1515

Systembolaget rasar mot ”Vinets Spotify” efter lansering i Sverige

Systembolaget och den danska vinappen Vivino har råkat i luven på varandra. Det statliga monopolbolaget vill förbjuda plattformen från att marknadsföra sina tjänster i Sverige.

Vivinos tidigare vd Chris Tsakalakis demonstrerar appen.
Vivinos tidigare vd Chris Tsakalakis demonstrerar appen.Foto:Jonas Eng (Di).

Världens största vinapp Vivino grundades i Danmark 2010 och har enligt egen utsago lockat till sig över 40 miljoner användare sedan starten. I fjol krattade bolaget för en lansering i Sverige, vilket Di Digital uppmärksammade i en intervju med den tidigare vd:n Chris Tsakalakis.

Vivino är ett sorts Facebook för vinentusiaster. Som användare kan man kolla alla flaskor man fotat av i efterhand. Man kan även lägga vinerna man gillar i en virtuell vinkällare, och visa upp dem för sina vänner. 

I de flesta länder bedriver man också direktförsäljning av viner genom en egen e-handel. När tjänsten lanserades i Sverige erbjöd Vivino sina kunder att köpa hem drycker direkt i appen eller på webben och få vinerna levererade hem till dörren av Budbee.

Nu har dock Systembolaget satt käppar i hjulet för Vivino. De yrkar på att Patent- och marknadsdomstolen ska förbjuda appen från att marknadsföra och sälja alkoholhaltiga drycker i Sverige, under hot om vite på totalt 3 miljoner kronor. Det rapporterar Dagens Juridik.

Systembolaget skickade den 22 januari i år ett varningsbrev till Vivino där bolaget uppmanades att upphöra med sin försäljning och marknadsföring, som anspelade på uttryck som ”fredagsmys”.

I Sverige har Systembolaget monopol på att sälja drycker med en alkoholhalt över 3,5 procent. Marknadsföringen går dessutom stick i stäv med lagen om särskild måttlighet i alkoholreklam, enligt det statliga bolaget.

Tidigare har tjänsten Winefinder försökt sälja vin i Sverige i samarbete med både City Gross och Mathem, men detta samarbete fick avslutas efter påtryckningar från Systembolaget.

Vivino har tagit in cirka 550 miljoner kronor i kapital sedan starten, enligt databasen Crunchbase, från bland andra Creandum. Enligt en källa till Di Digital värderades företaget i fjol till cirka 2 miljarder kronor. Under 2019 spådde det förlustdrivande bolaget en omsättning på ungefär 235 Mkr. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?