1515

Telia köper in sig i Spotify

Spotify tar in Telia som delägare. Telekomjätten köper 1,4 procent av aktierna i musiktjänsten för 115 miljoner dollar och bildar ett strategiskt partnerskap.

Telia investerar 952 miljoner kronor i Spotify. Affären värderar musikbolaget till 68 miljarder kronor.
Telia investerar 952 miljoner kronor i Spotify. Affären värderar musikbolaget till 68 miljarder kronor.

På onsdagsmorgonen kom beskedet att telekombolaget Telia köper 1,4 procent av aktierna i musiktjänsten för 115 miljoner dollar, motsvarande 952 miljoner kronor. Samtidigt bildar de två bolagen ett strategiskt partnerskap.

Affären värderar Spotify till 8,2 miljarder dollar, motsvarande 68 miljarder kronor.

”Vi har en lång och bra relation till Telia, och jag är glad att vi har möjligheten att ta den till nästa nivå med det här strategiska partnerskapet”, säger Spotifys vd Daniel Ek i ett pressmeddelande.

Läs mer: Apples storlek kan krossa Spotify

Spotify grundades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Lorentzon är styrelseordförande i Spotify och blev 2013 invald även i Telias styrelse. Spotifys ordförande arbetade på Telia mellan 1995 och 1998 och har sannolikt varit en viktig person för att öka förståelsen mellan de två bolagen, även om han inte kunnat delta direkt i investeringsbeslutet.

Martin Lorentzon äger idag 1 100 000 aktier i Teliasonera.

Bland de tidigaste investerarna i Spotify finns de svenska riskkapitalbolagen Creandum och Northzone men även den Hongkongbaserad investeringsfirman Horizons Ventures. Samtliga köpte aktier i Spotify redan 2008.

Sedan dess har musiktjänsten tagit in finansiering vid ett flertal tillfällen. Vid bolagets investeringssrunda i november 2013 tog man in 250 miljoner dollar och Spotify värderades då till fyra miljarder dollar. I den nya rundan där Telia deltar tar Spotify in totalt 526 miljarder dollar och värderas till drygt 8 miljarder dollar, enligt tidningen Wall Street Journal.

Läs mer: Spotify samlar krigskassa

Läs mer: Poddar och video i "nya" Spotify


Spotify i korthet

 • 60 miljoner användare varav minst 15 miljoner är betalande
 • 2014 gjorde bolaget en förlust på 165 miljoner euro, jämfört med en förlust på 91,2 miljoner euro 2013. Omsättningen växte samtidigt till 1.082 miljoner euro från 747 miljoner euro.
 • Enligt bolaget själva går 70 procent av intäkterna till skivbolag och artister


De har investerat i Spotify

 • De svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum, brittiska Wellington Partners och Hong Kong-baserade Horizons Ventures investerade 2008-2009
 • DST Global, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Accel Partners investerade 2011
 • 2012 tillkom AFSquare, The Coca-Cola Company, Fidelity Ventures, Lakestar och Goldman Sachs
 • 2013 investerade Technology Crossover Ventures.
 • Bland storägarna finns även skivbolagen Sony BMG, Universal Music, Warner Music, EMI och Merlin, som köpte in sig redan innan tjänsten lanserades

 Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?