1515
Annons

Tennisappen tar in tunga investerare och servar mot Europa

E-sportbolaget G-Loot har haft högtflygande tillväxtplaner med notering i sikte, men nu drar den nya vd:n Johan Persson i bromsen. I veckans avsnitt av Digitalpodden reder vi ut vad det innebär. Vi diskuterar även den svenska appen som rider på padelvågen.

Digitalpodden leds i dag av Johannes Karlsson och Marianne Agazzi.

PODD

Digitalpodden leds i dag av Johannes Karlsson och Marianne Agazzi.

Sommarlovet har precis inletts, men de så kallade edtech-bolagen tar inte ledigt. I veckan stod det klart att riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson investerar 165 miljoner kronor i utbildningsbolaget Kognity, som erbjuder digitala läromedel. Initialt satsade Kognity enbart på de internationella skolsystemen IB och IGCSE, men nu hägrar även det nationella high school-programmet i USA. 

Vi talar även om racketsporttrenden i allmänhet och mjukvarubolaget Matchi i synnerhet. Bolaget, som föddes genom grundarens frustration kring att boka tennistider, hjälper i dag över 1 000 anläggningar och cirka 860 000 spelare inom olika racketsporter att hitta och boka lediga banor, betala för sina tider digitalt och att matchas mot andra spelare på liknande nivå. Nu tar bolaget in sin första stora kapitalrunda från några riktiga tungviktare och siktar på Europa. 

Lyssna på veckans avsnitt här:

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Du hittar även Digitalpodden på Acast, Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Innehåll från SEBAnnons

Här hyllas nytänkare och pionjärer inom hållbart entreprenörskap

Rafael Bermejo, från stiftelsen IFS, har i mer än ett kvarts sekel delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Nu firas han själv som en av pristagarna vid The Next Awards, SEB:s tävling för att hylla hållbart entreprenörskap.

– Det känns fantastiskt. Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för vårt arbete. Vi är bara en katalysator för massor av extremt, hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Jag ser priset som ett sätt att hedra dem också, sade Rafael Bermejo vid prisutdelningen i september.

Priset The Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla nytänkare och pionjärer som kan skapa en bestående positiv förändring.

– Under mer än 165 år har SEB stöttat entreprenörskap i alla dess former. Det är en del av vår historia och grunden för välstånd och sysselsättning. Syftet med The Next Awards är att fira de entreprenörer som har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna, att få se deras glädje smitta av sig och inspirera andra, sade SEB:s vd Johan Torgeby under finalen.

Priset delas ut i tre kategorier: ”New Ideas” som hyllar nytänkande idéer och initiativ, ”Transformation” som lyfter fram företag som gjort en betydande förändring och det tredje priset ”Community” går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

Det är i den sistnämnda kategorin som Rafael Bermejo och stiftelsen IFS belönas med en utmärkelse, som förutom äran består av en prischeck på 250 000 kronor, som vid finalen överlämnades av Johan Torgeby.

Biogummi från restprodukter i skogen

Vinnare i kategorin New Ideas blev Henrik Otendal, vd för företaget Reselo, som har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin.

– Vi använder rester som man i dag bara eldar upp och gör ett gummi av dessa. Det kan ersätta syntetiskt, fossilbaserat gummi i allt från skor till kläder och träningsutrustning, berättar han.

Som vinnare får Reselo en plats i SEB:s tillväxtprogram Greenhouse med skräddarsydd rådgivning anpassad till företaget.

– Att driva en startup är en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här priset här ger oss extra synlighet och hjälper oss med det, säger Henrik Otendal.

Pristagarna i The Next Awards.
Pristagarna i The Next Awards.

Självrengörande golv för djurhållning

Priset i kategorin Transformation gick till företaget Moving Floor, som representerades av systrarna Peg Söderberg, vd, och Katja Lindvall, vice vd. Företaget utvecklar ett självrengörande system för djurhållning, som i dag exporteras över hela världen. De kallar sig själva för Sveriges långsammaste startupbolag. Idén väcktes redan 1996 av deras far Tommy Lindvall, som insåg att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet förflytta sig under djuren.

– Vi gör automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och ger friskare djur genom minskad antibiotikaanvändning, säger Katja Lindvall.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Fyra miljoner i straffavgift för brister i Stockholms skolplattform

Utbildningsförvaltningen i Stockholm ska betala fyra miljoner kronor i sanktionsavgift för säkerhetsbrister i Skolplattformen i Stockholms stad. Det fastslår kammarrätten i Stockholm. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Den klagande parten Integritetsskyddsmyndigheten får fullt gehör i målet, som tidigare prövats i förvaltningsrätten. Där sanktionsavgiften sattes till 3 miljoner kronor, vilket överklagades av myndigheten.

Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, pekar på allvarliga överträdelser i it-systemet hänvisat till EU:s dataskyddsförordning. Det gäller bland annat en uppmärksammad läcka 2019 i delsystemet Elevdokumentationen, där omdömen och elevdata som personnummer låg till allmän beskådan. 

Skolplattformen i Stockholms stad har varit en följetong under det senaste året.  It-systemet innehåller uppgifter om uppåt 500 000 elever, vårdnadshavare och lärare i Stockholms stad och har kostat nästan en miljard kronor att bygga sedan 2013.

Det är det börsnoterade bolaget som Tieto Evry, där Christer Gardells Cevian är storägare, som ligger bakom driften av plattformen. Bolaget har under de senaste cirka 20 åren skött driften av Stockholms Stads i dag cirka 500 it-system, till en kostnad på motsvarande 300 miljoner kronor per år. I fjol tecknades ett nytt avtal på 15 år för 4 miljarder kronor.

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera