1515
Annons

Techbolagens lobbyister har en gemensam he(m)vist

Kritiken mot techsektorns makt och inflytande har fått bolag som Facebook, Voi och Doktor.se att anlita politiska lobbyister – som allt som oftast har en tyngd åt högersidan. Det visar en genomgång av 258 lobbyister gjord av Resumé och Dagens Samhälle.

Har alla jobbat för Moderaterna: Tina Ghasemi Liljekvist, policychef på Voi, Maria Rankka, arbetande ordförande på Cellcolab och Joakim Larsson, kommunikationschef för Google i Sverige.
Har alla jobbat för Moderaterna: Tina Ghasemi Liljekvist, policychef på Voi, Maria Rankka, arbetande ordförande på Cellcolab och Joakim Larsson, kommunikationschef för Google i Sverige.Foto:Montage

Före detta moderatpolitiker dominerar den kartläggning över svenska lobbyister som branschtidningarna Resumé och Dagens Samhälle genomfört i veckan. Totalt har man synat 258 politiker som jobbar på tongivande svenska bolag som Ikea, Ica och Saab.

Den generella trenden är tydlig: Hela 43 procent av namnen på listan har en politiskt aktiv bakrund inom moderaterna. Socialdemokraterna är den näst vanligaste politiska hemvisten med 20 procent av namnen, följt av Centerpartiet (12 procent), Liberalerna (11 procent), Miljöpartiet (7 procent) och Kristdemokraterna (5 procent). Vänsterpartiet sticker ut med mindre än en procent av namnen, medan Sverigedemokraterna helt lyser med sin frånvaro, enligt tidningarnas genomgång.  

Di Digital har ögnat listan och ringat in de lobbyister som jobbar inom techsektorn (se lista nedan). Det ska nämnas att dessa personer sällan kallar sig själva för ”lobbyister” utan i regel har orden ”public affairs” i sin titel.

De har positioner på amerikanska techjättar som Amazon, Google och Facebooks ägarbolag Meta, men även på svenska startup-succéer som Doktor.se, Star Stable och Kry. Moderaternas tidigare riksdagsledamot Tina Ghasemi Liljekvist har till exempel lagt ner den politiska karriären för att bli policychef på elsparcykelbolaget Voi, och tidigare statsminister Stefan Löfvens talskrivare Anders Thor har i dag gått över till batteribolaget Northvolt. Liksom den stora kartläggningen finns här en röd tråd: En absolut majoritet har en bakgrund från Moderaterna. 

Faktum är att just techbranschen visar på en särskild tyngt åt det blåa hållet. Nära 70 procent av tech-lobbyisterna i genomgången sällar sig till detta led. Socialdemokraterna är det näst vanligaste partiet, men då med en representation motsvarande blygsamma 16 procent – trots att de är Sveriges just nu största riksdagsparti. Liberalerna har istället en större representation bland techlobbyisterna (12 procent) jämfört med rösterna i riksdagsvalet, och enbart en person kommer ifrån Centerpartiet. 

Förtydligande: Ett politiskt uppdrag är inte synonymt med medlemsskap i något av partierna. 

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?