1515

Tetra Pak-arvinge investerar i Klarna-utmanare

Betalbolaget Zaver fyller på kassan igen. Den här gången med 20 miljoner kronor. Med på tåget är Tetra Pak-arvingen Magnus Rausing.

Zavers grundare Linus Malmén och Amir Marandi
Zavers grundare Linus Malmén och Amir MarandiFoto:Joey Abrait

I slutet av 2017 lanserade Zaver sin app för trygga transaktioner mellan privatpersoner. Tanken var att användare skulle kunna betala på kredit när de köper en bil, möbler eller andra varor via till exempel Blocket.

Därefter har bolaget dessutom tagit fram en betallösning för företag.

Så sent som i april tog man in 11 miljoner kronor i riskkapital.

Läs mer: Betalutmanaren räds inte Blockets nya giv: ”Bra med lite konkurrens”

Nu fyller Zaver på kassan igen med 20 Mkr från en grupp befintliga ägare, däribland riskkapitalbolagen Inbox Capital och Inventure samt Fredrik Österberg. 

Magnus Rausing deltar också finansieringsrundan. Det skriver Breakit.

Han är son till Jörn Rausing och barnbarnsbarn till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing. Tidigare har han främst investerat i amerikanska bolag genom sin investeringslåda Mahr Projects. 

I en intervju med techsajten Sifted i somras förklarade den medieskygge Magnus Rausing varför valet föll på Zaver - ett svenskt bolag:

”Jag kom i kontakt med Zaver genom Joen Bonnier [som är partner på riskkapitalbolaget Atomico, reds anm.] och när jag satt ned med Amir Marandi [Zavers grundare, reds anmn.] var det svårt att säga nej till honom. Han är en superstjärna. Jag gillade verkligen hans vision och berättelse och jag tror att berättelsen är lika viktig som visionen”, sade han.

Zaver ska använda de nya pengarna för att anställa och vidareutveckla produkten - i syfte att kunna konkurrera med ”dagens befintliga betaljättar”, säger vd:n och medgrundaren Amir Marandi till Breakit.

Zaver har tidigare tagit in omkring 20 miljoner kronor i riskkapital och i ägarlistan finns bland annat Fabian Hielte, ägare bakom Ernström & C:o och tidig investerare i Spotify och Izettle samt Joen Bonnier, partner på Atomico.

Läs även: Han vill slå mynt av företagsaffärer: ”Plattformen är en schweizisk armékniv” 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?