1515

Svinndödaren tar in 350 miljoner – SEB investerar

Ikea-delägda Matsmart vill ta kommersiella krafter till hjälp för att minska det globala matsvinnet. Nu tar e-handlaren in 350 miljoner kronor från bland annat SEB Private Equity och nystartade Gullspång Refood. ”Tyskarna har fått en snabbutbildning i att handla mat på nätet”, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Matsmarts vd Karl Andersson. Till höger plockar anställda varor.
Matsmarts vd Karl Andersson. Till höger plockar anställda varor.Foto:Jack Mikrut (Di).

Det hållbara skiftet i livsmedelsbranschen går allt snabbare. En av de starkast lysande stjärnorna bland de hållbara matbolagen är Matsmart, som säljer överblivna varor på nätet istället för att låta dem svinnas bort, något som enligt FN händer med en tredjedel av all mat som produceras globalt.

Nu tar Matsmart in sin största investering någonsin, 350 miljoner kronor, från bland annat SEB SEB A +0,58% Dagens utveckling Private Equity och nystartade investeringsbolaget Gullspång Refood. 

Bland bolagets tidigare investerare finns både Ikea och den tyska investeringsfonden Leadx Capital Partners, som drivs av Metro AG, en av världens största grossist- och butikskedjor. 

”Den här investeringen tar vi in för att kunna växla upp på de marknader där vi är aktiva i dag. Vi fortsätter att skala vår verksamhet på den nordiska marknaden samtidigt som vi arbetar för att etablera oss som på kontinenten. Förra året lanserade vi i Tyskland, och där ser vi möjligheten att växa ännu snabbare”, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Precis som på de nordiska marknaderna har Matsmart i Tyskland, där man går under varumärket Motato, ett centralt lager, utanför Berlin, som försörjer hela marknaden. Man använder det traditionella postsystemet för sina leveranser.

”Vår tyska lansering har varit vår snabbaste hittills då vi redan har upparbetade relationer med flera av de största europeiska livsmedelsproducenterna, som Unilever och Nestlé”, säger Karl Andersson.

Pandemin har enligt honom gett en skjuts för nya mattjänster i Tyskland.

”Man har definitivt fått en snabbutbildning i att handla mat på nätet det senaste året. Tyskarna har också ett bredare sortiment av torrvaror jämfört med många andra länder i form av till exempel knödel och potatisprodukter, vilket gjort att vi kunnat lansera med ett starkt sortiment redan från första dagen”, säger Karl Andersson.

Så kallade impact-investeringar i bolag som löser hållbarhetsproblem nådde rekordnivåer i Europa och Nordamerika i fjol, enligt en ny rapport från investeringsbolaget GP Bullhound. 

Familjeägda Gullspång Invest är en av de svenska impactinvesterarna, med ägarandelar i bland annat veganbolaget Oatly. I samband med investeringen i Matsmart startar man dotterbolaget Gullspång Re:Food. Medgrundare och ny partner är Peter Odemark, en långvägare inom livsmedelssektorn med bakgrund som vd, och ordförande i bland annat Danone, Innocent och Findus.

”Vi letar innovativa lösningar för det globala matsystemet. Dagens mat produceras på ett extremt kostnadseffektivt sätt, men med bieffekten att vi anstränger vår planet för hårt och äter för ohälsosamt. Matsystemet toppar listan då det kommer till både landanvändning och koldioxidutsläpp. Kan vi hitta de rätta lösningarna på de problemen kan vi både stödja en hållbar omställning och få hög avkastning på satsat kapital”, säger Peter Odemark.

Gullspång Refood kommer att fokusera på den amerikanska och europeiska marknaden inom områdena hälsosamma dieter, alternativa proteinkällor, regenerativt jordbruk och cirkulära försörjningskedjor.

Det här är en artikel från Di Hållbart Näringsliv, läs mer här.

 


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan.

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Besök outl1 

 

 

 

Mer från Webbhuset

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?