1515

The End för svenska filmtjänster? Film2Home i konkurs

Filmtjänsten Film 2 Home, som i vintras köpte upp konkurrenten Headweb, har ansökt om konkurs.

"Ägarna höll inte ut till break even", säger vd:n Ulrika Lindwall.

Ulrika Lindwall, vd för Film2home/Plejmo
Ulrika Lindwall, vd för Film2home/PlejmoFoto:TT

Streamingtjänsten Film2Home är Sveriges äldsta och grundades redan 2001. Bolaget har en så kallad video-on-demand-tjänst där användaren kan köpa tillgång till enskilda filmer. Men affärerna har inte varit blomstrande. De senaste två åren har förlusterna legat på runt 15 Mkr per år. 

Konkurrens från såväl amerikanska jättar som HBO och Netflix och illegala sajter som Swefilmer har pressat alla de svenska videostreamingtjänsterna. 

I mars i år ansökte streamingtjänsten Voddler om företagsrekonstruktion efter sju förlustår och över 200 miljoner kronor i investerat kapital. I fjol ansökte också streamingtjänsten Headweb om rekonstruktionsskydd. Bolaget hade då gjort samlade förluster på drygt 50 miljoner kronor. 

Men Film2Home har fortsatt att satsa. I vintras köpte Film2Home upp Headwebb och lanserade en ny tjänst under namnet Plejmo. Samtidigt rekryterades Ulrika Lindwall från jobbet som etableringschef på Spotify för att ta över som ny vd.  

"Vi har haft en investeringsplan. Vi har jagat externa investerare för att kunna skala upp. Det här (konkursen) har kommit väldigt plötsligt för alla inblandade", säger Ulrika Lindwall. 

Film2Homes huvudägare är familjeföretaget Bonver. Alla bolagets representanter lämnade i förra veckan Film2Homes styrelse, och nu i veckan försattes bolaget i konkurs. 

"Bonver har arbetat med det här i över 13 år och investerat mycket pengar. Jag kan inte säga någonting om deras betalningsförmåga men kanske kände de att de inte orkade längre", säger Ulrika Lindwall.

Film2homes och Plejmos streamingsajter ligger fortfarande uppe. Planen är att snabbt hitta en ny ägare utan att verksamheten ska påverkas. 

"Vi var inte långt ifrån break even. Intäkterna har fördubblats från föregående år. Vi gör just nu en plan för att kunna fortsätta verksamheten med nya ägare och har en del nyckelpersoner i branschen bakom oss", säger Ulrika Lindwall. 

Branschen har haft det tufft. Kostnaden för marknadsföring har stigit och man har behövt pressa hårdare för samma resultat.

I och med Film2Homes konkurs finns det nu bara en svensk filmsajt kvar som inte befinner sig under rekonstruktion, SF Anytime. I övrigt har alla ägare gett upp de senaste åren. Totalt handlar det om riskkapital på över 300 Mkr som har gått upp i rök i kampen mot piratsajter och amerikanska jättar.

"Branschen har haft det tufft. Kostnaden för marknadsföring har stigit och man har behövt pressa hårdare för samma resultat", säger Ulrika Lindwall som dock är hoppfull om att hitta en ny ägare som är beredd att satsa på bolaget.

"Vi har intressenter och jobbar intensivt för att kunna fortsätta verksamheten", säger hon. 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?