Hoppa till innehållet

Annons

Tesla-svensken miljardsatsar på stor batterifabrik

Den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson ska utmana Elon Musk med en gigantisk batterifabrik – i Sverige. Upp till 40 miljarder kronor ska investeras och tusentals personer ska anställas.

Den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson. Foto: Jonas Eng
Den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson. Foto: Jonas EngBild:Jonas Eng

I höstas avslöjade Tesla-svensken Peter Carlsson att han har ett nytt projekt på gång: Han ska bygga en svensk ”gigafactory”, en gigantisk batterifabrik, i Sverige. Peter Carlsson var tidigare logistikchef på Tesla och där han var en av Elon Musks närmaste män.

Nu lanserar Peter Carlsson projektet, som fått namnet Northvolt, officiellt och berättar mer om detaljerna. Ambitionen att bygga en batterifabrik i Sverige är något som kräver gigantiska investeringar – upp till 40 miljarder kronor kan krävas för att färdigställa projektet.

”Det kan verka som en hög siffra men man måste komma ihåg att summan ska spridas ut över flera år, fram till år 2023”, säger Peter Carlsson som även investerar i startup-bolag och sitter i styrelsen för Fingerprint Cards och Gränges.

Hittills har Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och Vinnova klivit in och totalt har drygt 120 miljoner kronor investerats. Även riskapitalisten Harald Mix, som grundat riskkapitalbolaget Altor, är en av investerarna.

Läs mer: Harald Mix bland ägarna bakom Tesla-svenskens batterifabrik

”I de senare stegen kommer självklart fler institutioner och bolag att vara med men jag är väldigt optimistisk om att vi kommer att lösa det”, säger Peter Carlsson.

Anledningen till att projektet blir så dyrt är att Northvolt vill ta kontroll över hela kedjan, från brytningen av råmaterialet som utgör batteriet till den färdiga produkten.

”Problemet i dag är att batterier är väldigt dyra. Genom att skala upp batteriproduktionen och ta kontroll över hela kedjan, från gruvbrytningen av råmaterial till den färdiga produkten, tror vi att vi har en konkurrenskraftig affärsmodell”, säger Paolo Cerruti, operativ chef på Northvolt.

Läs mer: Tesla-profilen går in i Lundabolaget Terranet

Paolo Cerruti jobbade tillsammans med Peter Carlsson på Tesla och har en bakgrund inom fordonsindustrin, bland annat på Renault.

Förnyelsebar energi som sol- och vindkraft blir allt vanligare. Men då vinden inte alltid blåser då energin behövs det någonstans att lagra energin – det vill säga batterier. Både Peter Carlsson och Paolo Cerruti talar sig varma om den kommande batterirevolutionen som de tror kommer att komma.

”Om 10 procent av den europeiska fordonsindustrin ska vara elektriska fordon år 2025, kommer Europa att behöva minst tre liknande storskaliga fabriker bara för det. Så vi tror att efterfrågan kommer att vara enorm”, säger Peter Carlsson.

För närvarande befinner sig projektet i första fasen: ett projektkontor har etablerats i Stockholm och femton personer har anställts. I första fasen av projektet, de kommande 18 månaderna, ska totalt 30-35 personer anställas. Fabriken siktar Northvolt på att börja bygga i slutet av 2018 och under 2020 ska den ska stå färdig.

Att batterifabriken hamnar just i Sverige är ingen slump. För närvarande är världens batteriproduktion koncentrerad till Asien, framför allt Kina, Sydkorea och Japan, något som Northvolt inte ser någon anledning till. Att producera batterier är något som kräver väldigt mycket energi. Energin som produceras i Asien är ofta varken miljövänlig eller billig.

”Mer än 60 procent av kostnaden för att tillverka ett batteri består av kostnaden för råmaterial. Råmaterialet bryts för det mesta inte i Asien”, säger Paolo Cerruti.

Genom att etablera sig i Sverige får Northvolt tillgång till billig och miljövänlig energi och närhet till naturresurser.

Hittills har de inte bestämt sig för var i Sverige Northvolt ska etableras men enligt Peter Carlsson har gensvaret från politiker och tjänstemän på departement och i kommuner varit väldigt positivt och hjälpsamt.

När fabriken är fullt utbyggd siktar Northvolt på att ha ungefär 2.600 anställda men att upp till 10.000 kommer att skapas totalt, bland annat via underleverantörer.

”Där vi etablerar oss i Sverige tror jag också att vi kommer att se ett ekosystem där andra företag tar del av vår ’know-how’ och utvecklar det på andra sätt och för olika branscher”, säger Peter Carlsson.

”Fullt utbyggd tror vi att fabriksbyggnaden kommer att vara större än hela Gamla stan i Stockholm”, fortsätter han.

I Sverige siktar Northvolt främst på att bryta nickel, koppar, grafit och kobolt. I Finland håller fyndigheter med litium på att utforskas.

”Det finns långt skriden prospektering av litium i Österrike. Det finns också litium i Bosnien och Portugal”, säger Paolo Cerruti.

Köpa ny bil? Så säljer du den gamla smidigt (extern tjänst)

Hur påverkas miljön av den här gruvbrytningen?

”För närvarande kan man säga att en del av litiumbrytningen som pågår i Sydamerika är skadlig. Vår ambition är att skapa en hållbar process”, säger Peter Carlsson.

Trots att Northvolt ska bygga en svensk variant på Teslas ”gigafactory” ser Northvolt inte det som att bolaget utmanar Tesla och Elon Musk.

”Tesla och Elon Musk känner till projektet. Men Teslas ambition är att säkerställa att de har en tillgång till batterier till sina egna produktet, inte sälja batterierna vidare. Vår ambition är att sälja till andra”, säger Paolo Cerruti.

Läs mer: Professorn bakom litiumbatteriet gör nytt genombrott

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera