1515

Techprofilen säljer sin gravidapp till Familjeliv-koncernen

Bonnie Roupé har byggt upp sin gravidapp Bonzun från Kina. Nu väljer hon att sälja stora delar av verksamheten till det svenska mediehuset Life Of Svea. ”Det var ett rent affärsmässigt beslut”, säger techprofilen, som nu ska satsa på provrörsbefruktningar.

Bonnie Roupés gravidapp Bonzun får nu en ny ägare och tappning på alla marknader utanför Kina.
Bonnie Roupés gravidapp Bonzun får nu en ny ägare och tappning på alla marknader utanför Kina.Foto:Press.

Entreprenören Bonnie Roupés graviditetsapp Bonzun fungerar som en virtuell barnmorska. Tjänsten har blivit särskilt populär bland kvinnor i Kina sedan starten 2012 och totalt lockat mellan 2-3 miljoner nedladdningar.

Appen, som är framtagen i samarbete med Karolinska institutet och Svenska barnmorskeförbundet, följer den gravida från första veckorna fram till tiden efter förlossningen och ger information om vilka förändringar man som gravid kan förvänta sig vecka för vecka. 

Läs mer: Så ska Bonnie Roupés baby bli lönsam

Bonzun finns även i engelskspråkig version, med användare i ett 70-tal olika länder, och lanserades skarpt i Sverige för två år sedan. I mitten av 2019 hade dessa två versioner totalt 40 000 aktiva användare.

Nu väljer Bonnie Roupé att sälja dessa delar av Bonzun till det svenska mediehuset Life Of Svea. Hon behåller enbart gravidappens verksamhet i Kina.

”Det var ett rent affärsmässigt beslut. Det är tufft som entreprenör, eftersom man är väldigt investerad i sitt bolag. Men om man ska vara krass så passar gravidappen inom Bonzun bättre i famnen hos ett stort förlag”, säger Bonnie Roupé till Di Digital.

Life Of Svea äger en rad digitala medieprodukter som riktar sig mot målgruppen kvinnor mellan 18 och 45 år. De säger sig varje vecka nå 3,8 miljoner unika besökare på 15 olika sajter.

”Vi har länge funderat på hur vi kan komplettera vårt erbjudande med en gravidapp. När det här tillfället dök upp så var det ganska naturligt att lägga till en attraktiv tjänst, som redan har nått stora framgångar, till vårt nätverk och ekosystem”, säger Peter Scheffer, vd och ägare på Life Of Svea, till Di Digital.

Koncernen äger till exempel det populära forumet Familjeliv och modesajten Devote, i fjol förvärvades även Nyheter24. Under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, landade omsättningen på 46 miljoner kronor med en rörelsevinst på knappt 13 Mkr.

Nu kommer Life Of Svea döpa om Bonzuns gravidapp till Belly.

”Det beror delvis på att Bonnie Roupé behåller Bonzuns verksamhet i Kina, så vi vill slippa en hopblandning där. Sedan ville vi ha ett lite mer internationellt klingande namn”, säger Peter Scheffer.

Det bolag i Bonzun-koncernen som nu köps upp omsatte 2018 runt 1 Mkr, enligt uppgifter hos Bolagsverket. Appen har hittills varit gratis för användarna.

Vad har ni betalat i affären?

”Det är en svår fråga att svara på grund av vårt avtal. Men det kändes bra för bägge parter. Bonnie Roupé ville ha resurser att satsa mer på sin IVF-app medan jag ville ha komplettera med en stark appnärvaro”, säger Life Of Sveas ägare Peter Scheffer.

Inte heller Bonnie Roupé vill kommentera köpeskillingen, men konstaterar att hon ”är nöjd”. Beslutet om försäljningen fattades i december i fjol, före coronavirusets utbrott.

”Det är vi förstås otroligt glada för. Nu kunde vi gå in i coronaperioden med en mindre kostnadskostym och ha möjlighet att satsa på IVF-appen”, säger Bonnie Roupé.

Bonzun ska nu fokusera ännu hårdare på sin nya tjänst för IVF-behandlingar, eller provrörsbefruktning, som har utvecklats i flera års tid. 

”Vi tycker att IVF-appen hade en mycket starkare affärsmodell. Under en period försökte vi kombinera bägge produkter, men nu insåg vi att vi behövde fokusera verksamheten – särskilt eftersom vi fortfarande är en startup”, säger hon.

Appen ska bland annat ge information om vad som sker i kvinnans kropp under processen, hur hon ska ta sina läkemedel och påminnelser om när de ska tas. 

Den har redan lanserats på svenska och engelska, med användare i elva olika länder. Tanken är att den ska bli tillänglig i en mer global skala under 2020.

”Vi hoppas snart kunna lansera även i Kina, som ju är vår huvudmarknad. Vi ligger i förhandlingar med större partners där, som jag tyvärr inte kan säga någonting om ännu”, säger hon.

Läs mer: Hon tog svensk mödravård till Kina – ska hjälpa fler bli gravida med IVF


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?