”Börsen är inget självändamål. Men det är det rimliga eftersom vi inte ska sälja något”, säger Nils Bergman, partner på Nordtech.
Han beskriver Nordtech som en blandning mellan en finansiär, som köper och förvaltar, och en industrialist, som samlar kompetens kring hur man bygger lönsamma mjukvarubolag.
”Vi vill ta hand om de dolda guldkornen som ofta finns utanför Stockholm. Det rör sig om mjukvarubolag med fina kunder, bra lönsamhet och återkommande intäkter. Vi tror oss kunna hjälpa dem med att öka både tillväxten och lönsamheten”, säger Nils Bergman, som tidigare var vd på SaaS-bolaget Reachmee som såldes till Verdane 2019.
När Di Digital intervjuar honom har det gått nästan exakt ett år sedan vi först skrev om den blivande teknikgrupp han grundat ihop med vännen Pål Hodann. Då hade Nordtech tagit in 500 miljoner kronor från profiler som H&M:s Karl-Johan Persson, Evolution Gaming-grundarna Fredrik Österberg och Jens von Bahr samt EQT EQT -1,10% Dagens utveckling -veteranen Åsa Riisberg. Målet var att investera i lönsamma mjukvarubolag med återkommande intäkter, så kallade Saas-bolag.
Första investeringen var då redan klar. Den skedde i skolplattformen Infomentor, med säte i Kristianstad, en omsättning på omkring 40 Mkr med en marginal omkring 10 procent. Säljaren var en isländsk riskkapitalaktör som plöjt ned över 100 Mkr på utveckling och en misslyckad internationalisering.
Sedan dess har det rullat på med fler investeringar. Nu står det klart att Nordtech stärkt sin köpkraft med en miljard kronor, i vad som beskrivs som nytt kapital från investerare och nya möjligheter för grundare att återinvestera med egna aktier. Pengarna kommer i huvudsak från befintliga investerare, ett 20-tal namn totalt.
”Intresset var stort. Vi fick faktiskt tacka nej till pengar”, säger Nils Bergman.
Totalt har Nordtech därmed en köpkraft på 1,5 miljarder kronor, varav en knapp tredjedel investerats.
Nordtech har även köpt sitt sjätte mjukvarubolag, norrländska Flexeurope med plattformen Flexite, vilket Breakit var först med att rapportera. Flexeurope hjälper kunder inom offentlig sektor att digitalisera sina informationsflöden och omsatte omkring 25 miljoner kronor 2021, med en vinstmarginal på cirka 20 procent.
Hur mycket Nordtech betalat för Flexeurope vill Nils Bergman inte säga. Men snittinvesteringen ser ut att ligga på 80 miljoner kronor per bolag sedan starten. Målet är att att äga allt, eller nästan allt av de bolag man investerar i.
”Vi har hittat vår position på marknaden. Många entreprenörer kommer nu till oss. De ser att vi kan erbjuda dem en fin resa, med en minskad personlig risk där man ändå bevarar sitt arv”, säger Nils Bergman.
Hur bidrar ni till att utveckla era bolag?
”Bolagen kan sina kunder bäst och har ofta redan en stark produkt. Men det är svårt att lyckas med allt på en gång och vi har närmast en blueprint för hur man bygger lönsamma, snabbväxande Saas-bolag. Vi hjälper dem med att bygga säljteam och skapa bra incitament för säljarna. Där det inte redan är på agendan vill vi lyfta fram långsiktiga produktperspektivet. Det handlar om att se över och bli av med sin 'tekniska skuld', det vill säga att modernisera sina tekniska system så de kan hålla och skala för framtida expansion.”
Vad är den gemensamma nämnaren i era investeringar?
”Alla har prenumerationsintäkter, ARR, som huvudsaklig intäkt. Alla växer och alla är lönsamma. De har långa kontrakt, en hög underliggande marginal och har byggt programvara med höga kundvärden. Min medgrundare Paul Hodann och jag sover gott om natten, även när stormar på marknaden.”
Ska ni slå ihop bolag?
”Nej, tvärtom. Vi är en decentraliserad grupp som Addnode eller Lifco. Våra bolag är stora inom sina snäva områden. Men det kan finnas utrymme för att hjälpa våra bolag göra tilläggsförvärv.”
Vad krävs för att ni ska vara redo för en börsnotering?
”Små bolag inte på börsen att göra! Som lägstanivå vill vi nå en halv miljard i återkommande intäkter och en EBITA på 100–150 Mkr årligen. Vi ska växa via förvärv, men även ha en bra organiskt tillväxt.”