1515

Teknikforskaren: Företagen behöver mer än ”vanliga” ingenjörer

Allt fler företag vänder sig mot artificiell intelligens, ai, augmented reality, ar, och virtuella lösningar. Men inte utan utmaningar, menar Chalmersforskaren Åsa Fasth-Berglund.

Åsa Fasth-Berglund är projektledare på SII-Labbet, där man bland annat har en drönarfabrik.
Åsa Fasth-Berglund är projektledare på SII-Labbet, där man bland annat har en drönarfabrik.Foto:Olof Ehrs

”Svensk industri är väldigt nyfikna på ny teknik, men det är en sak att vara intresserad och en annan sak att kunna implementera tekniken”, säger Åsa Fasth-Berglund, biträdande professor och projektledare på Stena Industries Innovation Labs.

Enligt Åsa Fasth-Berglund ligger svensk industri rätt långt fram när det kommer till intresse och användning av teknik. Men det kommer ta tid innan företag inser vilken typ av kompetenser som behövs för att kunna utnyttja automatisering och nya tekniklösningar.

”Det blir viktigare att ha flera olika kompetenser i utvecklingsgrupper i företagen, som man kanske inte tänker på. Det behövs mer än bara 'vanliga' ingenjörer”, säger hon, och nämner spelutvecklare och socionomer som exempel. 

”Tekniklösningarna ligger inte så långt bort. Det finns alltid frågeställningar på vägen, men tekniken finns här. Man måste också fokusera på management, organisationsstruktur och kompetensutveckling”, säger hon.

Internationellt står Sverige långt fram – när det kommer till robot-täthet, det vill säga robotar per anställd, ligger Sverige tvåa i Europa och femma i världen. Med tanke på antalet robotar kommer det vara viktigt att förbättra samarbetet mellan människor och robotar, menar Åsa Fasth-Berglund.

”Ai och maskininlärning kan hjälpa till att optimera och underlätta i kvalitetsfrågor, till exempel.” 

Återigen betonar hon vikten på att ha rätt kompetenser inom företaget för att kunna utnyttja digitalisering och automatisering fullt ut.

”Tekniklösningarna är inte långt bort”, säger Åsa Fasth-Berglund.
”Tekniklösningarna är inte långt bort”, säger Åsa Fasth-Berglund.Foto:Olof Ehrs

Labbet samarbetar med över tjugo olika företag, för att utveckla alla möjliga tekniska lösningar. Bland annat jobbar man med Ericsson, för att skapa 5g-lösningar till industrin – och kanske till och med 6g.

”Det är på forskningsstadie än så länge, men det är mycket spännande som händer just kring 5g och vi ser att vi kanske även kan driva utvecklingen mot 6g, om det behövs”, säger Åsa Fasth-Berglund. 

Förutom stora aktörer som Ericsson och PTC samarbetar man gärna med mellanstora och små företag. Enligt Åsa Fasth-Berglund så är det allt fler startups som söker sig till labbet, för att utveckla nya, mer automatiserade lösningar inom produktion.

”Det är väldigt intressant med startups och unga entreprenörer. De har ett helt annat tänk om digitalisering, kommunikation och jag tror att unga entreprenörer kan göra mycket för att få till mer flexibla, agila och innovativa miljöer”, säger hon.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?