1515
Annons

Tar in 10 miljoner – bygger ett globalt bank-id

Malmöbolaget Covr Security plockar in 10 miljoner kronor till en internationell expansion. Bolaget bygger en slags internationell version av bank-id.

Anette Nordvall utanför Nordic Innovation House i Palo Alto, där hon ibland håller till. Foto: Miriam Olsson Jeffery
Anette Nordvall utanför Nordic Innovation House i Palo Alto, där hon ibland håller till. Foto: Miriam Olsson Jeffery

En värld fri från användarnamn. Lösenordsfria inloggningar. Det är några av löftena bakom Covr Security.

Bolaget grundades i Malmö i början av 2015 av tech-entreprenören Patrik Malmberg och it-säkerhetsexperten Peter Alexanderson. Peter Alexanderson var bland annat en av nyckelpersonerna bakom bankernas säkerhetssystem Bank-id. Och det är just en internationell version av Bank-id som Covr Security (NTL) jobbat med att utveckla.

Bolagets mål är att samla alla användarens log-in i en app, som styrs av en pinkod eller biometric-funktion som fingeravtrycksläsare. Det unika med tjänsten är att man få veta när någon obehörig försöker logga in och använda ens e-post, kreditkort eller internetbank.

Med vår teknik kan man ta bort alla användarnamn och lösenord.

”Vi är världsbäst på att autentisera förfrågningar. Med hjälp av vår teknik kan man ta bort alla användarnamn och lösenord och istället identifiera sig via vår app”, förklarar Anette Nordvall, affärsängel och ordförande i Covr Security.

Hon köpte in sig i bolaget ett halvår efter starten och äger idag cirka 5 procent av företaget.

Nu står det klart att Covr Security tagit in 10 Mkr i januari månad. Bakom investeringen står en rad affärsänglar, bland andra Anette Nordvall (NTL) själv och Victor Bengtsson, en av storägarna bakom elektronikjätten Netonnet. I samband med investeringen värderas bolaget till cirka 100 miljoner kronor.

”Idag är vi 25 personer med verksamhet i Norden. Vi ska anställa tio personer och expandera till USA och övriga världen. Vi anställer säljare, kommunikatörer och utvecklare för att skala upp verksamheten internationellt”, säger Anette Nordvall, som delar sin tid mellan Stockholm och Silicon Valley.

Anette Nordvall är annars känd för sitt engagemang i Stockholms Affärsänglar och som rådgivare till Capital A Partners, som nyligen startade en nordisk ”deep tech”-fond ihop med Butterfly Ventures i Finland. Covr Security tog så sent som i april i fjol in 8 Mkr i riskkapital. Bolaget hade under 2016 en väldigt blygsam omsättning och visade röda siffror.

”Under 2017 hoppas vi omsätta cirka 10 miljoner kronor och nå breakeven”, säger Anette Nordvall.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?