1515

THQ Nordic köper spelutvecklare för 75 miljoner

Spelbolaget THQ Nordic köper spelstudion Experiment 101. Säljare är grundaren Stefan Ljungqvist och Goodbye Kansas-gruppen. Prislappen visar 75,3 miljoner kronor.

Lars WIngefors, vd för THQ Nordic. Foto: Andreas Reichenberg.
Lars WIngefors, vd för THQ Nordic. Foto: Andreas Reichenberg.

Miljardären Lars Wingefors THQ Nordic fortsätter sin shoppingrunda i spelutvecklarvärlden.

Experiment 101 blir bolagets femte helägda studio. Så sent som i slutet av augusti tog bolaget över Skövdebaserade Pieces Interactive och äger även studior i Tyskland och USA. 

”Vi såg en stor potential i Experiment 101 och Biomutant under Stefan Ljungqvists ledning, redan när spelet började utvecklas 2016. Efter det positiva mottagandet av Biomutant när det presenterades på Gamescom 2017 är vi väldigt glada att ha fått möjlighet att förvärva Experiment 101 och Biomutant”, säger Lars Wingefors i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Wingefors spelbolag ökar vinsten med 50 procent

Med köpet befäster THQ Nordic sin position som Sveriges näst största spelutvecklare på börsen, efter Paradox Interactive, med ett marknadsvärde på nära 6 miljarder kronor. Lars Wingefors äger 50 procent av bolaget vilket gör honom till en av Sveriges spelmiljardärer.

”Jag är övertygad om att 2018 kommer bli vårt mest spännande år hittills”, sa Lars Wingefors i samband med kvartalsrapporten tidigare i veckan.

THQ Nordic omsatte 84,7 Mkr under tredje kvartalet i år och gjorde ett rörelseresultat på 34,6 Mkr, en ökning med 36 procent jämfört med samma period i fjol.

Läs mer: THQ Nordic tar in 600 miljoner till förvärv

Bolaget gjorde i början av hösten en så kallad riktad nyemission till svenska och internationella investerare. Nära 600 Mkr togs in i den rundan. Pengar som nu uppenbarligen sätts i arbete.

Goodbye Kansas-gruppen gick in som hälftenägare när Experiment 101 startades för bara två och ett halvt år sedan. Grundaren Stefan Ljungqvist har ett förflutet inom Avalanche Studios och var en av de drivande bakom spel som Just Cause och Mad Max.

Nu jobbar studions 17 anställda med Biomutant. Det är ett actionäventyrsspel – en kung fu-fabel med inspiration från Zelda och Mad Max – som ska släppas 2018. I samband med förhandsvisningen vid spelmässan Gamescom i Köln i somras fick spelet stor uppmärksamhet och hyllades av såväl branschpress som andra spelutvecklare.

”Vårt mål är att bygga upp Biomutant till ett av våra viktigaste varumärken. Rekryteringen av Stefan Ljungqvist och hans talangfulla medarbetare tillför en väldig styrka till THQ Nordic. Förutom att fortsätta att leda utvecklingen av Biomutant kommer Stefan att vara involverad i strategifrågor, framtida förvärv och ytterligare spelutvecklingsprojekt”, säger Lars Wingefors. 

Läs mer: THQ Nordic köper den svenska utvecklingsstudion Pieces Interactive

Den nu aktuella affären låg i korten redan när THQ Nordic tecknade förläggaravtal för Biomutant i februari i år.

Goodbye Kansas-gruppen gör visuella effekter och digital animation för film och tv samt reklam- och spelbranschen. Underhållningskoncernen har efter de senaste åren investerat i ett flertal spelutvecklare och har i sin studioportfölj bland annat Fall Damage, som startades av fyra veteraner från Dice.

”Vi säljer inte för att vi behöver pengar utan för att det är en bra affär som ger ytterligare förutsättningar för oss framåt. Det är en win-win-win om man ska uttrycka sig med en floskel”, säger Peter Levin vd för Goodbye Kansas Holding.

Han medger dock att det varit känslomässigt aningen svårt att sälja redan nu.

”Det är lite tidigt ur mitt perspektiv, men i vår lilla värld är det mycket pengar efter att ha varit delägare i bara 30 månader. Allt har en prislapp och vi har inte ändrat vår strategi att investera i små spelutvecklare.”

Nya affärer kommer att ske det närmaste året.

”Vi förhandlar redan med flera mindre studior”, säger Peter Levin.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?