1515
Annons

Tar in 10,5 miljoner för att odla grönkål i Stockholm

Med en finansieringsrunda på 10,5 miljoner kronor trappar Food Tech-bolaget Urban Oasis upp stadsodlingen rejält. Utöver sallad vill bolaget testa att odla andra grönsaker och frukt inomhus.

Urban Oasis består av Albert Payaró Llisterri, Lasse Kopiez, Johanna Öhlén Meschke och Lars Bressers.
Urban Oasis består av Albert Payaró Llisterri, Lasse Kopiez, Johanna Öhlén Meschke och Lars Bressers.Foto:Felix Fricke

Urban Oasis har sedan starten 2017 odlat grönsaker såsom sallat, grönkål och pak choi i Vin och Sprits före detta lagerlokaler i Liljeholmens Bergrum söder om centrala Stockholm. Odlingen sker vertikalt, alltså odling på höjden, med led-lampor som odlingsljus. Idag finns produkterna på flera matbutiker runt om i huvudstaden och även på nätmathandeln Mathem. 

Med den nya rundan på 10,5 miljoner kronor, som bland andra backas av Malmöentreprenören Toni Nijm från Yobi Partners, kommer Urban Oasis produktion bli 15 till 20 gånger större.

”Det har varit tre år av testande och utveckling där vi utvärderat om det finns en marknad för produkterna. Nu går vi in i nästa skede med ett starkt kommersiellt fokus”, säger Urban Oasis grundare och vd Albert Payaró Llisterri.

Urban Oasis har påbörjat utbyggnaden av odlingslokalerna i ett före detta garage i gamla Vin och Sprits lokaler, och räknar med att vara operationellt igång redan vid årsskiftet.  

Urban Oasis har under pilotprojektet ringat in de grödor som är vanligast att importera, och testar nu att odla flera sorters grödor utöver gröna blad. 

”I dag importerar Sverige frukt och grönt för 25 miljarder kronor om året”

”Vi kallar oss för en matproduktionsplattform. Vi vill odla flera olika saker i samma byggnad, vilket kan innefatta grönsaker, frukt och även svamp, I dag importerar Sverige frukt och grönt för 25 miljarder kronor om året. Att odla lokalt minskar klimatavtrycket, samtidigt som det förbättrar smak och kvalitén”, förklarar Albert Payaró Llisterri.

Den utökade odlingen övervakas av mjukvaran Green OS, ett program som utvecklare på Urban Oasis tagit fram.

”Mjukvara blir allt viktigare i odlingsindustrin. Det är som en AI som fattar beslut utifrån olika parametrar”, kommenterar Albert Payaró Llisterri.

Fördelen jämfört med ett traditionellt växthus är att vertikal odling ger konsekventa förhållanden. 

”Våra produkter smakar likadant året om oavsett när de är skördade. Vi är dessutom nära konsumenten med bara några timmar mellan skörd och konsumtion”, avslutar bolagets vd. 

Investeraren Toni Nijm, som bland annat grundat mjukvarubolaget Ipendo, säger att Urban Oasis tar odlingsindustrin till en ny nivå.

”Det finns så mycket att vinna på att använda mjukvara, data och AI för att förstå och kontrollera hela affärsmodellen, från själva odlingen och hela vägen fram till konsumenten. Vi är glada över att få vara med på den här resan som skapar fördelar för både miljön, återförsäljare och konsumenter”, kommenterar han .

Indikationer på konjunkturtopp i techbranschen

Vinstregnet kan vara över för asiatiska teknikjättar. Stigande kostnader pressar, samtidigt som efterfrågan kan vara på väg att minska när kunderna väljer att sälja från lagren, enligt en ny rapport.

Foto:Joe Buglewicz, Vincent Yu

Under pandemin har oro för störningar i leveranskedjorna fått flera företag att fylla på sina lager. Enligt en färsk rapport från den franska investmentbanken Netaxis ökade lagerandelen av taiwanesiska bolags totala tillgångar från 18 procent under perioden 2015–2021, till 22 procent under årets första kvartal.

Taiwan – med sin starka tekniktillverkningssektor – är känslig för svängningar och kan därmed ses som en tidig indikation på utvecklingen inom techbranschen i övriga Asien.

Pressade av högre räntor och lägre konsumentefterfrågan – bland annat till följd av inflationen på flera håll i världen – väljer nu flera företag att sälja av sina lager och väntar med att själva lägga nya ordrar. 

Asiatiska teknikbolag som sydkoreanska Samsung och taiwanesiska TSMC har redan meddelat att de skalar ned produktionen eller varnat för vad lagerutförsäljningen hos kunderna kan innebära.

Det kan framför allt slå mot Taiwan, där minskade exportordrar redan märks gentemot storkunderna USA och Kina.

”I takt med att kunder försenar beställningar för att sälja av sina lager kommer fler tillverkare att tvingas sänka priserna och ge rabatter, vilket också kommer att ha en inverkan på bruttomarginalen. Detta innebär att den starka tillväxten i omsättning och bruttomarginal de senaste två åren kan nå en konjunkturtopp”, skriver investmentbanken i rapporten. 

Samtidigt syns tecken i Japan på att man fortfarande försöker att öka lagren av komponenter och råmaterial, där det fortfarande råder brist vilket fått bolag att skjuta upp tillverkningen av konsumentprodukter som riskokare och tvättmaskiner, enligt Nikkei Asia.

Enligt Netaxis kommer till och med den starka halvledarbranschen i Asien att påverkas, men där kan efterfrågan hållas uppe av en fortsatt starkt tillväxt i bland annat bilsektorn och datacenter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera