1515

Techprofiler flyr Eniros styrelse – aktien rasar

Eniros aktie rasar på uppgiften att fem tunga profiler lämnar de krisdrabbade sökbolagets styrelse. Bland dem kan nämnas ordförande Lars-Johan Jarnheimer, Stina Honkamaa Bergfors samt Anna Settman.

Stina Honkamaa Bergfors, Lars Jarnheimer och Anna Settman hoppar alla tre av sina styrelseuppdrag i krisande Eniro.
Stina Honkamaa Bergfors, Lars Jarnheimer och Anna Settman hoppar alla tre av sina styrelseuppdrag i krisande Eniro.Foto:Jesper Frisk, Fredrik Sandberg/TT, Katja Annola.

Det råder massflykt från styrelsen i Eniro. Under tisdagsmorgonen meddelade bolaget att dess ordförande Lars-Johan Jarnheimer, främst känd som före detta vd för Tele2, lämnar styrelsen.

”Jag har nog inte jobbat så mycket som jag gjort de senaste ett och ett halvt åren ens när jag jobbade operationellt”, säger Lars-Johan Jarnheimer till Di.se.

”När bolaget har gått igenom det som Eniro gått igenom blir styrelsen per automatik väldigt operativ och då tror jag att det är bra att det kommer in en ny styrelse så att det blir en normal relation mellan bolaget och styrelsen.”

Samma sak gäller techprofilerna Stina Honkamaa Bergfors, grundare på Youtubenätverket United Screens, och Anna Settman, grundare och partner på riskkapitalbolaget The Springfield Project. Även Leif Fredstedt och Cecilia Lager har avböjt omval.

Jag vill koncentrera mig på mitt styrelseuppdrag i Ikea, samt på H&M.

Aktien rasade på beskedet. En halvtimme efter börsens öppning hade kursen backat drygt 13 procent till 66 öre. Följ kursen live på Di.se.

Stina Honkamaa Bergfors har en bakgrund som Sverigechef för Google. Hon sitter även i Ikeas styrelse. I början av februari kunde Di Digital rapportera att hon även sätter sig i H&M:s styrelse till våren.

"Jag har tackat nej till omval eftersom jag vill koncentrera mig på mitt styrelseuppdrag i Ikea, samt på H&M där jag är föreslagen som styrelsemedlem inför årsstämman i maj", säger Stina Honkamaa Bergfors till Di Digital.

Läs mer: Springfield har 80 miljoner på fickan - investerar i ett tiotal startups

Cecilia Lager sitter även i styrelserna för kommunikationsbolaget Intellecta och konsultbolaget Knowit, bland andra uppdrag. Leif Fredsted har vid sidan om sitt uppdrag för Eniro suttit i styrelsen för Vivaki, som erbjuder digitala annonslösningar på flera nordiska marknader.

Läs mer: Dubbelt upp och vinst för United Screens

Valberedningen föreslår Björn Björnsson till ny ordförande. Nya ledamöter blir Joachim Berner, Örjan Frid och Ola Salmén. Det framgår av kallelsen till årsstämman den 27 april.

"Eniros styrelse har under några år haft en onormalt stor arbetsbelastning vilket ställt stora krav på ledamöterna och valberedningen har varit medvetna om behovet av att hitta en helt ny styrelse. Vi föreslår en styrelse bestående av fyra ledamöter med stor kompetens och relevant erfarenhet. Vi har strävat efter en sammansättning som matchar de behov bolaget har just nu och vi är glada att vi kan föreslå en styrelse med såväl stor finansiell kompetens som bred erfarenhet av förändringsarbete och relevanta branscher som IT och media", säger Pehr-Olof Malmström, ordförande i Eniros valberedning, i ett uttalande.

Björn Björnsson har en bakgrund som finansanalytiker, kapitalförvaltare och rådgivare. Han har suttit i en lång rad svenska bolagsstyrelser, bland annat har han varit ordförande i Bure Equity fram till 2012 och dessförinnan suttit i styrelser som E Öhman Jr, Skandia, Billerud och JM.

Joachim Berner leder Christian Berner Invest AB men har också varit chefredaktör för såväl Dagens Nyheter som Expressen och varit redaktionschef på Göteborgsposten och Privata Affärer. Därutöver har Joachim även varit vd för en av landets ledande reklambyråer Lowe Brindfors.

Berner är även styrelseordförande i Lokaltidningen Mitt i Stockholm och Handelshögskolan i Göteborg.

Eniro har befunnit sig i en konstant kris sedan katastrofrapporten den 16 juli 2014. Sökjätten chockade då marknaden med en rapport långt under förväntan och aktien rasade med 30 procent.

Kursen stod då i 64 kronor, att jämföra med dagens kurs på knappt en krona.

Eniro reagerade genom att sparka förre vd:n Johan Lindgren och polisanmäla honom för bokföringsbrott.

Sommaren 2015 lämnade storägaren och it-miljardären Staffan Persson Eniros styrelse av ”personliga skäl”.

Di Digital söker Anna Settman.


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?