1515
Annons

Telia framtidssäkrar nät – med ”miljardärernas batteribolag”

Miljardärernas batteribolag Polarium vill göra Telia först i Norden med gröna och smarta basstationer. I kulisserna av affären finns Harald Mix, Håkan Roos och den tidigare Teliachefen Johan Dennelind.

”Vi vill stöpa om hur nätet sparar och förbrukar energi”, säger Telias koncernchef Allison Kirkby.

Investeraren Harald Mix (t.v.) och Izettleveteranen Håkan Roos (t.h.) har båda ägarintresse i Batteritillverkaren Polarium. Bolaget inleder ett projekt till sammans med Telia, där Allison Kirkby är koncernchef.
Investeraren Harald Mix (t.v.) och Izettleveteranen Håkan Roos (t.h.) har båda ägarintresse i Batteritillverkaren Polarium. Bolaget inleder ett projekt till sammans med Telia, där Allison Kirkby är koncernchef.

Polarium var Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz första satsning på en verksamhet med fokus på grön omställning – långt innan jätteprojekten Northvolt och H2 Green Steel.

Bolaget är lite av en doldis i sammanhanget, men har redan en batteriproduktion med fokus på telekomindustrin.

Modellen bygger på att ersätta dieselgeneratorer som reservkraft till basstationer och andra nätkritiska anläggningar. Men utöver att bara fungera vid nödlägen är batterierna smarta – de laddas när elen är billig och användas när nätet är ansträngt.

Enligt Telia ska batterierna också kunna leverera effekt tillbaka till nätet om en effektbrist skulle uppstå och det finns ett överskott.

Fördelarna för Telia är att de kan spara på energikostnader, samtidigt som nätägaren får en större flexibilitet i ett en framtid med ständigt fluktuerande tillgång på el.

Läs mer: Energilagring lockar miljardärerna – förre Teliachefen går in i doldisbolaget

Satsningen är den första av sitt slag i Sverige och förmodligen Norden. På andra håll i världen är handeln med effekt längre gången. Både i USA och i Australien finns lyckade föregångsexempel.

”Hållbarhet och flexibilitet del av vår kärnstrategi. Vi vill stöpa om hur nätet sparar och förbrukar energi och partnerskapet med Polarium är ett sätt att utforska hur vi kan använda våra tillgångar i infrastrukturen på det sättet”, säger Allison Kirkby i ett uttalande.

I ett första skede ska Telia koppla på batterier på två platser, en fast och en mobil. Telia beskriver syftet i termer av att ”validera det kommersiella, tekniska och ekonomiska värdet”.

”Telias fotavtryck med både fasta och mobila nätverkspunkter över stora geografiska ytor är väl positionerat för att skala up smarta batterilagringssystem. Vi ser fram emot att göra det här testet och se potentialen”, säger Allison Kirkby vidare.

Läs mer: Northvolt och svenska tillväxtraketen Polarium i batterisamarbete

Polarium slöt förra året ett avtal med Northvolt vilket innebar att de blev den första kunden att komma över de nya gröna litiumjon-battericellerna som tillverkas i Skellefteå.

Bolaget grundades 2015 och har sedan dess haft större framgångar runt om i världen än i Sverige. Bland personer bakom bolaget märks bland annat Telias förre koncernchef Johan Dennelind och Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra som både sitter i Polariums styrelse.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?