1515
Annons

Tiktok vill inte betala 45 miljarder kronor till USA för Trumps ”patriotiska utbildning”

Donald Trump menar att Tiktoks ägarbolag Bytedance gått med om att betala cirka 45 miljarder kronor till en fond som ska utbilda amerikanska ungdomar i patriotism. Nu dementeras det helt och hållet av det kinesiska teknikföretaget.

USA:s president Donald Trump och Bytedances grundare Zhang Yiming.
USA:s president Donald Trump och Bytedances grundare Zhang Yiming.Foto:TT.

Det kinesiska moderbolaget Bytedance är nära att släppa kontrollen över delar av den populära videoappen Tiktok. Nya intressenter i den amerikanska verksamheten är mjukvarujätten Oracle tillsammans med detaljhandelskedjan Walmart.

Bytedance kommer formellt fortsatt att vara ägare av bolaget, men Oracle och Walmart går in som garanter i ett partnerskap för att säkerställa att användardata inte ska hamna i orätta händer.

Någon överföring av Tiktok-algoritmen kommer det inte bli tal om, enligt Bytedance. Lösningen blir i stället att amerikanska Oracle får ”insyn i källkoden”.

Trump-administrationen bekräftade under helgen att affär är nära förestående. USA har varit på väg att förbjuda Tiktok på grund av misstankar om att deras kinesiska ägare utgör ett säkerhetshot.

Donald Trump har uttalat att det nya företaget kommer att etablera ett huvudkontor i USA, som ”nog hamnar i Texas” och ”skapar 25 000 nya jobb.”

Som en del av affären har de inblandade aktörerna, enligt Trump, gått med på villkoret att bidra till en fond på 5 miljarder dollar eller motsvarande 45 miljarder kronor. 

Pengarna ska användas för olika statliga utbildningsinsatser ”för patriotism” i USA. Det handlar om ett historieprojekt där det utbildningsväsendet ska lära barn ”den verkliga historien om USA och inte fejkhistorien om USA”, enligt presidenten.

”Han jag vetat att de skulle säga ja så snabbt hade jag ju krävt mer”, kommenterade Trump, och tillade: ”Vi ska stoppa den radikala indoktrineringen av våra studenter och återställa en patriotisk utbildning i våra skolor.”

Men nu framkommer uppgifter om att Bytedance inte vill betala affärspremien på 5 miljarder dollar.

”Den så kallade skattebetalningen av 5 miljarder dollar till USA är en prognos för den bolagsskatt som Tiktok kommer behöva betala för affärsutveckling de närmaste åren. Den egentliga skattesumman måste dock bedömas utefter den verkliga utveckling som kommer ske och utifrån skattestrukturer i USA. Denna skattebedömning har således inget att göra med detta samarbetsavtal”, skriver Bytedance i ett uttalande.

Läs mer: Trump ger Tiktok-avtalet grönt ljus: ”Nära en fantastisk deal” 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?