1515
Annons

Techtoppar agerar för Ukraina: ”Vi vill självklart göra allt för att hjälpa”

Grundarna av Kry och Voi går samman för att stötta Ukraina med bland annat insatser för vården. Samtidigt startar de också ett projekt med ambitionen att stärka såväl det civila försvaret som totalförsvaret.

”Vi som entreprenörer måste göra det vi kan för att se till att det som händer i Ukraina aldrig händer igen”, säger Vois vd och medgrundare Fredrik Hjelm till Di. 

Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry och Fredrik Hjelm, vd och medgrundare av Voi, i en demonstration till stöd för Ukraina.
Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry och Fredrik Hjelm, vd och medgrundare av Voi, i en demonstration till stöd för Ukraina.

På måndagen syntes vd:n och medgrundaren för Kry, Johannes Schildt, och Vois vd och medgrundare, Fredrik Hjelm, på en bild tillsammans i samband med en demonstration mot Rysslands invasion av Ukraina.  

Inlägget, som publicerades på Linkedin, inleddes med texten:

”Folk säger hela tiden ”gör något” :- och det gör vi. Under den senaste veckan har vi samtalat med generaler, politiker och några av de bästa och rikaste entreprenörerna i Europa”, skriver de, och fortsätter:

”Vi har beslutat att använda vår kunskap, vårt kapital och vårt nätverk för att lansera och stödja projekt/företag/initiativ inriktade på områden som kan vara till nytta för att försvara likasinnade demokratier. Vi har tillgång till kapital och talang i världsklass och vi är redo att bygga. Hör av dig om du vill stödja och sprid gärna detta meddelande.”

Tillsammans med bland andra Mikael Karlsson, vd för civilförsvarsbolaget MW Group, lanserar de nu projektet: ”Build for Europe”. Tanken med initiativet är att entreprenörer och exempelvis forskare tillsammans ska arbeta för att stötta såväl det civila försvaret som totalförsvaret.

Samtidigt agerar de också för att stötta Ukraina i den pågående krisen.

Johannes Schildt säger till Di att han valt att ta ställning eftersom han själv har familj och vänner i Ukraina och berörs personligen av Rysslands invasion. Att stå upp för Ukraina och visa sitt stöd är en självklarhet när ett land slåss för sin egen frihet och för hela Europas frihet och demokrati. 

”Vi vill självklart göra allt vi kan för att hjälpa Ukraina och de hundratusentals människor som nu flyr kriget”, säger Johannes Schildt. Fredrik Hjelm fyller i: 

”Vi kommer att stötta flera initiativ kopplade till Ukraina de närmsta veckorna, även om Build for Europe är mer långsiktigt.”   

Kry tittar bland annat på vilka digitala verktyg de kan göra tillgängliga för att öka tillgången till vård. De ser även över hur de kan få fram medicinska förnödenheter för att stötta olika initiativ. Dessutom vill företaget koppla ihop sin vårdpersonal med patienter direkt eller med vårdpersonal på plats i Ukraina. Många vill ställa upp som volontärer. 

Även tillgången till psykiskt stöd i kristider är avgörande säger vd:n. För de hundratusentals flyktingar som förväntas till olika europeiska länder undersöker Kry hur de, i de länder som företaget finns i, kan hjälpa till med att få ihop dem med psykologer och experter på mental hälsa. 

Voi:s vd Fredrik Hjelm poängterar att alla behöver dra sitt strå till stacken.

”Vi som entreprenörer måste göra det vi kan för att se till som det som händer i Ukraina aldrig händer igen. Det är viktigt att näringslivet, universitet och forskning går samman. Vi ska försöka bygga bolag, stötta projekt och även lansera projekt vars huvudmål är fokuserat mot de förmågor som stärker det civila försvaret och totalförsvaret.” 

Vilka områden inriktar ni er mot?
”Det skulle kunna vara olika typer av teknologier, rymdprojekt och autonoma system men också information och kommunikation som kan stötta försvaret”, säger han. 

Hittills, konstaterar Fredrik Hjelm, har över 1.000 personer anmält att de vill vara delaktiga i projektet.

”Vi nådde 200.000 personer på en dag. Av de som signat upp sig finns bland annat forskare, politiker och militärer.”

Kry har ett mindre team baserat i Ukraina som arbetar med produktutveckling, förklarar Johannes Schildt. 

”Vi har löpande kontakt med teamet, som i nuläget inte jobbar, och kommer fortsätta att övervaka situationen och utvecklingen för att se hur vi kan hjälpa till framåt”, säger han. 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?