1515
Annons

Tiktok låter dig ladda upp och tjäna på musik

Tiktok lanserar en tjänst för att låta artister direkt ladda upp och tjäna pengar på sin musik. 

Tiktok lanserar en ny tjänst.
Tiktok lanserar en ny tjänst.Foto:Gorm Kallestad

Den sociala medieplattformen Tiktok tar nästa steg i musikbranschen. Den kinesiska teknikjätten Bytedance lanserade appen 2016, och har med den populära tjänsten att dela korta klipp och videodelningar lockat till sig hundratals miljoner användare. 

Vissa artister har börjat sin karriär på Tiktok. Variety har tidigare rapporterat om att 75 procent av Tiktok-besökarna upptäcker artister på deras plattform, och 63 procent menar att det är en källa för musik de ännu inte hört tidigare. Hela 72 procent upplever att vissa låtar de hör är associeras med Tiktok. 

Nu lanserar Tiktok tjänsten ”Soundon”, en så kallad ”allt-i-ett-plattform” för såväl musikmarknadsföring som distribution, skriver Variety i en artikel. Tanken är att låta artister ladda upp – och tjäna pengar på – sina låtar direkt i appen. Det innebär att artister tjänar på när Tiktok-skapare använder musiken i deras egna klipp. 

Variety skriver vidare att Bytedance sagt att de betalar Soundon-skapare 100 procent av royalties för musiken under det första året, och 90 procent efter det, utan några extra tillägg för administrativa avgifter. I artikeln nämns också att Tiktok uttalat sig om att artister kommer att bli kompenserade ”baserade på hur ofta musiken används i videor”, men inte exakt hur mycket de kommer att betala per lyssning.  

Med tjänsten kommer artister också kunna distribuera sin musik till Bytecances musiktjänst Resso, men även streamingplattformar i tredje part som Spotify, Apple Music, Deezer, Joox och Pandora, skriver Variety i artikeln.  

”Soundon är designad för att stötta dem när de tar de första stegen i sin karriär”, säger Ole Obermann, global musikchef på TikTok, i ett uttalande.

Efter en betatest-period är tjänsten nu lanserad i USA, Storbritannien, Brasilien och Indonesien, enligt Variety. 

Läs mer: Bloggande läkare har växt till dietråd för 70 miljoner 

 


Innehåll från IMPACTAnnons

Sverige slår både Norge och Danmark – enligt ny rapport från Omnichannel

Nya siffror från Omnichannel Index visar att svenska företag erbjuder bäst kundupplevelser både i butik och online. Den nya undersökningen mäter hur nordiska butikskedjor erbjuder kundupplevelser efter Omnichannels modell. Vinnarna i mätningen kommer att presenteas på ett stort event i Stockholm den 6e september där ledande profiler från bland annat IKEA, Lindex och LEGO kommer delta.

The OmniChannel Index är Nordens största undersökning när det kommer till att mäta butikers kundupplevelser både digitalt och i butik. 

Även om många butikskedjor har utvecklat och förbättrat kundupplevelsen under Corona-pandemin visar undersökningen att det fortfarande finns förbättringsmöjligheter hos de Nordiska butikskedjorna. Omnichannel Index mäter hur 277 butiker runtom i Norden presterar på 65 punkter kopplat till kundupplevelsen i fysiska och digitala kanaler. 

Studien visar bland annat att endast 34 procent av butikerna erbjuder click & collect-tjänster, trots att detta under pandemin har blivit något som kunderna förväntar sig. Undersökningen visar även att endast 9 procent av butikerna erbjuder självbetjäningsskärmar och 13 procent erbjuder ”endless aisles” där kunder erbjuds att se och beställa det kompletta sortimentet direkt i butiken.

Hållbarhet inom handel – ”all hype, no action”

Det är tredje gången som studien publiceras och nytt för i år blir att mätningen även undersöker detaljhandelns erbjudande inom hållbarhet. 

– Trots att kundupplevelser och miljömedvetenhet är heta ämnen visar våra siffror på att detta inte implementeras i praktiken, säger Kristoffer Okkels, Marketing Director på IMPACT. 

Till exempel visar studien att 22 procent av butikerna följer FNs hållbarhetsmål. Studien visar även att endast 19 procent av dem låter kunderna filtrera produkter baserat på deras Co2-avtryck. Vidare framgår att endast 3 procent av butikerna erbjuder fossilfria leveransalternativ och endast 2 procent erbjuder hållbar paketering. 

Vinnarna i studien ska presenteras i Stockholm 

Resultaten i Omnichannel Index kommer att presenteras på en gala i Stockholm den 6 september. Eventet är öppet och gratis för företag inom handeln. 

– Vi vill hylla de som gör någonting extra för kundupplevelsen. Det kan handla om allt från fler fraktalternativ till att erbjuda self-service i butik till sina kunder, säger Kristoffer Okkels. 

Denna hyllning sker vid ett event i Stockholm som tar plats den 6e september. Många ledande namn inom handeln kommer vara där och föreläsa, däribland Christian Thor, VP på LEGO och Loek Berendsen, Platform Lead på IKEA. Dessa ledande aktörer kommer även få dela med sig av sina resor mot att uppnå den bästa OmniChannel-upplevelsen för sina kunder.

Eventet kommer inte endast hylla vinnarna, utan kommer även innehålla inspiration och kunskap om hur andra företag kan ta steget till en bättre kundupplevelse och bättre hållbarhetstänk. 

Omnichannel Index arrangeras av e-handelsbyrån IMPACT Commerce som är en av Europas ledande konsulter inom E-handel. Impact har under många år hjälpt butiker och handlare och e-handelsföretag att förbättra sina kundupplevelser genom att erbjuda rådgivning och teksnika lösningar. Uppdragsgivarna består av allt från Arla till Filippa K, Plantagen, Ganni och listan utökas ständigt. 

Eventet är gratis och tillgängligt för aktörer inom handel. Läs mer och registrera dig på: www.omnichannelindex.com  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IMPACT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?