Finsk-svenska Mjuk vill bli en möbelbutik för hela Europa. Nu fyller de kassan med färskt riskkapital – och siktar på nya marknader.
”Vi är de första du ska tänka på”, säger vd:n Rickard Zilliacus.
Julia Caesar
Text
Rickard Zilliacus är vd på finländska Mjuk.Foto:Press
”Svenskarna och finnarna är ganska lika. Vi bryr oss om hur våra hem ser ut och vi har en tradition av design och kvalitet. Just nu är 'mid century', 1960- och 1950-tal, populärt. Minimalistiska produkter är heta”, säger Rickard Zilliacus.
Han är vd för det finländska second hand-företaget Mjuk, som han grundat tillsammans med Max Heino och Casper von Pfaler. Trion har växt upp i Helsingfors, men med svenska som modersmål. Att expandera till Sverige, vilket man gjorde i höstas, var därför ett väntat drag.
Konceptet påminner om H&M-ägda Sellpys verksamhet, som hjälper privatpersoner att sälja vidare begagnade kläder. Mjuk hämtar upp och skapar annonser med second hand-möbler på en egen plattform, och tar sedan en kommission vid försäljning. Säljare är både privatpersoner och företag.
”Det är en marknad som alltid funnits, men vår idé är att ta in den i den moderna tiden och göra det så behändigt som möjligt att köpa och sälja second hand”, säger Rickard Zilliacus.
Hittills har Mjuk sålt 20.000 begagnade möbler.Foto:Press
Planerna är stora. Med konceptet på plats i Finland och Sverige är visionen att etablera sig i Holland och Tyskland under 2023. Till sin hjälp fyller man nu kassan med 40 miljoner kronor från norsk-svenska Alliance Venture och Wolt-investeraren Lifeline Ventures.
”Vi växer snabbt i Finland och Sverige. Men det handlar framför allt om att göra företaget redo för att kopiera vår modell och implementera den i flera städer. Vi börjar få plattformen på plats, och den är ju inte landsbetonad.”
Pengar kommer att investeras i att göra kundupplevelsen bättre, bland annat genom att anställa fler för utveckla plattformen och de operative processerna. Fokus ligger även på att öka kännedomen om varumärket – under de månader man varit på den svenska marknaden har man satsat mycket på marknadsföring i sociala medier.
Men Mjuk har även en ny typ av kund i sikte. Framöver ligger fokus på att sälja möbler även till företagskunder. Totalt har Mjuk nu sålt över 20.000 möbler.
De nya pengarna innebär att Mjuk nu plockat in 54 miljoner kronor i riskkapital sedan bolaget grundades 2019. Under 2021 omsatte bolaget 1,5 miljoner euro, motsvarande 15,4 miljoner kronor, och gjorde en förlust på 600.000 euro.
”Mjuk ska vara ett stort europeiskt varumärke som är synonymt med second hand-möbler på hela kontinenten. Vi är de första du ska tänka på”, säger Rickard Zilliacus.
Rätt systemstöd ger stora vinster för försäkringsbranschen
Den snabba digitala transformationen har medfört en uppsjö nya möjligheter, men i vissa fall också en hel del utmaningar. Att hålla sig à jour med utvecklingen av försäljning i omnikanal, att ha fullständig regelefterlevnad och att ständigt behöva anpassa sitt erbjudande mot kund kräver både tid, pengar och kompetens, som kanske inte alltid finns att tillgå. Med ett toppmodernt försäkringssystem underlättas detta arbete markant.
Utmaningarna för försäkringsbranschen är många. Många aktörer kämpar med övergången från gamla legacysystem till moderna omnikanallösningar som både följer alla regelkrav och tillgodoser kundernas skiftande önskemål. Det är en dyr och komplex utveckling, som kräver både tid och resurser – så är det värt det?
Det enkla svaret är: ja. Ett systemstöd som är specifikt anpassat för försäkringsbranschens behov kan ge enorma mervärden. Förutom att bidra till ökad digitaliseringsmognad kan rätt systemstöd automatisera arbetsprocesser, optimera försäljningsrutiner och skapa en bättre arbetsmiljö med reducerad stress. När kunder och partners kan samverka med sina försäkringsrådgivare på sina egna villkor – oavsett kanal och enhet – ökar dessutom kundnöjdheten.
Lade grunden för omnikanalstrategi
Ett försäkringsbolag som tagit vikten av rätt systemstöd på allvar är anrika försäkringsaktören AXA Assurances Luxembourg. De sökte en front-office-lösning som skulle möjliggöra för bolaget att förse hela sitt distributionsnätverk med ett modernt verktyg för försäljning och kundservice, samtidigt som plattformen automatiskt behövde följa med i nya regelverk och lägga grunden för en omnikanalstrategi. Målet var att bygga en ram för en framtidssäker kundstrategi och även här kunde IT-specialisten Comarch stå till tjänst.
– Vi behövde ett nytt verktyg som stödde såväl försäljningsaktiviteterna i vårt distributionsnätverk – inklusive behovsanalys, simuleringar och offerter – som försäljningsprocesserna, hela vägen från förberedelse av erbjudanden till utfärdande av försäkringar och generering av rapporter. Vi strävade också efter en heltäckande lösning med förbättrad användarupplevelse som gör att vi kan hålla oss uppdaterade om kommande lagar som PRIIPS eller IDD, berättar Georges Biver, Head of Life & Health hos AXA Luxembourg.
Nytt systemstöd med bättre UX-upplevelse
I slutändan fick AXA en fullt konfigurerbar lösning som erbjöd en kundcentrerad UX-upplevelse i kombination med automatiserade och optimerade försäljningsprocesser med full regelefterlevnad. Genom kraftigt ökad tillgång till data har försäkringsaktören nått en mängd nya kundinsikter och har därmed kunnat anpassa sina erbjudanden för bättre penetration.
Implementeringen av Comarch Digital Insurance (CDI) går mycket snabbt och det går lika bra att integrera mjukvaran med sina legacysystem on premise, som i molnet. Enligt Forrester Wave™: Insurance Agency Portals, Q3 2020, är en viktig styrka med systemstödet att den består av modulära applikationer som kopplar samman operatörer, oberoende partners och kunder i realtid. Detta medför ett synkroniserat informationsflöde och ett strömlinjeformat arbetsflöde för agenterna under ansökningsprocesserna, något som ger stora fördelar i den konkurrensutsatta försäkringsmarknaden.
För de försäkringsbolag som vill ta sina kundrelationer till en ännu högre nivå, är ett lojalitetsprogram den självklara vägen att gå. Många ifrågasätter om lojalitetsprogram kan appliceras på försäkringsbranschen, och även här är svaret: ja. Nästa fråga blir dock: hur?
Att ett inköp ger poäng känns självklart, men saker som att dela poster i sociala medier, prenumerera på blogginlägg, skriva recensioner eller kolla på videoklipp kan också belönas för att stärka relationen till kunden och därtill uppmärksamma varumärket.
Detta var något SAS tog fasta på 2016, då flygbolaget ville förstärka sina erbjudanden inom bonusprogrammen EuroBonus och SAS Credits. De såg sig därför om efter ett systemstöd som skulle erbjuda mervärde för företagets över 4 miljoner individuella bonuskunder.
Det var en komplex leverans, men Comarch kunde snabbt tillhandahålla skräddarsydda moduler för behoven inom respektive program genom mjukvaran Comarch Loyalty Management. Med ökad datainsamling och -analys av resenärernas behov har SAS bättre kunnat utforma både bonusprogram och erbjudanden åt kunderna – här finns det uppenbara vinster att göra, oavsett bransch.
Comarch Loyalty Management (CLM) stöder både B2C- och B2B-operatörer och innehåller funktioner baserade på AI och ML, så att man kan identifiera mönster i kundernas beteende. Resultatet blir kundinteraktion via omnichannel, fullständig beteende- och försäljningsstatistik, bedrägerianalys och mycket mer.