1515

Techstjärnor investerar i blodtestbolag

Ett stjärnspäckat team med Avitos två grundare, en av Ubers tidiga investerare och Spotifygrundaren Daniel Eks fästmö Sofia Levander investerar 32 miljoner kronor i blodtestbolaget Werlabs.

Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Will Stoddart, vd på Werlabs (till vänster om mitten) och Sofia Levander, förlovad med Spotifys grundare Daniel Ek.
Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Will Stoddart, vd på Werlabs (till vänster om mitten) och Sofia Levander, förlovad med Spotifys grundare Daniel Ek.Foto:Joey Abrait, Werlabs, Twitter.

Hälsotestbolaget Werlabs (NTL) tvingades nobba flera tunga investerare när man nyligen tog in 32 miljoner kronor (3,4 miljoner euro) i sin första stora kapitalrunda. Det uppger bolagets vd Will Stoddart (NTL) för Di Digital.

Huvudinvesterare är danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital (NTL), som investerar både i teknik och bioteknik.

”Vi var mycket imponerade av Sunstone, inte minst deras partner Christian Lindegård Jepsen som kan mycket om marknaden. Han sätter sig även i vår styrelse”, säger vd Will Stoddart.

Övriga investerare är ett stjärnspäckat gäng bestående av bland andra Avitos två grundare Jonas Nordlander (NTL) och Filip Engelbert (NTL), Spotify-profilerna Alex Norström och Gustav Soderström (NTL), Khaled Helioui, som var tidig investerare i Uber, samt Sofia Levander (NTL), som är förlovad med Spotifys grundare Daniel Ek (NTL).

Foto:

Totalt har Werlabs tagit in 36 Mkr i finansiering. Data och grafik från nordictechlist.com.

”Vi kom i kontakt med Spotify-killarna genom Daniel Ek. Och vi träffade Khaled Helioui i samband med att vi vann en pitchtävling på konferensen Brilliant Minds under sommaren”, säger Stoddart, som ursprungligen är från England.

Även riskkapitalbolaget 3T Invest (NTL), och affärsänglarna Oscar Sahlén (NTL) och Filip Grufman (NTL) är med på tåget. De var även med när bolaget tog in 4 Mkr i en så kallad såddrunda i juli 2015.

Även it-profilen Johan Stael von Holstein (NTL) har investerat via sitt delägande i Speed Ventures.

”Alla våra privata investerare satsar på oss eftersom de bryr sig om tjänsten och delar vår syn på framtiden inom vården. Många har en personlig relation till det vi gör, via olika familjemedlemmar”, säger vd:n.

Werlabs mål är att göra den förebyggande vården mer tillgänglig för vanliga människor. Just nu handlar det främst om att använda den existerande infrastrukturen inom vården för att analysera blodvärden. 

Medarbetare på Werlabs kontor i Stockholm.

För en dryg tusenlapp kan användaren ta ett blodprov på den lokala vårdcentralen och inom ett dygn få närmare 30 hälsovärden och en läkarkommentar på nätet.

”Proverna sker på etablerade laboratorium. Vi står för nätverket, snabbar på processen och hjälper dig analysera och förstå resultaten”, förklarar Stoddart.

En femtedel av Werlabs kunder är kroniskt sjuka. Andra vill bara kontrollera sina blodvärden medan de kommer i form eller testar en ny diet.

”Den här informationen har inte varit speciellt tillgänglig tidiagre”, säger vd:n.

Läs mer: Hälsotest-bolag söker kapital för expansion

Werlabs grundades i Stockholm 2013 av Rickard Lagerqvist med bakgrund som allmänläkare. Bolaget har idag 13 medarbetare och omsatte 5,5 miljoner kronor i fjol, med en förlust på 2,7 Mkr.

”Men vi växer med cirka 18 procent på månadsbasis just nu. Extrapolerar man det så omsätter vi cirka 28 miljoner kronor i år”, säger Stoddart.

Nästa steg blir att expandera utanför landets gränser. De närmaste veckorna lanseras tjänsten i Norge och innan året är slut ska Werlabs gå in i Storbritannien. Nästa år ska man inta ytterligare två länder, enligt vd Will Stoddart.


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?