1515
Annons

Tillsatt som Ubers nya vd – efter tips från Daniel Ek

Spotifys Daniel Ek ett finger med i leken när Ubers nya vd Dara Khosrowshahi valdes av styrelsen. Nu uppger den nytillträde vd:n att en börsnotering för Uber kan väntas inom tre år. 

Daniel Ek lade in ett gott ord om Ubers nya vd Dara Khosrowshahi.
Daniel Ek lade in ett gott ord om Ubers nya vd Dara Khosrowshahi.Foto:Kollage.

Uber brukar omnämnas som världens största startup med ett bolagsvärde om cirka 550 miljarder kronor i dagens växelkurs. Det kan jämföras med Sveriges Spotify, som värderas till cirka 130 miljarder kronor. 

Med det sagt är det inte så att Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek inte har allas uppmärksamhet när han har något att säga. Och tydligen hade han något att säga om den nytillträdde vd:n för Uber. 

Läs även: Här är 5 problem Ubers nya vd måste lösa

Enligt en tweet av en reporter på Yahoo Finance ska Daniel Ek varit den som rekommenderat Dara Khosrowshahi för Ubers styrelse:

Informationen kommer från Dara Khosrowshahis första möte med anställda som någon spelat in och läckt till Yahoo Finance. Uber-vd:ns ska där ha sagt att han hade varit i kontakt med Daniel Ek inför jobberbjudandet.

”Daniel Ek tittar på mig och säger: Dara, vill du vara glad? Eller vill du förändra världen? Så nästa dag ringde jag tillbaka till head-huntern.”

Tweeten plockades sedan upp av en av Spotifys investerare, Shakil Khan. Hans tweet gillades av Daniel Ek:

Om det var en bra rekommendation eller inte återstår att se. Men under ett av de första mötena med anställda under onsdagen uppgav Dara Khosrowshahi att Uber planerade för en börsnotering tidigast om 18 månader och senast om 36 månader. 

Det skulle betyda att Uber ska börsnoteras 2019 eller 2020.

Benchmark Capital, en av Ubers storägare, har enligt New York Times tidigare uppmanat Uber att överväga börsen som alternativ, något som den förre vd:n Travis Kalanick var mer skeptisk till.

Läs även: ”Varför nöjer sig Spotify med att kränga andras musik?” 


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?