1515

Swedbank öppnar för startup-investeringar

Snabbväxande startupföretag utmanar storbankerna på alla fronter. I samband med lanseringen av en ny nätbank öppnar jätten Swedbank för både samarbeten och regelrätta förvärv. “Det kan handla om investeringar, samarbeten eller att vi låter andra bygga tjänster för våra kanaler”, säger Lotta Lovén, chef för digital utveckling på Swedbank.

Lotta Lovén är chef för digital utveckling på Swedbank
Lotta Lovén är chef för digital utveckling på SwedbankFoto:Jesper Frisk

Storbankernas digitala närvaro utmanas i allt fler vertikaler av startupbolag i den såkallade fintech-sektorn. Från ena hållet av renodlade privatekonomi-appar som Tink, Qapital och Dreams, från andra hållet av betaltjänster som Klarna och Izettle eller mer nischade aktörer som rabattkodsföretaget Wrapp.

På senare tid har allt fler aktörer börjat omfamna utvecklingen. Till exempel gick Nordea nyligen som delägare i Wrapp, och Tink inledde ett samarbete med den holländska storbanken Abn Amro.

Läs även: Nordea investerar i Wrapp

Nu öppnar även jätten Swedbank för att närma sig startupsektorn. Det i samband med lanseringen av en nyutvecklad nätbank, som ska fungera som nav för Swedbanks digitala satsningar framöver.

“Vi tittar mycket på den här utvecklingen. Vi kommer möta den på det sätt som är bäst för våra kunder. Det kan handla både om investeringar och samarbeten eller att vi låter andra bygga tjänster som vi sen exponerar i våra kanaler”, säger Lotta Lovén, chef för digital utveckling på Swedbank.

Swedbanks nya nätbank, som lanseras i öppen betaversion på torsdagen, har varit under utveckling i mer än ett år. Tanken är att den ska fungera som grund för ett växande utbud av egenutvecklade digitala banktjänster – men också möjliggöra samarbeten med andra företag.

“Vi värnar om att ha relationen med kunden. Vi vill gärna utveckla de här tjänsterna själva. I andra fall kan det handla om samarbeten, där vi exponerar tjänster från andra på vår plattform”, säger Lotta Lovén.

Vi värnar om att ha relationen med kunden.

Den nya nätbanken ska bli startskottet för en utveckling av bankens digitala produktutbud, säger hon. Swedbank driver sedan ett par år tillbaka tjänsten Utgiftskollen för privatsparande.

Läs även: Dreams i samarbete med Ålandsbanken

“Nästa steg är att utnyttja den data vi har. Vi kan bygga tjänster som ger råd för den som vill utveckla sin ekonomi. Vi kan göra prognoser för sparande och utgifter. Vi kanske kan svara på hur din ränta eller ditt elavtal står sig jämfört med de i närområdet”, fortsätter hon.

Swedbank hanterade över 850 miljoner ärenden i nätbanken år 2015. I år räknar Lotta Lovén med att nå över en miljard. De enorma kundvolymerna och storbankernas erfarenhet av att navigera komplexa regelverk ger rejäla konkurrensfördelar gentemot de digitala uppstickarna, menar hon.

“Vårt scope för det digitala är lite större än vad många av de här nya företagen pratar om. Myndigheterna ställer hårda krav på de finansiella branscherna, vilket jag tycker är sunt. Då har man nytta av att vara en stor aktör och ha en stabil infrastruktur”, säger Lotta Lovén.

Läs mer: SEBs vd under attack från startups


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?