1515

Techentreprenören sadlar om igen: "AI är nästa stora samhällsfråga"

Alfred Ruth är entreprenören som sålde sitt Videoplaza för en halv miljard kronor. Sedan sadlade om och blev affärsängel. Nu sätter han titeln författare först och släpper i dagarna en trojansk häst i debatten om AI.

”Det är spekulativ fiction, snarare än science fiction”, säger han.

Techentreprenören Alfred Ruth gör författardebut.
Techentreprenören Alfred Ruth gör författardebut.Foto:Martina Huber

Alfred Ruth har en väldigt öppen dold agenda. 

”Efter klimatfrågan är AI nästa stora samhällsfråga som alla måste skaffa sig kunskap om. Jag gör inte det här för att tjäna pengar utan för att sprida kunskap. Den kommer säljas snorbilligt som e-bok och vi kommer till och med skänka bort den på sajten.”

Fermis filter utspelar sig 30 år framåt i tiden där kampen om att skapa en maskin som är mer intelligent än människan pågår som värst.

”Det som är läskigt och driver intrigen framåt är precis detsamma som vi behöver bekymra oss om på riktigt i det liv vi lever nu.”

Texten har bra flyt och kan med rätta kallas bladvändare. En högst ovetenskaplig test på en till undertecknad närstående tonåring gav dock en nedslående dom:

”Man kan inte ha en huvudperson med namnet Ariel.”

Alfred Ruth oroas inte av synpunkter av det slaget. Boken har nämligen växt fram på liknande sätt som datorspel görs med löpande tester på flera så kallade beta-läsare. Under arbetets gång har en rad versioner provats.

”Ärligt talat har jag inte räknat efter hur många versioner det är, tolv eller sjutton. Men jag har testat tre olika inledningar, med och utan förord. Det är den jag jobbat mest med.”

Vi träffas på startup-hubben Epicenter i Stockholm city och han har med sig en tryckt betaversion, som alltså inte kommer att säljas i vanliga butiker.

”Vem vill ha en förstaupplaga när man kan ha ett numrerat exemplar ur betaupplagan?”

En kul detalj är att pagineringen i stället för sidnummer berättar hur många procent läsaren konsumerat, varje sida motsvarar 0,25 procent.

”Du anar inte vad formgivaren fick kämpa med att nå ett rätt delbart antal sidor.”

Författare han själv sätter högt är Paul Auster och John Ajvide Lindqvist.

”Men med den här boken vill jag nå som många som möjligt därför har jag inspirerats av Dan Brown och Stieg Larsson. Det är medvetet. I stället för litterär kvalitet har jag valt lättläst underhållning.”

Det ska bli en trilogi där varje bok bygger på en övergripande existentiell fråga. I den första framgår det mellan raderna att om meningen med livet inte är att arbeta, vad tusan ska vi göra då?

”Luther kommer visa sig vara fel ledstjärna. Vi behöver andra dygder än flit”, säger Alfred Ruth. 

Nästa bok, som kommer om ett år, ska kretsa kring om vi kan leva för evigt, eller som han formulerar det: Kan vi bota döden?

Alfred Ruth har gjort en dubbel mollbergare i pik ned i AI-litteraturen och rekommenderar varmt Max Tegmarks "Liv 3,0", Nick Boströms "Superintelligens" och "Rice of the robots" av Martin Ford till den som vill lära sig mer.

Hur ser du på risken med att superintelligent AI kan utgöra ett hot för mänskligheten?

”Jag är en grundmurad teknikoptimist, att teknikutvecklingen kan ge bättre liv för alla. Men vi kan inte ta för givet att teknikutvecklingen kommer alla till del. Jag tror att det kommer att hända under vår livstid och jag tror att vi har makt att få till det rätt. Men det finns en stor risk. Sannolikheten att vi får en superintelligens som riskerar att utplåna mänskligheten är 20 till 30 procent. Därför är det superviktigt att vi jobbar med de här frågorna.”

Alfred Ruth var med och grundade Videoplaza, annonsplattformen för nät-tv, som på kort tid fick in investerare som Creandum, Northzone och i en tredje runda amerikanska och franska investerare. Totalt investerades 18 miljoner dollar i bolaget.

När det såldes 2014 visade prislappen en halv miljard kronor.

”Jag var med från starten, men hann kliva av operativt tio månader innan exit. Jag var dock kvar i styrelsen och som aktieägare till försäljningen även om mitt innehav var utspätt vid det laget. Man måste vara skicklig för att ha tur, men man måste ha tur för att ha tur också.”

Alfred Ruth undviker att avslöja hur mycket han fick personligen, men säger att han inte längre behöver bekymra sig över hyran – om han "lever snålt ".

”Vad de där pengarna gett mig är möjligheten att göra de grejer jag vill. Nu är böckerna huvudprojektet, men jag lägger hälften av min tid på att vara ängelinvesterare.”

Foto:Martina Huber

Han har gått in med kapital i ett dussin startups, men sitter bara i styrelsen i en handfull. De som kommit längst är Kitab Sawti, som producerar ljudböcker på arabiska samt Bokio, som automatiserar bokföring.

”Om samhällsförändringen kräver att folk blir entreprenörer är det bra om priset på bokföring kan pressas så att fler mäktar med att driva företag.”

Vilka bolag tittar du främst på inför en investering, hur ser din checklista ut?

”Framför allt gäller det att inte ha bråttom och var sunt skeptisk. Hur grundarteamet ser ut och vilken kemi det har är förstås viktigt. Jag ser jättegärna att det är kvinnliga grundare och att tekniken har någon form av AI-vinkel och att affärsidén går ut på att förbättra världen.”

Hur mycket kapital han har i portföljen preciseras inte mer än att det är "tvåsiffrigt miljonbelopp" och att han huvudsakligen investerar från en halv till 1 miljon åt gången.

”Det är svårt att tjäna pengar på detta. Mitt högt ställda mål är att gå break even. Jag gör det för att betala tillbaka till ekosystemet. Vi hade aldrig lyckats med Videoplaza utan att folk satsat pengar i oss i motsvarande skede. Jag är ingen Jane Walerud, men vi smålirare behövs också. Vi går in i pre-seed-fasen då det är svårt för proffsen att kunna investera.”

Är du lycklig i dag?

”Det är en bra fråga och central fråga. Många vill klättra ur ekorrhjulet. Jag har haft turen att göra det, de flesta får vänta ända till pensionen. Min spaning är ju att många fler kommer att göra det i takt med automatiseringen och det är mycket svårare än man tror att göra det utan att bli olycklig. Precis som Ariel och Terje i boken är alla i behov av något som ger mening.”

Alfred Ruth kan i allra högsta grad göra det han vill, men behöver samtidigt jobba med någonting meningsfullt. I sin egen jakt på mening verkar han ständigt söka nya vägar.

”Jag gör bara saker jag inte har en aning om hur man gör. Så fort jag gör något jag redan kan blir jag medioker.”

Han blir hemlighetsfullt tystlåten och undviker att svara på frågan om boken kan bli tv-serie för någon streamingtjänst.

”Den är designad för att passa en anglosaxisk publik. För en tech-investerare är det frustrerande, men nu är det förlagsmaskineriet som måste rulla. Min redaktör är professionell manusförfattare, det är min enda kommentar.”

FAKTA: Alfred Ruth 

Ålder: 35 år.

Bor: Villa i Fellingsbro utanför Arboga samt lägenhet i Hägersten.

Familj: Gift, tre bonusbarn.

Utbildning: Journalistexamen JMM.

Fritid: Skidåkning utför, avancerad offpist, gärna med stighudar. Skärmflygning och fjällvandring.

Aktuell: Ger i dagarna ut debutromanen Fermis filter – en anledning att finnas, Teg publishing. 

Lyssna mer: AI-geniet: "Alla är inte redo för vad som kommer" 


Innehåll från ChessITAnnons

Med en CPQ får ni stöd på digitaliseringsresan

Medan det inte är någon nyhet att det senaste året kraftigt har drivit på den digitala utvecklingen, är det ännu svårt att överblicka hur det fortsatta digitaliseringsracet ser ut – och hur man som företag bör hantera det.

– Ju mer komplex digitalisering och automatisering, desto större erfarenhet och expertis behövs, konstaterar Christian Sjögren, medgrundare och utvecklingsansvarig för ChessIT.

Läs mer om effektivisering med CPQ  

– Att digitalisera tjänster kan förenklat beskrivas som att den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera tjänsten byggs in i ett systemstöd. Först samlas beslutsunderlaget in, och därefter beräknas vad som krävs för att leverera tjänsten. I många fall kan man effektivisera upp till 80 eller 90 procent, det ger en mycket god effekt till en rimlig insats, betonar Christian.

Satsa på en CPQ

Så vilken typ av funktionalitet bör man satsa på i sin digitalisering? Christian rekommenderar att satsa på en CPQ, vilken kan automatisera både komplexa och tidskrävande arbetsuppgifter. CPQ:ns regelmotorer och avancerade algoritmer gör att användarna kan halvera tiden som läggs på att beräkna och ta fram underlag och paketera dessa till erbjudanden.

– En central komponent i en CPQ är dokumentgeneratorn; denna används för att generera de dokument som behövs, exempelvis offerter, avtal och specifikationer. Kopplar man därtill samman sin CPQ med kringsystem som är intressenter av resultatet, exempelvis affärssystem, ekonomisystem och tidsrapporteringssystem, får man ett väsentligt mervärde. Resultatet blir ytterligare effektivisering och reducerade felmarginaler.

Så underlättar ni säljprocess och offerthantering  

Har många användningsområden

Christian förklarar att det vanligaste tillämpningsområdet för CPQ fortfarande är offert- och avtalsgenerering, men belyser flera övriga användningsområden, från kundkännedom och riskberäkning till hållbarhetsklassning och att finna optimala resurser utifrån behov. Att gå från kalkylering i Excel till en CPQ. ChessIT erbjuder en CPQ som täcker alla dessa områden – och fler än så.

– Vi har funktionalitet som många saknar. Det inkluderar stöd för tjänster och produkter, dynamisk prissättning, årliga prisjusteringar samt processtöd för att genomföra och godkänna ändringar i en konfiguration även efter påskriven affär. Det gör oss helt unika på marknaden.

En modern och flexibel produkt

CPQ:ns främsta fördel är dock att det är en modern och flexibel produkt som tillåter användarna att affärsutveckla sin verksamhet.

– Systemstöden behöver kunna hänga med i svängarna när verksamheten vidareutvecklas och anpassas till marknaden, inte minst för att nya tjänster ställer nya krav. Här hjälper vi gärna till, avslutar Christian.

Skala upp – utan att nyanställda  

Mer från ChessIT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChessIT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?