1515

Techentreprenören sadlar om igen: "AI är nästa stora samhällsfråga"

Alfred Ruth är entreprenören som sålde sitt Videoplaza för en halv miljard kronor. Sedan sadlade om och blev affärsängel. Nu sätter han titeln författare först och släpper i dagarna en trojansk häst i debatten om AI.

”Det är spekulativ fiction, snarare än science fiction”, säger han.

Techentreprenören Alfred Ruth gör författardebut.
Techentreprenören Alfred Ruth gör författardebut.Foto:Martina Huber

Alfred Ruth har en väldigt öppen dold agenda. 

”Efter klimatfrågan är AI nästa stora samhällsfråga som alla måste skaffa sig kunskap om. Jag gör inte det här för att tjäna pengar utan för att sprida kunskap. Den kommer säljas snorbilligt som e-bok och vi kommer till och med skänka bort den på sajten.”

Fermis filter utspelar sig 30 år framåt i tiden där kampen om att skapa en maskin som är mer intelligent än människan pågår som värst.

”Det som är läskigt och driver intrigen framåt är precis detsamma som vi behöver bekymra oss om på riktigt i det liv vi lever nu.”

Texten har bra flyt och kan med rätta kallas bladvändare. En högst ovetenskaplig test på en till undertecknad närstående tonåring gav dock en nedslående dom:

”Man kan inte ha en huvudperson med namnet Ariel.”

Alfred Ruth oroas inte av synpunkter av det slaget. Boken har nämligen växt fram på liknande sätt som datorspel görs med löpande tester på flera så kallade beta-läsare. Under arbetets gång har en rad versioner provats.

”Ärligt talat har jag inte räknat efter hur många versioner det är, tolv eller sjutton. Men jag har testat tre olika inledningar, med och utan förord. Det är den jag jobbat mest med.”

Vi träffas på startup-hubben Epicenter i Stockholm city och han har med sig en tryckt betaversion, som alltså inte kommer att säljas i vanliga butiker.

”Vem vill ha en förstaupplaga när man kan ha ett numrerat exemplar ur betaupplagan?”

En kul detalj är att pagineringen i stället för sidnummer berättar hur många procent läsaren konsumerat, varje sida motsvarar 0,25 procent.

”Du anar inte vad formgivaren fick kämpa med att nå ett rätt delbart antal sidor.”

Författare han själv sätter högt är Paul Auster och John Ajvide Lindqvist.

”Men med den här boken vill jag nå som många som möjligt därför har jag inspirerats av Dan Brown och Stieg Larsson. Det är medvetet. I stället för litterär kvalitet har jag valt lättläst underhållning.”

Det ska bli en trilogi där varje bok bygger på en övergripande existentiell fråga. I den första framgår det mellan raderna att om meningen med livet inte är att arbeta, vad tusan ska vi göra då?

”Luther kommer visa sig vara fel ledstjärna. Vi behöver andra dygder än flit”, säger Alfred Ruth. 

Nästa bok, som kommer om ett år, ska kretsa kring om vi kan leva för evigt, eller som han formulerar det: Kan vi bota döden?

Alfred Ruth har gjort en dubbel mollbergare i pik ned i AI-litteraturen och rekommenderar varmt Max Tegmarks "Liv 3,0", Nick Boströms "Superintelligens" och "Rice of the robots" av Martin Ford till den som vill lära sig mer.

Hur ser du på risken med att superintelligent AI kan utgöra ett hot för mänskligheten?

”Jag är en grundmurad teknikoptimist, att teknikutvecklingen kan ge bättre liv för alla. Men vi kan inte ta för givet att teknikutvecklingen kommer alla till del. Jag tror att det kommer att hända under vår livstid och jag tror att vi har makt att få till det rätt. Men det finns en stor risk. Sannolikheten att vi får en superintelligens som riskerar att utplåna mänskligheten är 20 till 30 procent. Därför är det superviktigt att vi jobbar med de här frågorna.”

Alfred Ruth var med och grundade Videoplaza, annonsplattformen för nät-tv, som på kort tid fick in investerare som Creandum, Northzone och i en tredje runda amerikanska och franska investerare. Totalt investerades 18 miljoner dollar i bolaget.

När det såldes 2014 visade prislappen en halv miljard kronor.

”Jag var med från starten, men hann kliva av operativt tio månader innan exit. Jag var dock kvar i styrelsen och som aktieägare till försäljningen även om mitt innehav var utspätt vid det laget. Man måste vara skicklig för att ha tur, men man måste ha tur för att ha tur också.”

Alfred Ruth undviker att avslöja hur mycket han fick personligen, men säger att han inte längre behöver bekymra sig över hyran – om han "lever snålt ".

”Vad de där pengarna gett mig är möjligheten att göra de grejer jag vill. Nu är böckerna huvudprojektet, men jag lägger hälften av min tid på att vara ängelinvesterare.”

Foto:Martina Huber

Han har gått in med kapital i ett dussin startups, men sitter bara i styrelsen i en handfull. De som kommit längst är Kitab Sawti, som producerar ljudböcker på arabiska samt Bokio, som automatiserar bokföring.

”Om samhällsförändringen kräver att folk blir entreprenörer är det bra om priset på bokföring kan pressas så att fler mäktar med att driva företag.”

Vilka bolag tittar du främst på inför en investering, hur ser din checklista ut?

”Framför allt gäller det att inte ha bråttom och var sunt skeptisk. Hur grundarteamet ser ut och vilken kemi det har är förstås viktigt. Jag ser jättegärna att det är kvinnliga grundare och att tekniken har någon form av AI-vinkel och att affärsidén går ut på att förbättra världen.”

Hur mycket kapital han har i portföljen preciseras inte mer än att det är "tvåsiffrigt miljonbelopp" och att han huvudsakligen investerar från en halv till 1 miljon åt gången.

”Det är svårt att tjäna pengar på detta. Mitt högt ställda mål är att gå break even. Jag gör det för att betala tillbaka till ekosystemet. Vi hade aldrig lyckats med Videoplaza utan att folk satsat pengar i oss i motsvarande skede. Jag är ingen Jane Walerud, men vi smålirare behövs också. Vi går in i pre-seed-fasen då det är svårt för proffsen att kunna investera.”

Är du lycklig i dag?

”Det är en bra fråga och central fråga. Många vill klättra ur ekorrhjulet. Jag har haft turen att göra det, de flesta får vänta ända till pensionen. Min spaning är ju att många fler kommer att göra det i takt med automatiseringen och det är mycket svårare än man tror att göra det utan att bli olycklig. Precis som Ariel och Terje i boken är alla i behov av något som ger mening.”

Alfred Ruth kan i allra högsta grad göra det han vill, men behöver samtidigt jobba med någonting meningsfullt. I sin egen jakt på mening verkar han ständigt söka nya vägar.

”Jag gör bara saker jag inte har en aning om hur man gör. Så fort jag gör något jag redan kan blir jag medioker.”

Han blir hemlighetsfullt tystlåten och undviker att svara på frågan om boken kan bli tv-serie för någon streamingtjänst.

”Den är designad för att passa en anglosaxisk publik. För en tech-investerare är det frustrerande, men nu är det förlagsmaskineriet som måste rulla. Min redaktör är professionell manusförfattare, det är min enda kommentar.”

FAKTA: Alfred Ruth 

Ålder: 35 år.

Bor: Villa i Fellingsbro utanför Arboga samt lägenhet i Hägersten.

Familj: Gift, tre bonusbarn.

Utbildning: Journalistexamen JMM.

Fritid: Skidåkning utför, avancerad offpist, gärna med stighudar. Skärmflygning och fjällvandring.

Aktuell: Ger i dagarna ut debutromanen Fermis filter – en anledning att finnas, Teg publishing. 

Lyssna mer: AI-geniet: "Alla är inte redo för vad som kommer" 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?