För Facebook, som tidigare använts av just Ryssland i propagandasyfte, framstår det nu extra viktigt att inte bli ett verktyg för Putin i invasionen av Ukraina.
Facebooks globala chef Nick Clegg sa i ett uttalande att Ryssland försökt få Facebook att avluta sitt faktagranskar-initiativ i landet, vilket Facebook vägrat. Istället har Facebook begränsat spridningen av ryska mediers innehåll, vilket bidragit till att Ryssland begränsat åtkomsten till Facebook.
Även Google agerar nu i konflikten. Google Maps funktioner för realtidstrafik och annan data om hur trångt det är på varuhus och restauranger har stängts av i Ukraina. Detta ”för medborgarnas säkerhet”, i ramråd med lokala myndigheter, rapporterar Reuters.
En tolkning av det är att informationen om vilka platser som är tätt befolkade skulle kunna bli måltavlor i den ryska invasionen.
Utöver det har Google också tagit bort tusentals videoklipp och hundratals kanaler på Youtube, eftersom innehållet brutit mot plattformsregler i propagandakrigföringen som pågår. Youtube har också stoppat möjligheten till annonsering – och därmed att tjäna pengar – på flera andra ryska mediers kanaler.
Förutom att begränsa rysk propaganda bidrar även amerikanska techjättar med stöd för att säkra kommunikationen. I helgen meddelade Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk att han aktiverat sitt satellitbaserade bredband Starlink i Ukraina. Starlik är ett nätverk av satelliter som möjliggör internetuppkoppling utan fiberkablar.
It-experter är ense om att ukrainsk infrastruktur för internetkommunikation är en måltavla för Vladimir Putin. Med Starlik aktiverat skulle Ukraina ändå kunna hållas online.
Samtidigt kommer också fler påtryckningar mot andra techjättar om att göra mer. Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov har i helgen skrivit ett öppet brev till Apples vd Tim Cook där han vädjar om att Apple ska stänga av sina tjänster i Ryssland. Han nämner i synnerhet App Store. Det skulle få unga i Ryssland att försöka stoppa aggressionen, menar han.
Apple har inte svarat på begäran men i det sanktionspaket som USA ställt mot Ryssland ingår att bolag som Apple inte får bistå den ryska militären med tjänster.
Ytterligare en techjätte, Microsoft, använder sitt cybersäkerhetscenter, för att övervaka angrepp mot Ukraina och bistå i utredningarna kring dess ursprung.
Se DiTV:s inslag om svensk cybersäkerhet (juni 2021) nedan: