Telia letar techbolag – startar ny investeringsarm
Telia investerade 1,3 miljarder kronor i startubolag under 2015. Nu utlovar man bolagsinvesteringar inom den nya enheten ”X”.
Mimi Billing
Text
Brendan Ives är ansvarig för Telias nya investeringsarm ”Division X”.Foto:Amanda Lindgren
Telia har tidigare investerat i bland andra Spotify, Soundtrack Your Brand, Yoga och Zound Industries. Bara nyemissionen i Spotify i fjol, där Telia medverkade, kostade bolaget omkring 1 miljard kronor.
Nu väntar fler investeringar. Inom den nya enheten ”Division X” kommer nätjätten att investera i IOT, e-hälsa och analysverktyg.
”Anledningen till att vi skapar den här avdelningen är för att accelerera vår utveckling inom de här områdena”, säger Brendan Ives, nytillträdd chef för Division X.
Han uppger inte hur mycket som kommer att investeras i unga bolag.
”Vi har ingen bestämd budget än. ’The sky is not the limit’ men eftersom vi investerade 1,3 miljarder förra året så finns det kapital”, säger Brendan Ives.
Enheten X ska bygga upp samhällsfunktioner inom områden som e-hälsa och infrastruktur, säger han.
”Jag kan både se olika digitala system inom äldrevården men även för att se människoflöden för att förutsäga förseningar inom bussar och tåg”, säger Brendan Ives.
”Ett av våra projekt är en helt uppkopplad bil som vi är redo att lansera tillsammans med vår samarbetspartner Springworks (NTL)”, säger Brendan Ives.
Telia och Ericsson skapar även ett ny affärsinkubator för startupföretag, avslöjade Telia-chefen på Sthlm Tech Fest. Totalt tre till fem bolag kommer att få plats i acceleratorn och få mellan sex till tolv månaders stöd av de två storbolagens experter.
INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.
– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.
Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker.
– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.
Uppdragsbrevet är systemets hjärta
Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.
– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.
INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.
– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det.
I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera.
– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.
Frigör resurser och höjer kompetensen
INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen.
– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt.
– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.
Småländska rötter
INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.
– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.