1515

Techprofilen Tuva Palm startar aktiefond med krav på könsbalans

Med pengar som styrmedel vill den nya aktiefonden She Invest Sweden uppnå könsbalans i svenska börsbolag. Satsningen leds av Nordnet-veteranen och affärsängeln Tuva Palm.

Tuva Palm, som lanserar She Invest Sweden.
Tuva Palm, som lanserar She Invest Sweden.Foto:Evelina Carborn

”Det finns forskning som visar att jämställda bolag levererar bättre. Jämställdhet är en god sak i sig förstås, men det är också ett tecken på en kreativ miljö som i sin tur är en grogrund för tillväxt”, säger Tuva Palm, som är en av den nya fonden She Invest Swedens förvaltare.

Hon har tidigare bland annat varit teknikchef på Nordnet och lanserat bankappen Lunar Way i Sverige.

”Det räcker inte att bara prata om jämställdhet , för att förändra på riktigt behövs kapital. Det är därför vi har satt ihop en aktiefond”, säger hon.

Fonden lanserar hon i samarbete med fondbolaget Alfakraft. Idén är att endast investera i svenska börsbolag som uppfyller två av dessa tre krav:

- Har en en kvinnlig vd eller styrelseordförande
- Har minst 40 procent kvinnor i styrelsen
- Har minst 40 procent kvinnor i ledningen

”Vi började i maj i fjol med att investera våra egna pengar i bolag vi trodde på. Det har gått jättebra, så det som började som ett hobbyprojekt har en blivit en fond för allmänheten”, säger hon.

Enligt Morningstar var den nya fondens fem största innehav i slutet av oktober Internationella Engelska Skolan, Kungsleden, Hemfosa, Wihlborgs och Sweco.

Tuva Palm betecknar She Invest Sweden som en aktivistfond.

”Vi ska inte bara investera pengar utan även aktivt försöka påverka bolagen”, säger hon och fortsätter:

”I år är det för sent, eftersom valberedningarna redan är igång men nästa år ska vi försöka få in en armé av kompetenta ledamöter i styrelserna.”

Men det handlar inte om kvotering understryker Tuva Palm.

”För vad hjälper det att ta in en kvinna bara för att hon är kvinna? Hon ska vara kompetent också”, säger hon.

För att påverka valberedningar krävs ganska mycket kapital. Vad är ert mål?

”Just nu är det bara våra egna pengar i fonden. Men vårt mål är att nå 500 miljoner kronor för att hamna i PPM-valet. Då blir det också lättare att påverka valberedningarna.”

Se även: Poddintervju med Tuva Palm: Jag måste starta eget bolag”


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?