1515

Taxijätten ska sänka trösklarna genom app-samarbete

Svenska taxijätten Cabonline satsar på digitalisering och ska nu samarbeta med appen Wrebit för att göra det enklare för chaufförerna att redovisa.

David Wengbrand vd och grundare, Evelina Parheden marknadschef, Alexander Westerling Utvecklingschef, Björn Kapstö sälj- & kommunikationschef
David Wengbrand vd och grundare, Evelina Parheden marknadschef, Alexander Westerling Utvecklingschef, Björn Kapstö sälj- & kommunikationschefFoto:Press

Cabonline, som tidigare hette Fågelviksgruppen, är Sveriges största taxikoncern och äger varumärken såsom Taxi Kurir, Topcab och Taxi Skåne. I bolaget fanns förra året tillgångar för över en halv miljard kronor. De senaste åren har bolaget bland annat satsat på att utveckla en teknikplattform som taxibolag ska använda i sin digitalisering.

Nu ska Cabonline samarbeta med bokföringsappen Wrebit för att förenkla bokföringen för åkarna. Wrebits app innebär att småföretagaren kan fotografera underlagen och få automatisk hjälp med bokföringen samt få momsredovisning, rapporter och rådgivning.

Läs även: Bokföringsapp från Ulricehamn tar in 10 miljoner

Samarbetet innebär bland annat att en version av Wrebits app skräddarsys för en taxiförares behov.

”Deras förare är ju egenföretagare. Vi sänker tröskeln och gör att man inte behöver oroa sig för administrationen som tidigare har varit en stor barriär”, säger David Wengbrand som är grundare och vd för Wrebit.

Han tror att enklare bokföring kan underlätta den framtida rekryteringen i taxibranschen.

”Det är klassiskt för småföretagare att bygga papper på hög och sen sätta sig var tredje månad och svettas. Förarna får en helt annan överblick av sin ekonomiska status.”

För Wrebit, som i våras tog in 10 miljoner kronor i riskkapital, är samarbetet viktigt enligt David Wengbrand.

”Vi får in många kunder på ett bräde. Vi har en stark tillväxt redan i dag men då säljer vi till småföretagarna en och en.”

Målet för Wrebit nu är att satsa mer på artificiell intelligens.

”Vi ska släppa en bokföringsrobot där vem som helst klarar av att bokföra och allt går med automatik. I början var vi ganska lika de traditionella bokföringsprogrammen på desktop, fast i en app.”

I ägarlistan till Wrebit finns Almi Invest, Familjen Ståhl Invest och InkInvest samt  Aggregate Media.

Läs även: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?