1515

Techprofilerna flockas på kollektivet K9

Att kunna minska sin boyta med 60 procent och ändå öka sitt välbefinnande. Det är målet med Tech Farm, ett koncept för kollektivboende som lockat techprofiler som Caroline Walerud. 

Techfarms grundare Fredrik Forss och Lisa Renander.
Techfarms grundare Fredrik Forss och Lisa Renander.

Det var när Lisa Renander var så kallad ”hedersentreprenör” vid Stanforduniversitetet i Silicon Valley som hon fick idén.

”Jag bodde i ett av världens första co-livingbostäder tillsammans med trettio startupentreprenörer från hela världen. När jag kom hem till Sverige startade jag Hus24 i Gamla Stan där tolv entreprenörer bott ihop i fem år”, säger hon.

2015 grundade Lisa Renander Tech Farm ihop med entreprenören Fredrik Forss. De har sedan dess fått in 10 miljoner kronor forskningspengar från statliga Vinnova och lockat till sig fastighetsprofilerna Tomas Björkman och Dan Eriksson som delägare. 

Läs mer: Finansprofiler miljardsatsar på tech-kollektiv

På K9 bor man på i snitt 20 kvadratmeter per person. 

Senaste projektet är K9, ett kollektivboende på fyra våningsplan på Östermalm i Stockholm.

Foto:
De boende på K9 har tillgång till vardagsrum med jobbytor. 

Bland de 50-tal personer som bor på K9 kan nämnas techprofiler som Caroline Walerud (NTL), grundaren bakom Volumental och investerare på Walerud Ventures, Ludvig Linse, som grundat biljettbokningsappen Spontano, och Carl Hörberg, mannen bakom 84codes, som jobbar mer automatisering av serverunderhåll.Foto:
Caroline Walerud bor på K9.

Tanken är att locka samhällets tongivande ”tankeledare” till en hållbar och kreativ miljö där boytan är låg, men de gemensamma ytorna är stora. 

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

”På K9 bor man på i snitt 20 kvadratmeter per person. Men vi har 400 kvadratmeter vardagsrum, gemensamt kök, egen kock, meditationsrum och ytor där man kan jobba lite under dagen”, säger Lisa Renander.

K9 öppnade i november 2016. Nästa projekt är Täby Tower som ska bli 5000 kvm och väntas öppna 2020. Fyra andra projekt planernas parallellt.

Vår vision är att man inte ska behöva äga något när man bor här.

De boende får snart en app för att boka tjänster som städning, matlagning och mötesytor. I vissa fall kan man även boka möten dagtid i det som tjänstgör som sovrum nattetid. 

Foto:
Ännu ett yteffektivt sovrum byggs på K9.

”Vi testar detta med tre sovrum just nu. Mellan klockan 9 och klockan 18 kan de bokas för möten eller som arbetsrum”, förklarar Lisa Renander.

Grundarna laborerar även med olika typer pooler: cykelpool, bilpool och även klädpool.

”Vår vision är att man inte ska behöva äga något när man bor här. Klädpoolen är något vi utvecklar just nu. Kommer man från Indien för att jobba på Spotify ska man kunna låna en vinterjacka”, säger Fredrik Forss, som har en bakgrund inom hållbara fastighetsprojekt.

Foto:
En persons sovrum kan bli en annan persons mötesrum under dagen.

Allt dokumenteras som en del av ett forskningsprojekt om ”framtidens yteffektiva boende”.

Lärdomarna bidrar till vetenskapen, men även till Tech Farms kommande projekt. De kommande tio åren vill man skapa 100 kollektivboenden i teknikdrivna storstäder världen över.

”Vi vill bygga 20 av dessa själva. Målet är att skapa ett nätverk av globala tankeledare som tillsammans kan bidra till ett mer medvetet samhälle”, Lisa Renander. Foto:
Lisa Renander och Fredrik Forss bor själva ihop på K9.

Hon och Fredrik Forss är ett par privat och har bott ihop i ett rum på K9 sedan november i fjol.

”Jag känner mig trygg här. Jag får tillgång till en inspirerande miljö om jag har det behovet, men kan även ha egen tid. Vi är så pass många som bor här så det finns ingen social press att delta i det sociala", säger Lisa Renander.

Vad händer om någon nallar av ens mat?

”Haha. Vi har löst mat-utmaningen genom att alla har egna kylskåp på rummen.”Foto:

På lappen ”Bunk Rules” förklaras sovrumsreglerna. 


FAKTA OM K9

Hyran ligger på mellan 5400 kr/mån för ett delat sovrum till 14000 kr/mån för ett eget dubbelrum.

Gästerna skriver på tillsvidare-kontrakt med en uppsägningstid på tre månader.

Byggnaden är på fyra våningsplan på 1100 kvm. Den rymmer 55 personer i 33 sovrum. Här finns även fem kök och sex andra gemensamma rum (vardagsrum, gym, meditationsrum mm).


Foto:
Mobiltelefoner är förbjudna i K9:s meditationsrum.Foto:

Antonios Kalikatzaros är K9:s egen kock.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?