Annons

Terapitjänsten vann pitchtävlingen på Female Founders

Femtech-bolaget Meelas medgrundare Tiffany Boswell tog hem segern i pitchtävlingen på Di Digitals event Female Founders.

”En sån här vinst får en att vilja fortsätta och uppfylla vår vision”, säger hon efter vinsten.

Tiffany Boswell som står bakom terapitjänsten Meela blev årets Female Founder.
Tiffany Boswell som står bakom terapitjänsten Meela blev årets Female Founder.Foto:Pax Engström Nyström

Sex bolag pitchade på årets Female Founders i veckan och Tiffany Boswell, medgrundare av Göteborgsbaserade Meela, fick både juryns och publikens röster.

”Jag känner mig otroligt stolt. Min medgrundare Natali och jag jobbar på ett riktigt problem som behöver en riktig lösning. Jag är väldigt ödmjuk inför vinsten. Särskilt som de andra kvinnorna som var med pitchtävlingen är helt fantastiska, säger Tiffany Boswell, som delar vd-tjänsten i Meela med Natali Suo.

”Det känns så bra att vinna. Man lägger in så mycket kraft i sitt för företag och en sån här vinst får en att vilja fortsätta och uppfylla vår vision”, fortsätter Tiffany Boswell.

Årets jury på Female Founders var (från vänster på scenen): Anna Söderholm, investment manager på Almi, Invest, Henrik Torstensson, partner på Alliance Venture, Sofia Hasselberg, investment director på Bonnier Ventures och Sophia Bendz, partner på Cherry Ventures.
Årets jury på Female Founders var (från vänster på scenen): Anna Söderholm, investment manager på Almi, Invest, Henrik Torstensson, partner på Alliance Venture, Sofia Hasselberg, investment director på Bonnier Ventures och Sophia Bendz, partner på Cherry Ventures.Foto:Pax Engström Nyström

Idén bakom Meela går ut på att matcha kvinnor med rätt terapeut, men också med rätt terapiform. Det är en automatiserad tjänst som bygger på en algoritm som tar hänsyn till 43 kliniska mätpunkter. 

Runt 300 psykologer och psykoterapeuter är anslutna till tjänsten och det är dem som betalar för matchningar, medan den är gratis för användarna.

Tiffany Boswell tror att världen skulle se annorlunda ut om fler fick tillgång till terapi.

”Vi vill att det ska ske strukturella förändringar i samhället, men det börjar med oss själva. Terapi kan vara ett bra verktyg för att få igenom förändringar”, säger hon.

Meela har nyligen lanserat den skarpa versionen av sin matchningstjänst i automatiserad form. Under det senaste året har man testat algoritmen manuellt och matchat nära 400 kvinnor med psykologer och psykoterapeuter.

”Vi riktar oss till privatpersoner just nu, men vi är också intresserade av att samarbeta med företag som kan använda tjänsten för sina anställda.”

Ett ytterligare spår som Meela undersöker är att jobba med försäkringsbolag som i dag har anställda som manuellt matchar patienter med terapeuter.

”Där ser vi en möjlighet att vår tjänst kan automatisera de flödena.”

Grundarna jobbar just nu med att stänga en investering och det kommande året kommer de att fokusera på den svenska marknaden. Sedan är planen att gå vidare och lansera Meela i Storbritannien.

Läs mer: En algoritm ska hjälpa kvinnor att hitta rätt terapeut

Läs också: De är med i pitchtävlingen på Female Founders 2022

 

 

 

 

Innehåll från WintAnnons

Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

Många som driver tjänste- och konsultbolag vet inte ifall deras timpriser kan täcka bolagets löpande utgifter, vilket kan få förödande konsekvenser för deras ekonomi. Anders Nilsson från den automatiserade bokföringstjänsten Wint berättar hur du kan försäkra dig om att du tar rätt timpris för dina tjänster.

Det är vanligare än man kan tro att den som startar upp ett tjänsteföretag väljer att erbjuda ett timpris helt baserat på magkänsla – eller genom att lägga sig på samma nivå som sina konkurrenter. 

– Det man då glömmer bort är att timpriset inte bara är en siffra i en offert, utan någonting som ska se till att du har råd att betala ut din lön och täcka bolagets kostnader varje månad, säger Anders Nilsson, skatte- och redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. 

Hur mycket behöver du fakturera varje månad?

Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

– När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna som din lön och arbetsgivaravgifterna, säger han.

– Ponera att du är ensam i bolaget och vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt. Dessutom har du fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. Men helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.

Läs också: Företagare – så bör du tänka kring din lön 2023 

Vad blir ditt timpris?

Nu när du vet detta blir nästa steg att avgöra hur många timmar i månaden du kommer kunna ta betalt för. En genomsnittlig arbetsmånad består av 167 timmar, varav ganska många kommer behöva vara odebiterade, då du arbetar med administration, försäljning, reser, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för. 

När du räknar ut ditt timpris måste du med andra ord ta höjd för vilken debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla. 

– Man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett riktmärke att sträva mot. Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså, påpekar Anders.

Tänk på marginalerna

Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till. 

– Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Ju högre du har utrymme att gå, desto bättre för dina marginaler, säger Anders. 

Han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till när det gäller just marginalerna, till exempel att försöka öka debiteringsgraden. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den som säljer tjänster finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för. 

– Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto mer tid kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig. Genom att automatisera din bokföring och ekonomihantering slipper du mycket pappersarbete som du istället kan lägga på det du gör bäst.

Läs mer: så automatiserar Wint din bokföring 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera