1515

Teknikmiljardärernas investeringsbolag fyller på fond – stänger på 500 miljoner

Det svenska riskkapitalbolaget Never Eat Alone tar in ytterligare 200 miljoner kronor till sin andra fond – som därmed stänger med en total storlek om en halv miljard kronor. På ägarlistan finns en rad förmögna entreprenörer med kopplingar till bland annat Storytel, samt nu även fastighetsprofilen Rutger Arnhult.

Erik Ekfeldt och Jacob Brögger har grundat Never Eat Alone.
Erik Ekfeldt och Jacob Brögger har grundat Never Eat Alone.Foto:Press.

Under 2017 grundade de två tidigare Nordea NDA SE +3,22% Dagens utveckling -kollegorna Jacob Brögger och Erik Ekfeldt riskkapitalbolaget Never Eat Alone, eller NEA Partners. Deras första fond nådde en storlek om 165 miljoner kronor och lockade totalt 27 delägare, varav pengarna investerades i tolv olika portföljbolag.

Nätverket består både av arvtagare och entreprenörer som blivit mångmiljonärer eller miljardärer inom allt från fastigheter till teknik. Några av delägarna är Rustan Panday, Richard Båge och Jonas Sjögren som har kopplingar till ljudboksbolaget Storytel STORY B +1,57% Dagens utveckling

I slutet av fjolåret tog bolaget in över 300 Mkr till sin andra fond, vilket Di rapporterade om, där två institutioner i form av Nordea Liv & Pension samt Coeli Private Equity klev in som investerare vid sidan om ett 40-tal privatpersoner.

Nu aviserar Never Eat Alone att den andra fonden fylls på med ytterligare 200 Mkr, vilket gör att den stänger med en total storlek om en halv miljard kronor. Ytterligare ett 20-tal nya delägare, däribland fastighetsmiljardären Rutger Arnhult, tillkommer i affären.

”Efter vår fondstängning i december fick vi ett stort intresse från flera nya investerare, och vi valde därför att öppna upp fonden. Vi är väldigt glada att stärka NEA-nätverket ytterligare genom att välkomna fler entreprenörer som kan stötta portföljbolagen med sin kompetens och sitt kontaktnät”, säger medgrundaren Erik Ekfeldt i en kommentar.

Strategin är att investera i svenska företag tillväxtföretag som omsätter mellan 10–300 Mkr. Never Eat Alone tar ofta minoritetsposter på mellan 20–30 procent i sina portföljbolag, men fokuserar inte på någon särskild bransch. Enligt egen utsago har de heller ingen uttalad exit-strategi, utan sitter på ett långsiktigt mandat från sina delägare.

Hittills har Never Eat Alone gjort tre investeringar i sin andra fond. Det handlar om säkerhetsbolaget Finlarm, mjukvaruföretaget Sensebit och betalbolaget Blipp.

Läs mer: Blipp säkrar privata bilaffärer – siktar på 200 miljoner i år 

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?