1515

THQ-toppen om EU-utredningen: ”Ligger inte sömnlös över det”

EU-kommissionen anklagar flera spelaktörer för konkurrensbrott. Ett av bolagen är svenska THQ Nordic som faller efter beskedet.

Margrethe Vestager och Lars Wingefors, vd THQ Nordic.
Margrethe Vestager och Lars Wingefors, vd THQ Nordic.

EU-kommissionen har utrett flera speldistributörer för att ha använt sig av så kallad geoblocking, alltså blockering av tjänster och varor beroende på vart användaren befinner sig.

Bland de utpekade bolagen finns bland andra Valve, som driver den enorma plattformen Steam, Capcom och THQ Nordic-ägda Koch Media.

EU-kommissionen menar att spelbolagen blockerar konsumenter från att köpa spel över gränserna inom unionen, ett brott mot EU:s konkurrensbestämmelser. Detta har bland annat gjorts för att förhindra att konsumenter från att köpa spel för ett billigare pris i utlandet.

”I en sann digital inre marknad måste europeiska konsumenter ha rätten att köpa och spela önskade videospel oavsett var de bor i EU. Konsumenter ska inte hindras från att handla mellan medlemsländer för att hitta bästa möjliga inköpsvillkor”, skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Efter beskedet föll THQ Nordics aktie med omkring 6 procent. 

Enligt THQ handlar det om spelköp som ska ha skett före 2015. Efter att Koch Media blivit informerade av kommissionen slutade man med att prissätta spelen olika inom unionen, berättar THQ Nordics vd Lars Wingefors.

”Vi har samarbetat med dem, sedan delar vi inte deras åsikter men vi har en dialog med dem.”

Kommissionens slutsatser är preliminära och ska nu fördjupas ytterligare. Om EU-kommissionen kommer fram till att spelbolagen brutit mot EU:s konkurrenslag kan böter vänta bolagen. I värsta fall handlar det om 10 procent av bolagens årsomsättning.

”Jag ligger inte sömnlös över det. Vi anser att vi gjort reserveringar utifrån den informationen vi har och den legala bedömning vi gör”, säger Lars Wingefors.

Det var i början av 2018 som THQ Nordic köpte Koch Media för 121 miljoner euro, motsvarande drygt 1,2 miljarder kronor. Formellt öppnade EU-kommissionen sin utredning av spelbolagen i februari 2017. THQ Nordic kände till kommissionens utredning av Koch Media när förvärvet gjordes.

”Absolut, vi kände till detta. Det har varit en pågående process i många år. Vi kände väl till det här och gjorde en legal bedömning som vi gjorde vid förvärvet”, säger Lars Wingefors.


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?