1515
Annons

Techjättar till Ukrainas undsättning

Google är senast i raden av techbolag att bistå Ukraina med hjälp.

Sökmotorjätten stänger nu av realtidsdata för hur mycket folk som rör sig i trafiken och på varuhus och restauranger från sin karttjänst.

Detta för medborgarnas säkerhet, enligt bolaget.

Google Maps tjänster för att se var det är tätbefolkat eller trafikerat stängs av i Ukraina. Samtidigt öppnar Elon Musk sitt satellitbaserade bredband i landet.
Google Maps tjänster för att se var det är tätbefolkat eller trafikerat stängs av i Ukraina. Samtidigt öppnar Elon Musk sitt satellitbaserade bredband i landet.

För Facebook, som tidigare använts av just Ryssland i propagandasyfte, framstår det nu extra viktigt att inte bli ett verktyg för Putin i invasionen av Ukraina.

Facebooks globala chef Nick Clegg sa i ett uttalande att Ryssland försökt få Facebook att avluta sitt faktagranskar-initiativ i landet, vilket Facebook vägrat. Istället har Facebook begränsat spridningen av ryska mediers innehåll, vilket bidragit till att Ryssland begränsat åtkomsten till Facebook.

Även Google agerar nu i konflikten. Google Maps funktioner för realtidstrafik och annan data om hur trångt det är på varuhus och restauranger har stängts av i Ukraina. Detta ”för medborgarnas säkerhet”, i ramråd med lokala myndigheter, rapporterar Reuters.

En tolkning av det är att informationen om vilka platser som är tätt befolkade skulle kunna bli måltavlor i den ryska invasionen.

Utöver det har Google också tagit bort tusentals videoklipp och hundratals kanaler på Youtube, eftersom innehållet brutit mot plattformsregler i propagandakrigföringen som pågår. Youtube har också stoppat möjligheten till annonsering – och därmed att tjäna pengar – på flera andra ryska mediers kanaler.

Förutom att begränsa rysk propaganda bidrar även amerikanska techjättar med stöd för att säkra kommunikationen. I helgen meddelade Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk att han aktiverat sitt satellitbaserade bredband Starlink i Ukraina. Starlik är ett nätverk av satelliter som möjliggör internetuppkoppling utan fiberkablar.

It-experter är ense om att ukrainsk infrastruktur för internetkommunikation är en måltavla för Vladimir Putin. Med Starlik aktiverat skulle Ukraina ändå kunna hållas online.

Samtidigt kommer också fler påtryckningar mot andra techjättar om att göra mer. Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov har i helgen skrivit ett öppet brev till Apples vd Tim Cook där han vädjar om att Apple ska stänga av sina tjänster i Ryssland. Han nämner i synnerhet App Store. Det skulle få unga i Ryssland att försöka stoppa aggressionen, menar han.

Apple har inte svarat på begäran men i det sanktionspaket som USA ställt mot Ryssland ingår att bolag som Apple inte får bistå den ryska militären med tjänster.

Ytterligare en techjätte, Microsoft, använder sitt cybersäkerhetscenter, för att övervaka angrepp mot Ukraina och bistå i utredningarna kring dess ursprung.

Se DiTV:s inslag om svensk cybersäkerhet (juni 2021) nedan: 

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?