1515

Tar in 10,5 miljoner för att odla grönkål i Stockholm

Med en finansieringsrunda på 10,5 miljoner kronor trappar Food Tech-bolaget Urban Oasis upp stadsodlingen rejält. Utöver sallad vill bolaget testa att odla andra grönsaker och frukt inomhus.

Urban Oasis består av Albert Payaró Llisterri, Lasse Kopiez, Johanna Öhlén Meschke och Lars Bressers.
Urban Oasis består av Albert Payaró Llisterri, Lasse Kopiez, Johanna Öhlén Meschke och Lars Bressers.Foto:Felix Fricke

Urban Oasis har sedan starten 2017 odlat grönsaker såsom sallat, grönkål och pak choi i Vin och Sprits före detta lagerlokaler i Liljeholmens Bergrum söder om centrala Stockholm. Odlingen sker vertikalt, alltså odling på höjden, med led-lampor som odlingsljus. Idag finns produkterna på flera matbutiker runt om i huvudstaden och även på nätmathandeln Mathem. 

Med den nya rundan på 10,5 miljoner kronor, som bland andra backas av Malmöentreprenören Toni Nijm från Yobi Partners, kommer Urban Oasis produktion bli 15 till 20 gånger större.

”Det har varit tre år av testande och utveckling där vi utvärderat om det finns en marknad för produkterna. Nu går vi in i nästa skede med ett starkt kommersiellt fokus”, säger Urban Oasis grundare och vd Albert Payaró Llisterri.

Urban Oasis har påbörjat utbyggnaden av odlingslokalerna i ett före detta garage i gamla Vin och Sprits lokaler, och räknar med att vara operationellt igång redan vid årsskiftet.  

Urban Oasis har under pilotprojektet ringat in de grödor som är vanligast att importera, och testar nu att odla flera sorters grödor utöver gröna blad. 

I dag importerar Sverige frukt och grönt för 25 miljarder kronor om året”

”Vi kallar oss för en matproduktionsplattform. Vi vill odla flera olika saker i samma byggnad, vilket kan innefatta grönsaker, frukt och även svamp, I dag importerar Sverige frukt och grönt för 25 miljarder kronor om året. Att odla lokalt minskar klimatavtrycket, samtidigt som det förbättrar smak och kvalitén”, förklarar Albert Payaró Llisterri.

Den utökade odlingen övervakas av mjukvaran Green OS, ett program som utvecklare på Urban Oasis tagit fram.

”Mjukvara blir allt viktigare i odlingsindustrin. Det är som en AI som fattar beslut utifrån olika parametrar”, kommenterar Albert Payaró Llisterri.

Fördelen jämfört med ett traditionellt växthus är att vertikal odling ger konsekventa förhållanden. 

”Våra produkter smakar likadant året om oavsett när de är skördade. Vi är dessutom nära konsumenten med bara några timmar mellan skörd och konsumtion”, avslutar bolagets vd. 

Investeraren Toni Nijm, som bland annat grundat mjukvarubolaget Ipendo, säger att Urban Oasis tar odlingsindustrin till en ny nivå.

”Det finns så mycket att vinna på att använda mjukvara, data och AI för att förstå och kontrollera hela affärsmodellen, från själva odlingen och hela vägen fram till konsumenten. Vi är glada över att få vara med på den här resan som skapar fördelar för både miljön, återförsäljare och konsumenter”, kommenterar han .

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?