1515
Annons

Tiktok följer teknikjättarna ut ur Hongkong – i förmodad kupp

Den kinesiska teknikjätten Bytedance tänker ta bort sin app Tiktok i Hongkong. Detta efter att Kina infört en ny kontroversiell säkerhetslag i regionen. Samtidigt överväger USA att förbjuda just Tiktok – på grund av Bytedance nära band till Kina.

Tiktok är en social media-app från kinesiska Bytedance.
Tiktok är en social media-app från kinesiska Bytedance.Foto:Shiho Fukada

Teknikjättar som Facebook, Google och Twitter tänker göra förändringar i sina respektive verksamheter i Hongkong. Detta efter att Kina beslutat om en säkerhetslag som bland annat innebär att fastlandet får sin egen polisstyrka i regionen.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att Bytedance utträde ur Hongkong kommer att ske inom ett par dagar. 

BBC rapporterar å sin sida att det finns ett strategiskt element bakom Tiktok-beslutet, nämligen att avfärda kritik att bolaget har nära kopplingar till den kinesiska staten.

Att visa att man inte ställer sig bakom säkerhetslagen framstår i den meningen som en pr-kupp i tider då Tiktok själva, på flera håll i världen, stöter på motstånd.

Läs mer: Indien förbjuder Tiktok, Wechat och andra kinesiska appar

Så sent som under måndagen sa till exempel USA:s utrikesminister Mike Pompeo att landet ser över ett förbud mot Tiktok och andra kinesiska sociala medie-appar. Detta i en intervju med Fox News.

Trumps utrikesminister uttalar en oro för att de amerikanska användarna ”delar privat information med det kinesiska kommunistpartiet”.

Tidigare har USA och flera andra länder i väst använt samma argument vid ett förbud mot den kinesiska telekomjätten Huaweis produkter.

Tiktok har under en längre tid försökt distansera sig från moderbolaget, som startade appen just för den internationella marknaden. Bolaget har tidigare intygat att all data från amerikanska användare finns i USA och Singapore, och inte i Kina.

(Finwire/TT/Di Digital)


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?