1515

Swedbank öppnar för startup-investeringar

Snabbväxande startupföretag utmanar storbankerna på alla fronter. I samband med lanseringen av en ny nätbank öppnar jätten Swedbank för både samarbeten och regelrätta förvärv. “Det kan handla om investeringar, samarbeten eller att vi låter andra bygga tjänster för våra kanaler”, säger Lotta Lovén, chef för digital utveckling på Swedbank.

Lotta Lovén är chef för digital utveckling på Swedbank
Lotta Lovén är chef för digital utveckling på SwedbankFoto:Jesper Frisk

Storbankernas digitala närvaro utmanas i allt fler vertikaler av startupbolag i den såkallade fintech-sektorn. Från ena hållet av renodlade privatekonomi-appar som Tink, Qapital och Dreams, från andra hållet av betaltjänster som Klarna och Izettle eller mer nischade aktörer som rabattkodsföretaget Wrapp.

På senare tid har allt fler aktörer börjat omfamna utvecklingen. Till exempel gick Nordea nyligen som delägare i Wrapp, och Tink inledde ett samarbete med den holländska storbanken Abn Amro.

Läs även: Nordea investerar i Wrapp

Nu öppnar även jätten Swedbank för att närma sig startupsektorn. Det i samband med lanseringen av en nyutvecklad nätbank, som ska fungera som nav för Swedbanks digitala satsningar framöver.

“Vi tittar mycket på den här utvecklingen. Vi kommer möta den på det sätt som är bäst för våra kunder. Det kan handla både om investeringar och samarbeten eller att vi låter andra bygga tjänster som vi sen exponerar i våra kanaler”, säger Lotta Lovén, chef för digital utveckling på Swedbank.

Swedbanks nya nätbank, som lanseras i öppen betaversion på torsdagen, har varit under utveckling i mer än ett år. Tanken är att den ska fungera som grund för ett växande utbud av egenutvecklade digitala banktjänster – men också möjliggöra samarbeten med andra företag.

“Vi värnar om att ha relationen med kunden. Vi vill gärna utveckla de här tjänsterna själva. I andra fall kan det handla om samarbeten, där vi exponerar tjänster från andra på vår plattform”, säger Lotta Lovén.

Vi värnar om att ha relationen med kunden.

Den nya nätbanken ska bli startskottet för en utveckling av bankens digitala produktutbud, säger hon. Swedbank driver sedan ett par år tillbaka tjänsten Utgiftskollen för privatsparande.

Läs även: Dreams i samarbete med Ålandsbanken

“Nästa steg är att utnyttja den data vi har. Vi kan bygga tjänster som ger råd för den som vill utveckla sin ekonomi. Vi kan göra prognoser för sparande och utgifter. Vi kanske kan svara på hur din ränta eller ditt elavtal står sig jämfört med de i närområdet”, fortsätter hon.

Swedbank hanterade över 850 miljoner ärenden i nätbanken år 2015. I år räknar Lotta Lovén med att nå över en miljard. De enorma kundvolymerna och storbankernas erfarenhet av att navigera komplexa regelverk ger rejäla konkurrensfördelar gentemot de digitala uppstickarna, menar hon.

“Vårt scope för det digitala är lite större än vad många av de här nya företagen pratar om. Myndigheterna ställer hårda krav på de finansiella branscherna, vilket jag tycker är sunt. Då har man nytta av att vara en stor aktör och ha en stabil infrastruktur”, säger Lotta Lovén.

Läs mer: SEBs vd under attack från startups


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?