Hans bakgrund som tävlingscyklist kan verka vara en självklar anledning till att han startade Mioo. Men för honom var den en annan.
”Jag hade fått jobb som marknadschef i centrala Stockholm och insåg tidsförlusterna med att åka bil där. Då började jag använda cykeln som transportmedel och blev som nyfrälst”, berättar Tomas Grönqvist.
Som nybliven cykelpendlare började han snabbt engagera sig och ville förbättra och underlätta för cyklister. Något som hans företagsidé utgick ifrån.
Mioo erbjuder nämligen cykelservice via en app där man har tillgång till ett nätverk av rullande hjälpredor i form av cykelentusiaster. Dessa täcker olika stora områden och kan anlitas för att exempelvis laga en punktering eller smörja cykelns kedja.
”Vi kallar dem för bike buddies. I Stockholm och London är de drygt hundra till antalet och varje person har en egenvald yta inom vilken de kan välja att ta sig an uppdrag. Den kan vara alltifrån 200 meter till ett par mil. Det här nätverket bildar en karta där vi täcker hela behovet av service”, säger Tomas Grönqvist.

Mioos främsta kanal för att nå nya användare är via direkta samarbeten med e-handlare. I Sverige samarbetar man med cykelhandlaren Bikester där Mioo hjälper till med slutmonteringen av cykeln hemma hos kunderna. Kunderna kan vid köpet dessutom välja till ett serviceavtal, som innebär regelbunden service och hjälp på plats vid punkteringar eller andra fel.
Konceptet har varit lyckat. Nu tar Mioo sina tjänster till utlandet för vidare expansion hos e-handelsjättar, däribland Amazon.
”Det har varit så pass framgångsrikt så nu tar vi det till en av Tysklands största e-handlare nästa år. Sen har vi nyligen signerat ett samarbete med Amazon i Storbritannien så vi blir exklusiva för dem”, säger Tomas Grönqvist.

Bakom expansionen ligger, enligt honom, ett växande cykelintresse i Europa. Ett intresse som kan ses i hög cykelförsäljning och anpassningar av städers cykelinfrastruktur.
”Det skapar möjligheten att snabbt etablera sig på nya marknader, och att investerare tror på vår idé. Vi tog nyligen in EIT Mobility som investerare och de har varit en viktig del i den senaste finansieringsrundan inför vår etablering i Tyskland och Storbritannien”, säger Grönqvist.
I Europa finns det flera marknader som är tillräckligt stora för att starta upp Mioo, som omsatte 4 Mkr och gick back 6,4 Mkr under 2021, på. Det krävs nämligen en viss befolkningstäthet för att affärsidén ska bära frukt.
”Det som talar emot ytterligare expansion i Sverige är att det i princip bara är i Stockholm, Göteborg och Malmö där vi kan få någon form av densitet av människor. Sedan säljs det för lite cyklar för att det ska vara intressant för oss att skala upp. I Sverige säljs det runt 600.000 cyklar per år medan det i Tyskland säljs närmare 5 miljoner.”
När Mioo kliver in på den tyska marknaden så görs det fullskaligt. 600 bikebuddies kommer att täcka landet från Hamburg i norr till München i söder. I Storbritannien ser man liknande möjligheter. Frankrike, Nederländerna och Italien är tre intressanta kandidater framöver, där både cykelförsäljning och antalet cyklar på vägarna talar för att Mioos tjänst kan fungera där. Intresset för att samarbeta med bolaget är stort, enligt grundaren själv.
”Vi ser samma trend oavsett om det är Sverige, Storbritannien eller Tyskland. Cyklister är väldigt benägna med att hjälpa varandra. Mycket handlar om att vilja vara med för att få fler att cykla, snarare än ett heltidsjobb där huvudsyftet är att tjäna pengar”, säger Tomas Grönqvist.