1515
Annons

Tar in 50 miljoner: ”Ska reducera energibehovet i industrin”

Industrifonden är största investerare när startupbolaget Cascade Drives plockar in 50 miljoner kronor genom att nyemittera aktier. 

Bolagets teknik – ett elektriskt alternativ till hydraulikbaserade system – uppges förbättra räckvidden för batteridrivna tunga fordon och minska energibehovet i industriella pumpar. 

Från vänster: Per Anell, investeringschef på Industrifonden, och Kristian Floresjö, vd på Cascade Drives.
Från vänster: Per Anell, investeringschef på Industrifonden, och Kristian Floresjö, vd på Cascade Drives.

Stockholmsbaserade Cascade Drives har sedan 2017 utvecklat en ny teknik för att ersätta hydraulik i batteridrivna fordon och olika pumpsystem. Nu tar bolaget in en investering på 50 miljoner kronor i en finansieringsrunda ledd av Industrifonden.

”Vi har följt Cascade Drives utveckling under en tid och är imponerade av vad Kristian med team har åstadkommit. Kundreferenserna och resultaten från piloterna har varit mycket övertygande och vi är övertygade om att bolagets lösning kommer att vara nyckeln för att kunderna ska förbli konkurrenskraftiga,” säger Per Anell, investeringschef på Industrifonden.  

Kapitalet ska användas för att skala upp produktionen och övergå till serieproduktion 2024.

”Att vi stänger en investeringsrunda trots det rådande tuffa klimatet är ett kvitto på en stark tilltro till bolaget och den teknik vi utvecklat. Det blir allt tydligare för våra kunder att elektrifieringen som sker i hela världen just nu kommer att kräva nya tekniska lösningar för att bibehålla eller förbättra produktiviteten,” säger Kristian Floresjö, vd på Cascade Drives.

I Cascade Drives senaste årsredovisning, från 2020, går det att läsa om en omsättning på några hundratusen kronor och en förlust på 9 Mkr. Men bolaget har kommit långt sedan dess, enligt vd:n.

”I år omsätter vi strax under 10 miljoner kronor. Serieproduktionen kommer igång 2024. Då ska vi vara kassaflödespositiva 2024 och omsätta, förhoppningsvis, kring 50 miljoner kronor”, säger han.

Cascade Drives elektromekaniska lösning används i huvudsak i två sektorer: 

1. Det ersätter hydraulikbaserade system i tunga fordon. Detta genom en patenterad, elbaserad lastfördelningsteknik som erbjuder en dämpande funktion.

”Vi kan hantera funktioner som tidigare dominerats av hydrauliska system. Sånt är nödvändigt vid så kallade chocklaster, som när en grävmaskinsskopa slår in i en sten eller en lastbil kör över ett potthål”, förklarar vd Kristian Floresjö. 

Han menar att Cascade Drives tekniska lösning kan ge en energibesparing på 60 procent jämfört med alternativet. Den är dessutom applicerbar på en marknad för hydraliksystem som omsätter 60 miljarder kronor.

Ett annat exempel på när tekniken sparar energi är när den används i tunga truckar med master som flyttar containerfrakt.

”Vi kan regenerera energi när containern hissas ner och använda den för att ladda truckens batteri”, förklarar Floresjö.

2. Cascade Drives tekniska lösning används även för att ersätta hydraulikbaserade pumpar av olika slag inom industrin.

”Inom ett par år ska vår teknik finnas i ett flertal pumpapplikationer inom tillverkningsindustrin”, säger vd:n.

Som exempel nämner han pumpar till vattenskärningsmaskiner, vätgaspumpar som används vid tankstationer och pumpar som används för att pastörisera livsmedel. 

”I Tyskland subventionerar man högeffektiva högtryckspumpar i industrin. Det visar att detta är en viktig del av hur man kan energieffektivisera tillverkningsindustrin”, slår Kristian Floresjö fast.

Innehåll från WintAnnons

Därför väljer IT-konsulten automatiserad ekonomihantering

Företagande ska vara superenkelt. Det ska helst också vara tidseffektivt. Tyvärr finns det dock flera moment i en konsults vardag som bidrar till allt annat än effektivitet. Moment såsom ekonomihantering och administration kan ses som riktiga tidstjuvar. Tid som inte går att debitera för. Och Wint vet att tid är pengar, inte minst för konsulter. Därför är det inte konstigt att allt fler väljer att skaffa deras automatiserade ekonomitjänsten.

Den automatiserade bokföringstjänsten Wint är tjänsten för dig som vill ha ett tryggt företagande med full koll på ekonomin. Konceptet är inte svårt att förstå. Wint ersätter den traditionella redovisningsbyrån och automatiserar bolagets ekonomi och administration. Som kund hos Wint har du allt i ett, löpande bokföring, effektivare ekonomihanteringen och professionell rådgivning. 

– Vi på Wint har lång erfarenhet av att hjälpa just konsultbolag. Vi insåg för länge sedan att merparten av de uppgifter som en traditionell redovisningsbyrå gör, kan automatiseras och skötas helt digitalt. Därför har vi utvecklat en tjänst som är utformad för att svara upp mot vanliga behov och utmaningar som just konsulter har, förklarar Elin Rautio, produktägare på Wint.

Tidrapportering, en värdefull funktion

Det finns de som upplever ekonomihantering som ett onödigt ont och anlitar en redovisningskonsult för att hantera vissa delar av den. Den stora skillnaden mellan dem och Wint är att Wint hanterar allt som rör ekonomi och administration. Inte bara en liten del. Du får alltså hela bolagets administration under ett tak till ett fast pris utan dolda avgifter.

Under våren lanserades Wints senaste funktion, tidrapportering. Att tidrapportera har många fördelar, men att ha ett tidrapporteringssystem som synkar med saker som fakturering och övrig administration är en riktig tidsbesparare.

– För IT-konsulter är det viktigt med funktionell tidrapportering. Det ska vara enkelt att fakturera sin tid. I Wint får du en bra överblick över dina projekt samt rapporter som ger möjlighet till bättre uppföljning på projektnivå. Det är särskilt värdefullt för dig som vill kunna se på lönsamheten i varje enskilt uppdrag. Vi är glada över att tidrapporteringsfunktionen nu är up and running, den kommer att spara ännu mer tid för våra kunder, berättar Elin. 

Wints tidrapportering är helt integrerad med fakturering, lönehantering, bokföring och i slutänden även bokslutet.

– Det finns så mycket mer att vinna om du har allt strukturerat på ett tydligt sätt - på samma ställe. Målet är såklart att spara tid som kan spenderas på roligare saker, men också få möjlighet att kunna följa upp din bokföring. När du kan följa företagets rapporter i realtid blir det lättare att fatta genomtänkta beslut för verksamheten, menar Elin.

Läs också: Så fungerar Wints tidrapportering 

Helheten är den stora WOW-faktorn

– Många av våra kunder är just IT-konsulter, kanske för att våra funktioner passar dem så väl. Till skillnad från en traditionell redovisningsbyrå tar vi hand om allt från betalning, fakturering, löner och bokföring till just tidrapportering. Jag skulle säga att det är helheten med Wint som är den stora WOW-faktorn och det som verkligen förenklar livet för dig som konsult, säger Elin.

Personlig support

Även om Wint är en automatiserad tjänst betyder det inte att det inte finns människor bakom skärmen. De har en support av såväl ekonomer, utvecklare och olika specialister som är redo att svara på dina frågor. Och du kan alltid vara trygg med att du får rätt hjälp. När du kontaktar supporten blir du snabbt kopplad till en ekonom med expertis inom just dina frågor.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Mor och dotter får in Evolution-topp som ny storägare – växer med 370 procent

Hudvårdsmärket Under Your Skin har gått från hemmasnickeri till internationell e-handel.

Nu får bolaget in en ny storägare i form av Joel Citron, som är ledamot i börsjätten Evolution styrelse, och blickar västerut. 

”Vi har vuxit oss starka på den svenska marknaden nu”, säger bolagets vd och medgrundare Lovisa Hahn. 

Christina och Lovisa Hahn grundade Under Your Skin 2016.
Christina och Lovisa Hahn grundade Under Your Skin 2016.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera