1515

Tech Fest-grundaren: "Låt oss göra det här till en rörelse"

Sthlm Tech Fest ger bort gratisbiljetter till flyktingar med utbildning i programmering. "Vi har tagit kontakt med Migrationsverket för att kunna bjuda in så många som möjligt", säger grundaren Tyler Crowley.  

Tyler Crowley, grundare av Sthlm Tech Fest.
Tyler Crowley, grundare av Sthlm Tech Fest.Foto:Sammy Steen

Det började med att Tyler Crowley fick ett mejl från 27-årige Navi från Afganistan. 

"Han skrev att han var utbildad dataingenjör och att han flytt till Sverige. Han hade inget jobb eller inkomst och undrade om jag kunde hjälpa honom att få en biljett till eventet", berättar Tyler Crowley, grundare av Sthlm Tech Fest.

Mejlet fick honom att börja tänka i större banor. 

"Jag insåg att det antagligen fanns massor av personer som han som borde komma. Sverige har ett starkt ekosystem inom tech men vi har slut på talanger samtidigt som det finns arbetslösa flyktingar med precis de kunskaper som efterfrågas". 

Insikten fick Tyler Crowley att kontakta Migrationsverkets generaldirektör för att se om de skulle kunna hjälpa till att identifiera alla flyktingar med teknisk utbildning som kommit till Sverige de senaste åren. 

"Han nappade på idén. Jag är övertygad om att det här är något som inte bara kommer att göra eventet bättre utan som kan göra hela Sverige bättre. I Silicon Valley är hälften av alla miljardbolag startade av invandrare, det är en enorm möjlighet vi har". 

För två år sedan tog Tyler Crowley initiativet att låta kvinnor sätta vilket biljettpris de ville för att råda bot på könsbalansen i tech-sektorn. Det skapade en del turbulens eftersom skilda biljettpriser bryter mot diskrimineringslagstiftningen. Men även om det skulle bli en liknande diskussion nu tänker Tyler Crowley inte backa. 

"Jag kanske är en galen amerikan, men jag vet att det här är det rätta att göra och struntar faktiskt i om det bryter mot någon lag. Det här är själva anledningen till att konferenser finns, att människor ska träffas och byta erfarenheter och skapa nätverk. Om någon skulle anmäla mig för det, så låt oss ta den debatten."

Initiativet backas up ekonomiskt av eventets sponsorer som till exempel Telia och även om det inte är beslutat ännu så kommer det att behöva sättas någon typ av begränsning på hur många gratisbiljetter som kan delas ut. Men åtminstone 1000 gratisbiljetter till flyktingar tror han att det går att ordna.

"Låt oss få dit så många som möjligt. Det här är viktigt".

Stockholm Tech Fest går av stapeln i början av september och håller på i tre dagar. Bland talarna finns till exempel Swedbanks vd Birgitte Bonessen, Pirate Bay-grundaren Peter Sunde och Ericssons vd Börje Ekholm. 

Tyler Crowley har också en sista uppmaning:

"Låt oss sprida och skapa en rörelse av det här. Alla konferenser skulle kunna göra samma sak."


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?