Hoppa till innehållet

Annons

Täljer guld på bortglömda möbler

Finsk-svenska Mjuk vill bli en möbelbutik för hela Europa. Nu fyller de kassan med färskt riskkapital – och siktar på nya marknader. 

”Vi är de första du ska tänka på”, säger vd:n Rickard Zilliacus.

Rickard Zilliacus är vd på finländska Mjuk.
Rickard Zilliacus är vd på finländska Mjuk.Foto:Press

”Svenskarna och finnarna är ganska lika. Vi bryr oss om hur våra hem ser ut och vi har en tradition av design och kvalitet. Just nu är 'mid century', 1960- och 1950-tal, populärt. Minimalistiska produkter är heta”, säger Rickard Zilliacus.

Han är vd för det finländska second hand-företaget Mjuk, som han grundat tillsammans med Max Heino och Casper von Pfaler. Trion har växt upp i Helsingfors, men med svenska som modersmål. Att expandera till Sverige, vilket man gjorde i höstas, var därför ett väntat drag. 

Konceptet påminner om H&M-ägda Sellpys verksamhet, som hjälper privatpersoner att sälja vidare begagnade kläder. Mjuk hämtar upp och skapar annonser med second hand-möbler på en egen plattform, och tar sedan en kommission vid försäljning. Säljare är både privatpersoner och företag. 

 ”Det är en marknad som alltid funnits, men vår idé är att ta in den i den moderna tiden och göra det så behändigt som möjligt att köpa och sälja second hand”, säger Rickard Zilliacus. 

Hittills har Mjuk sålt 20.000 begagnade möbler.
Hittills har Mjuk sålt 20.000 begagnade möbler.Foto:Press

Planerna är stora. Med konceptet på plats i Finland och Sverige är visionen att etablera sig i Holland och Tyskland under 2023. Till sin hjälp fyller man nu kassan med 40 miljoner kronor från norsk-svenska Alliance Venture och Wolt-investeraren Lifeline Ventures. 

”Vi växer snabbt i Finland och Sverige. Men det handlar framför allt om att göra företaget redo för att kopiera vår modell och implementera den i flera städer. Vi börjar få plattformen på plats, och den är ju inte landsbetonad.”

Pengar kommer att investeras i att göra kundupplevelsen bättre, bland annat genom att anställa fler för utveckla plattformen och de operative processerna. Fokus ligger även på att öka kännedomen om varumärket – under de månader man varit på den svenska marknaden har man satsat mycket på marknadsföring i sociala medier. 

Men Mjuk har även en ny typ av kund i sikte. Framöver ligger fokus på att sälja möbler även till företagskunder. Totalt har Mjuk nu sålt över 20.000 möbler. 

De nya pengarna innebär att Mjuk nu plockat in 54 miljoner kronor i riskkapital sedan bolaget grundades 2019. Under 2021 omsatte bolaget 1,5 miljoner euro, motsvarande 15,4 miljoner kronor, och gjorde en förlust på 600.000 euro. 

”Mjuk ska vara ett stort europeiskt varumärke som är synonymt med second hand-möbler på hela kontinenten. Vi är de första du ska tänka på”, säger Rickard Zilliacus.  

Läs mer: Började sälja hemmagjorda bord på Blocket – går mot omsättning på 60 miljoner

Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera