1515

Systembolagets seger: Winefinder stoppas i rätten – men tänker trotsa beslutet

Patent- och marknadsdomstolen gick på Systembolagets linje – Winefinder bedriver en olaglig verksamhet. Men sajten tänker inte stänga ned: ”Alla kan handla som vanligt”.

Systembolaget stämde vinsajten Winefinder att bryta mot ensamrätten att sälja akohol i Sverige. Nu har domen från Patent- och marknadsdomstolen förkunnats.
Systembolaget stämde vinsajten Winefinder att bryta mot ensamrätten att sälja akohol i Sverige. Nu har domen från Patent- och marknadsdomstolen förkunnats.

EU:s grundprincip om fri rörlighet och handel mellan EU:s medlemsländer ställdes emot den svenska ensamrätten på försäljning av alkohol – också den godkänd av EU.

Patent- och marknadsdomstolen gick på Systembolagets linje.

”Patent- och marknadsdomstolen har bedömt att Winefinder AB:s och det danska bolaget Winefinder ApS verksamhet innebär detaljhandel med alkoholdrycker i Sverige”, säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar. 

I domen står vidare att Winefinders tjänst innebär ett helhetserbjudande som innefattar både försäljning och hemleverans – i strid med alkohollagen. Marknadsföringen av verksamheten är också oförenlig med marknadsföringslagen varför den förbjuds. 

”Eftersom Winefinders marknadsföring ger en konsument det felaktiga intrycket att verksamheten är förenlig med lag är marknadsföringen vilseledande och otillbörlig enligt alkohollagen och marknadsföringslagen”, skriver domstolen.

”Domstolen har prövat om Winefinders verksamhet utgör otillåten detaljhandel med alkoholdrycker och inte i vilken utsträckning enskilda personer enligt det så kallade Rosengrenundantaget får importera alkohol genom en oberoende mellanhand”, säger Ylva Aversten.

”Rosengrenundantaget” syftar till den EG-dom som stipulerar att svenskar har rätt att privatimportera alkohol med hjälp av en mellanhand. Det är den lagen som Winefinder har lutat sin verksamhet emot – en tolkning som domstolen alltså inte godkänner.

Winefinder måste nu upphöra med marknadsföringen och försäljningen under nuvarande former och beläggs dessutom med vite om 1 miljon kronor. De ska också betala Systembolagets rättegångskostnader på 2,75 miljoner kronor.

Men det tänker de inte göra.

Läs mer: Systembolagets nya stridsåtgärd: Så ska vin-apparna stängas ute 

Bolaget meddelar på sin hemsida att de är besvikna och kommer att överklaga till Patent- och marknadsöverdomstolen.

”Vi är övertygade om att vår verksamhet har stöd i såväl svensk lag som EU-rätt. Vi hoppas att detta också kommer att vara slutsatsen när frågan prövas i nästa instans. Därför fortsätter vi även framöver att leverera kvalitetsvin till vinintresserade och kvalitetsmedvetna privatpersoner”, säger Alex Tengvall, huvudägare och styrelseordförande i Winefinder.

Skulle Systembolaget vinna även i nästa instans en så kallad ”ventil” som gör det möjligt för stora fall att överklagas ännu en gång – till Högsta domstolen. Det hör inte till vanligheterna att så sker, men med tanke på de två rättsförhållandena som står emot varandra i det här fallet finns en möjlighet att fallet dras hela vägen.

Systembolaget har också väckt talan mot Vivino, en app och socialt media baserat på vinintresse. Där förväntas huvudförhandling inledas i mars 2021. I det fallet är kritiken främst att Vivino har marknadsfört försäljning på ett sätt som bryter mot svensk lag.

Läs mer: Systembolagets offensiv efter rättstvisterna: Öppnar ny e-handel

Fotnot: I en tidigare version av den här texten stod att Zeta-familjen Di Luca är delägare i Winefinder. Det stämmer inte. Bolaget har avyttrat sitt ägande i Winefinder. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?