Stockholmsbaserade Cascade Drives har sedan 2017 utvecklat en ny teknik för att ersätta hydraulik i batteridrivna fordon och olika pumpsystem. Nu tar bolaget in en investering på 50 miljoner kronor i en finansieringsrunda ledd av Industrifonden.
”Vi har följt Cascade Drives utveckling under en tid och är imponerade av vad Kristian med team har åstadkommit. Kundreferenserna och resultaten från piloterna har varit mycket övertygande och vi är övertygade om att bolagets lösning kommer att vara nyckeln för att kunderna ska förbli konkurrenskraftiga,” säger Per Anell, investeringschef på Industrifonden.
Kapitalet ska användas för att skala upp produktionen och övergå till serieproduktion 2024.
”Att vi stänger en investeringsrunda trots det rådande tuffa klimatet är ett kvitto på en stark tilltro till bolaget och den teknik vi utvecklat. Det blir allt tydligare för våra kunder att elektrifieringen som sker i hela världen just nu kommer att kräva nya tekniska lösningar för att bibehålla eller förbättra produktiviteten,” säger Kristian Floresjö, vd på Cascade Drives.
I Cascade Drives senaste årsredovisning, från 2020, går det att läsa om en omsättning på några hundratusen kronor och en förlust på 9 Mkr. Men bolaget har kommit långt sedan dess, enligt vd:n.
”I år omsätter vi strax under 10 miljoner kronor. Serieproduktionen kommer igång 2024. Då ska vi vara kassaflödespositiva 2024 och omsätta, förhoppningsvis, kring 50 miljoner kronor”, säger han.
Cascade Drives elektromekaniska lösning används i huvudsak i två sektorer:
1. Det ersätter hydraulikbaserade system i tunga fordon. Detta genom en patenterad, elbaserad lastfördelningsteknik som erbjuder en dämpande funktion.
”Vi kan hantera funktioner som tidigare dominerats av hydrauliska system. Sånt är nödvändigt vid så kallade chocklaster, som när en grävmaskinsskopa slår in i en sten eller en lastbil kör över ett potthål”, förklarar vd Kristian Floresjö.
Han menar att Cascade Drives tekniska lösning kan ge en energibesparing på 60 procent jämfört med alternativet. Den är dessutom applicerbar på en marknad för hydraliksystem som omsätter 60 miljarder kronor.
Ett annat exempel på när tekniken sparar energi är när den används i tunga truckar med master som flyttar containerfrakt.
”Vi kan regenerera energi när containern hissas ner och använda den för att ladda truckens batteri”, förklarar Floresjö.
2. Cascade Drives tekniska lösning används även för att ersätta hydraulikbaserade pumpar av olika slag inom industrin.
”Inom ett par år ska vår teknik finnas i ett flertal pumpapplikationer inom tillverkningsindustrin”, säger vd:n.
Som exempel nämner han pumpar till vattenskärningsmaskiner, vätgaspumpar som används vid tankstationer och pumpar som används för att pastörisera livsmedel.
”I Tyskland subventionerar man högeffektiva högtryckspumpar i industrin. Det visar att detta är en viktig del av hur man kan energieffektivisera tillverkningsindustrin”, slår Kristian Floresjö fast.