1515

Techjättarna lockar svenska sparare: ”Var tredje fondkrona i april gick till teknikfonder”

De amerikanska techjättarna kom med mixade rapporter i spåren av coronakrisen, men står ändå starka på börsen jämfört med flera andra branscher. Det har fått svenska sparare att fortsätta satsa på teknikfonder.

Frida Bratt (till vänster) och Johanna Kull är sparekonomer på nätmäklarna Nordnet och Avanza.
Frida Bratt (till vänster) och Johanna Kull är sparekonomer på nätmäklarna Nordnet och Avanza.

Den senaste veckan har de flesta av de stora techjättarna rapporterat och förväntningarna på det första kvartalet i år var på olika sätt justerat utifrån coronautbrottet.

När det gäller Amazon AMZN -2,9% Dagens utveckling , Netflix NFLX +1,78% Dagens utveckling och till viss del även Microsoft fanns det en förväntan på att krisen har gett en positiv effekt under perioden. 

Amazons omsättning växte med 26 procent under det senaste kvartalet jämfört med samma period i fjol. E-handelsjätten har sett en försäljningsökning på grund av att så många har hållit sig hemma mycket under virusutbrottet. Bolaget har anställt, eller kommer att anställa, sammanlagt 175 000 personer för att kunna möta efterfrågan. 

Amazons kostnader för åtgärder kopplat till coronaviruset kommer dock att äta upp hela det operativa resultatet under innevarande kvartal, vilket fick aktien att falla i efterhandeln när rapporten kom i torsdags. Annars är Amazon en börsvinnare hittills i år, och har ökat med över 33 procent i värde.

Läs mer: Lägre vinst än väntat för Amazon: ”Det här är inte normala omständigheter”

Även Apple föll på börsen efter rapporten, då bolagets tillväxt jämfört med i fjol bara ökade med 1 procent. Den viktiga Iphone-försäljningen gick ner med 7 procent, men intäkterna från tjänster som Apple Music och TV gick upp med 16 procent. Techjätten sa att den andra halvan av april har känts mer stabil, men gav samtidigt ingen prognos för det innevarande kvartalet som man brukar.

Läs också: Apple redovisar platt tillväxt – missade på Iphone

I samband med rapporterna sa också Facebook FB -5,05% Dagens utveckling och Googles GOOGL -3,04% Dagens utveckling GOOGL -3,04% Dagens utveckling moderbolag Alphabet GOOGL -3,04% Dagens utveckling GOOGL -3,04% Dagens utveckling att läget har stabiliserats efter en brant nedgång av annonsintäkter i mars. Båda bolagen lever främst på sin annonsaffär, men har samtidigt stora finansiella muskler. 

Alphabet håller dock i kostnaderna medan Facebook gasar på med anställningar och investeringar. Båda bolagen har nu hämtat hem tappet på börsen i mars och aktierna ligger på i princip samma nivå som i början av året. Även om de inte är uppe i toppnivåerna från i februari.

Läs även: Facebook-aktien rusade: ”April var mer stabilt”

Microsoft är däremot uppe och nosar på toppen. Jätten har sett en tillströmning av användare i och med att många jobbar hemma. Samtidigt sa vd:n Satya Nadella i samband med rapporten att coronaviruset inte egentligen har gett några stora avtryck i omsättningen.

Tesla TSLA +1,75% Dagens utveckling levererade också en bättre rapport än väntat, trots att fabrikerna i USA har varit stängda sen i slutet av mars. Vilket fick grundaren och vd:n Elon Musk att twittra ut ”Befria Amerika nu” timmarna innan rapporten kom. Elbilstillverkarens aktie har gått upp med nästan 87 procent i år.

Läs mer: Tesla visar oväntad vinst – Elon Musk vädjar om att ”befria USA” 

Netflix, som har setts som en vinnare under krisen, fick hela 15,77 miljoner nya användare under förra kvartalet, vilket var nästan dubbelt så mycket än väntat. Bolaget har dock flaggat för att man tror att tillväxten avtar i takt med att samhällen öppnas upp igen.

Alla techaktier utom Amazon och Apple har mer eller mindre rusat på rapporterna för första kvartalet. Tilltron till dem finns inte bara på marknaden i USA utan också bland svenska sparare.

Johanna Kull är sparekonom på Avanza.
Johanna Kull är sparekonom på Avanza.Foto:Pressbild Avanza

”Var tredje fondkrona i april gick till teknikfonder och de är helt klart månadens mest köpta fondtyp”, säger Johanna Kull, sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Samtidigt säger hon att det inte är så konstigt att fonderna är populära med tanke på att de också är det senaste decenniets vinnarfonder.

”De har gett en genomsnittlig avkastning på 17 procent per år och ger spararna en exponering mot snabbväxande tillväxtbolag. Det är ett bra komplement till svenskarnas annars bank- och verkstadstunga portföljer”, säger Johanna Kull.

En del svenska sparare sålde dock av teknikfonder i slutet av februari och de första veckorna i mars, när coronakrisen kom igång på allvar. Det säger Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet SAVE +1,83% Dagens utveckling .

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt är sparekonom på Nordnet.Foto:Martina Huber

”Teknikfonderna var den kategori som gick allra bäst under 2019. När turbulensen slog till tror jag att en del passade på att ta hem vinsten”, säger Frida Bratt.

Hon tror också att spararna kan ha tänkt att techjättarna ledde uppgången i fjol, och kanske därför var extra sårbara på en marknad i fritt fall.

”Men sedan kunde man se hur spararna tycktes ändra uppfattning om det ganska snabbt. Techjättarna drogs ju visserligen med ner i raset initialt, det gjorde ju alla, men har sedan återhämtat sig ordentligt”, säger Frida Bratt.

Förutom teknikfonder har spararna också köpt enskilda techbolag och särskilt populära har Netflix och Microsofts aktier varit.  

”Det har förstås att göra med en tro på att flera av bolagen surfar på megatrender som snarare förstärks än avtar i och med coronakrisen”, säger Frida Bratt.

Hon syftar till exempel på efterfrågan av mötesverktyg för hemmajobb, och att man tror att det är en trend som även kommer hålla i sig när tillvaron normaliseras. Ett frågetecken hon lyfter fram är dock hur mycket tappet i annonsintäkter slår mot några av bolagen framöver. 

Den mest köpa techfonden är Swedbank Robur Access USA, där de största innehaven är i Microsoft, Apple, Amazon, Facebook och Alphabet (i den ordningen). 

”Att köpa USA-index billigt är helt enkelt att enkelt sätt att få exponering mot de stora jättarna. Fonden Swedbank Robur Technology har fått se antalet ägare via Nordnet öka med 30 procent sedan årsskiftet”, säger hon.

Även teknikfonder med fokus på svenska och nordiska teknikbolag, som Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik, är populära.

”Farhågan om att det skulle handla om någon sorts techbubbla som bara väntar på att spricka tycks alltså inte finnas hos spararna, och så som flera av techaktierna stått pall i raset kan vi möjligen avskriva den risken”, säger Frida Bratt.

Läs också: Nordnet börjar låna ut via Avanzas bolåneutmanare

 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?