1515

Sydkorea sätter stopp för techjättarnas app-monopol

Sydkoreas parlament har på tisdagen godkänt den första lagen som slår mot techjättarna Apple och Googles app-monopol och de tillhörande avgifterna. Enligt den nya lagen måste båda bolag öppna sina app-butiker för alternativa betalningssystem. Det skriver Wall Street Journal.

Den nya lagen hindrar app-butikerna från att kräva att deras egna betalningslösningar används i appar samt förbjuder butikerna att ”på orimliga grunder” försena godkännande av appar eller att ta bort dem från butiken. 

Brott mot dessa regler kan tvinga butikerna att betala upp till 3 procent av intäkterna i Sydkorea i böter.

Frågan har varit het under en period efter att Epic Games förra året utvecklade en egen separat betalningslösning i spelet Fortnite som hindrade Google GOOGL -3,04% Dagens utveckling och Apple AAPL -0,53% Dagens utveckling från att få sin vanliga andel om 30 procent. De båda jättarna svarade med att radera Fortnite-appen från butikerna och Epic svara med en stämningsansökan mot Apple i USA och senare även en konkurrensklagan till EU om samma fråga. 

I förra veckan meddelade Apple som ett led förlikningen i en amerikansk stämningsansökan från 2019 att apputvecklare kommer att tillåtas använda data som hämtas i appar, till exempel mejladresser, för att informera användare om andra betalningssystem. Utvecklarna skulle däremot inte kunna framhäva dessa i sina appar. 

Coalition for App Fairness, som företräder bland andra Epic Games och Spotify, kallade Apples eftergifter för en bluff som bara är ett försök att ”undvika domstolar, myndigheter och lagstiftare världen över”.

”Förslaget gör ingenting för att adressera de strukturella och grundläggande problem som alla utvecklare, stora som små, möter och underminierar innovation och konkurrens i apparnas ekosystem”, sade Coalition for App Fairness ordförande Meghan DiMuzio då. 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?