Stockholm. De tio bolagen har valts ut av en jury där bland annat bland andra Aurore Belfrage, affärsängeln Jane Walerud (NTL) och investeraren Simon Saneback på Wellstreet ingår.

”Vi fick ett 40-tal ansökningar och det var framför allt roligt att se en mix av nya entreprenörer och grundare med tidigare erfarenhet av att driva skalbara bolag. Vi ser fram emot veckan och hoppas kunna hjälpa till med ny kunskap och ett brett nätverk som kan ta bolagen till nästa nivå”, säger Arash Sangari, programansvarig för Startup-Sweden på Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Läs även: Grace health ska ge kvinnorna makt över sina kroppar 

Ett av bolagen som valts ut är Grace Health (NTL), som gör en mens- och fertilitetstracker för kvinnor i tillväxtländer. 

”Vi ser fram emot en intensiv och produktiv vecka på FemTech bootcamp där vi får ta del av kontakter och kunskap för att nå vår vision om att tillgängliggöra hälsa för kvinnor i hela världen”, säger medgrundaren Estelle Westling i pressmeddelandet. 

Övriga bolag som deltar i Femtech bootcamp är: 

Aidar
Gör inredningsdesign med hjälp av AI och AR.

DeDecco
Erbjuder digitala tjänster inom inredningsdesign.

Diretto
En plattform för automatiserad löneadministration för småskaliga arbetsgivare.

The Folkklore Company
Kombinerar teknik och tradition genom att erbjuda en mjukvara där du kan designa ditt
eget broderimotiv.

Imagicase
Utvecklar ett verktyg för att inspirera unga tjejer att programmera.

Läs även: Mimbly kammade hem pitchsegern under Female Founders 

Ztable
En app för ryttare som innehåller träningskalender, ett socialt nätverk och övningar.

Knodd
En app där föräldrar kan träffa barnsjukskötare genom videosamtal, lära sig mer om barns hälsa och spara vaccininformation.

Rebelbirdz
Stärker koppling mellan inre och yttre skönhet genom dataintelligens. Innehåller en
tudelad abonnemangstjänst och en gamifierad plattform.

Stagecast
En upplevelseplattform för underhållnings- och sportevenemang som integrerar
mobilen i liveevenemang.

Läs även: ”Det är så mycket kompetens vi aldrig får se skymten av” 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?