Annons

Techmiljardärens nya hjärteprojekt: Fiskfabrik för miljön

Apoteas vd Pär Svärdson vill minska övergödningen i Östersjön – med hjälp av musslor. Di TV följde med i fabriken, som ska tillverka djurfoder, men även delikatesser för människor. 

Musslorna som fångas i Östersjön går utmärkt att äta, enligt Pär Svärdson.
Musslorna som fångas i Östersjön går utmärkt att äta, enligt Pär Svärdson.Foto:Montage

Pär Svärdson är entreprenören som startat Adlidbris och idag driver nätapoteket Apotea – som omsatte 4,6 miljarder kronor i fjol. 

Men han har även ett annat projekt nära hjärtat: en gammal fiskfabrik i Västervik, som ska hjälpa till att minska övergödningen. 

”Jag har varit i skärgården i hela mitt liv. Att se hur Östersjön far illa känns jobbigt och jag vill vara med och bidra till att vi räddar Östersjön så att mina barn och barnbarn kan njuta av det som jag gjorde”, säger han till Di TV. 

Lokalerna kostade drygt 33 miljoner kronor och Apoteas ägarbolag är majoritetsägare, men även Västkustfisk SVC är delägare. 

”Det första vi ska göra i fabriken är att odla musslor ute i Östersjön. Då tar de upp näring. Sen när vi tar upp musslorna följer näringen med. Sedan kan vi göra olika typer av matprodukter av de här musslorna, och få igång ett fungerande företag som helt enkelt förädlar musslor från Östersjön och på så sätt renar havet.”  

Läs mer: Pär Svärdson köper fiskfabrik – för att rädda Östersjön 

Till en början kommer fabriken att tillverka hund- och kattfoder av musslorna. Men även foder för fåglar och fiskar kan komma på tal, liksom fiskmjöl. På sikt är även tanken att ta fram produkter för människor. 

Se hela inslaget med Pär Svärdsson på plats i fabriken i Västervik i klippet ovan.

Innehåll från OxceedAnnons

Därför använder SaaS-bolagen Oxceed till sin finansiella rapportering

Flexibelt, säkert och enkelt – det är några av anledningarna till att allt fler SaaS-bolag väljer Oxceed som rapporteringsverktyg. 

Oxceeds innovativa lösning ger företag en bättre överblick av sin ekonomi och underlättar arbetet med att ta fram rapporter och beslutsunderlag.

– SaaS-bolag rör sig snabbt, då är det en stor fördel att ha ett flexibelt och användarvänligt verktyg för att kunna skapa skräddarsydda rapporter och rätt beslutsunderlag, säger Jonathan Bernelöv, CFO på Oxceed.

Bolag inom SaaS-branschen behöver ofta ta snabba beslut och är i behov av tillgång till data i realtid. Med Oxceeds lösning kan SaaS-bolagen titta på nyckeltal som skiljer sig från andra branscher och affärsmodeller. Dessutom synkas Oxceed automatiskt med bokföringssystemet, vilket gör att all data förs in automatiskt och minimerar risken för fel. Många av SaaS-bolagen som arbetar med Oxceed nyttjar även möjligheten att göra en likviditetsbudget för tolv månader framåt. 

– Det är ett kraftfullt verktyg som uppskattas av många. Likviditeten är i många fall det viktigaste för ett SaaS-bolag att hålla koll på. Du behöver kunna prognostisera löpande på ett enkelt sätt för att alltid ha en uppdaterad bild av din burn rate och din cash runway. Det är möjligt i vår lösning, säger Jonathan Bernelöv. 

Ladda ner: 10 nyckeltal för SaaS-företag

Skräddarsyr och målgruppsanpassar rapporter

I Oxceeds verktyg kan bolag skräddarsy rapporter med egna nyckeltal, vilket är en vanlig orsak till att SaaS-bolag väljer Oxceed. En annan anledning är möjligheten att kombinera icke-finansiella data med bokföringsdata i rapporterna, dessa funktioner gör att bolag på ett smidigt sätt kan ta fram vikiga nyckeltal som till exempel snittintäkt per kund. 

– Att skapa nyckeltal av finansiella och icke-finansiella data och få det presenterat på ett standardiserat sätt i rapporter som sätter siffrorna i ett sammanhang är något som värderas högt av SaaS-bolagen. Att kunna skräddarsy rapportmallar gör det också lätt att bygga rapporter för olika målgrupper, något som är värdefullt för bolag som exempelvis vill skapa tydliga rapporter för investerare, säger Jonathan Bernelöv. 

Underlättar rapportering för techbolag

SaaS-bolaget Zynca, som arbetar med att automatisera rekryteringsprocesser, har valt Oxceed för att underlätta sin rapportering. Zyncas CFO Zeljko Arezina använder Oxceed som ett stöd för att effektivisera verksamheten och menar att verktyget både sparat tid och gett företaget en bättre överblick av ekonomin. 

– Genom Oxceed kan jag gå in både på en mer övergripande nivå och göra en mer detaljerad analys för att hitta de ställen där vi är ineffektiva, säger Zeljko Arezina och lägger till: 

– Att föra in data manuellt medför alltid en risk för fel. Med Oxceed elimineras den riskfaktorn, vilket är helt fantastiskt. Techbranschen är extremt kapitalkrävande och det är därmed viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, något som Oxceed verkligen underlättar för oss. 

Läs vidare: Techbolag i tillväxt effektiviserar med Oxceed

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera