1515

Teknikforskaren: Företagen behöver mer än ”vanliga” ingenjörer

Allt fler företag vänder sig mot artificiell intelligens, ai, augmented reality, ar, och virtuella lösningar. Men inte utan utmaningar, menar Chalmersforskaren Åsa Fasth-Berglund.

Åsa Fasth-Berglund är projektledare på SII-Labbet, där man bland annat har en drönarfabrik.
Åsa Fasth-Berglund är projektledare på SII-Labbet, där man bland annat har en drönarfabrik.Foto:Olof Ehrs

”Svensk industri är väldigt nyfikna på ny teknik, men det är en sak att vara intresserad och en annan sak att kunna implementera tekniken”, säger Åsa Fasth-Berglund, biträdande professor och projektledare på Stena Industries Innovation Labs.

Enligt Åsa Fasth-Berglund ligger svensk industri rätt långt fram när det kommer till intresse och användning av teknik. Men det kommer ta tid innan företag inser vilken typ av kompetenser som behövs för att kunna utnyttja automatisering och nya tekniklösningar.

”Det blir viktigare att ha flera olika kompetenser i utvecklingsgrupper i företagen, som man kanske inte tänker på. Det behövs mer än bara 'vanliga' ingenjörer”, säger hon, och nämner spelutvecklare och socionomer som exempel. 

”Tekniklösningarna ligger inte så långt bort. Det finns alltid frågeställningar på vägen, men tekniken finns här. Man måste också fokusera på management, organisationsstruktur och kompetensutveckling”, säger hon.

Internationellt står Sverige långt fram – när det kommer till robot-täthet, det vill säga robotar per anställd, ligger Sverige tvåa i Europa och femma i världen. Med tanke på antalet robotar kommer det vara viktigt att förbättra samarbetet mellan människor och robotar, menar Åsa Fasth-Berglund.

”Ai och maskininlärning kan hjälpa till att optimera och underlätta i kvalitetsfrågor, till exempel.” 

Återigen betonar hon vikten på att ha rätt kompetenser inom företaget för att kunna utnyttja digitalisering och automatisering fullt ut.

”Tekniklösningarna är inte långt bort”, säger Åsa Fasth-Berglund.
”Tekniklösningarna är inte långt bort”, säger Åsa Fasth-Berglund.Foto:Olof Ehrs

Labbet samarbetar med över tjugo olika företag, för att utveckla alla möjliga tekniska lösningar. Bland annat jobbar man med Ericsson, för att skapa 5g-lösningar till industrin – och kanske till och med 6g.

”Det är på forskningsstadie än så länge, men det är mycket spännande som händer just kring 5g och vi ser att vi kanske även kan driva utvecklingen mot 6g, om det behövs”, säger Åsa Fasth-Berglund. 

Förutom stora aktörer som Ericsson och PTC samarbetar man gärna med mellanstora och små företag. Enligt Åsa Fasth-Berglund så är det allt fler startups som söker sig till labbet, för att utveckla nya, mer automatiserade lösningar inom produktion.

”Det är väldigt intressant med startups och unga entreprenörer. De har ett helt annat tänk om digitalisering, kommunikation och jag tror att unga entreprenörer kan göra mycket för att få till mer flexibla, agila och innovativa miljöer”, säger hon.


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?