1515

The End för svenska filmtjänster? Film2Home i konkurs

Filmtjänsten Film 2 Home, som i vintras köpte upp konkurrenten Headweb, har ansökt om konkurs.

"Ägarna höll inte ut till break even", säger vd:n Ulrika Lindwall.

Ulrika Lindwall, vd för Film2home/Plejmo
Ulrika Lindwall, vd för Film2home/PlejmoFoto:TT

Streamingtjänsten Film2Home är Sveriges äldsta och grundades redan 2001. Bolaget har en så kallad video-on-demand-tjänst där användaren kan köpa tillgång till enskilda filmer. Men affärerna har inte varit blomstrande. De senaste två åren har förlusterna legat på runt 15 Mkr per år. 

Konkurrens från såväl amerikanska jättar som HBO och Netflix och illegala sajter som Swefilmer har pressat alla de svenska videostreamingtjänsterna. 

I mars i år ansökte streamingtjänsten Voddler om företagsrekonstruktion efter sju förlustår och över 200 miljoner kronor i investerat kapital. I fjol ansökte också streamingtjänsten Headweb om rekonstruktionsskydd. Bolaget hade då gjort samlade förluster på drygt 50 miljoner kronor. 

Men Film2Home har fortsatt att satsa. I vintras köpte Film2Home upp Headwebb och lanserade en ny tjänst under namnet Plejmo. Samtidigt rekryterades Ulrika Lindwall från jobbet som etableringschef på Spotify för att ta över som ny vd.  

"Vi har haft en investeringsplan. Vi har jagat externa investerare för att kunna skala upp. Det här (konkursen) har kommit väldigt plötsligt för alla inblandade", säger Ulrika Lindwall. 

Film2Homes huvudägare är familjeföretaget Bonver. Alla bolagets representanter lämnade i förra veckan Film2Homes styrelse, och nu i veckan försattes bolaget i konkurs. 

"Bonver har arbetat med det här i över 13 år och investerat mycket pengar. Jag kan inte säga någonting om deras betalningsförmåga men kanske kände de att de inte orkade längre", säger Ulrika Lindwall.

Film2homes och Plejmos streamingsajter ligger fortfarande uppe. Planen är att snabbt hitta en ny ägare utan att verksamheten ska påverkas. 

"Vi var inte långt ifrån break even. Intäkterna har fördubblats från föregående år. Vi gör just nu en plan för att kunna fortsätta verksamheten med nya ägare och har en del nyckelpersoner i branschen bakom oss", säger Ulrika Lindwall. 

Branschen har haft det tufft. Kostnaden för marknadsföring har stigit och man har behövt pressa hårdare för samma resultat.

I och med Film2Homes konkurs finns det nu bara en svensk filmsajt kvar som inte befinner sig under rekonstruktion, SF Anytime. I övrigt har alla ägare gett upp de senaste åren. Totalt handlar det om riskkapital på över 300 Mkr som har gått upp i rök i kampen mot piratsajter och amerikanska jättar.

"Branschen har haft det tufft. Kostnaden för marknadsföring har stigit och man har behövt pressa hårdare för samma resultat", säger Ulrika Lindwall som dock är hoppfull om att hitta en ny ägare som är beredd att satsa på bolaget.

"Vi har intressenter och jobbar intensivt för att kunna fortsätta verksamheten", säger hon. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?