1515
Annons

Svidande bötessmäll för e-sporthallar efter nattspel

Två av Sveriges mest populära e-sportcenter drabbas av dryga böter från Arbetsmiljöverket. Detta efter att anställda arbetat otillåtet under drygt 2 700 timmar nattetid.

En ung man spelar på Inferno Online i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
En ung man spelar på Inferno Online i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Bild:Nora Lorek / TT

De båda e-sportbolagen Inferno Online och Stockholm Gaming Arena ska betala totalt drygt 1,2 miljoner kronor i sanktionsavgifter för att ha brutit mot nattarbetsförbudet, och därmed inte gett sina anställda rätt till den lagstadgade dygnsvilan, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

Inferno Onlines lokaler på Odengatan i centrala Stockholm har beskrivits som världens största lokal för e-sport, där det regelbundet arrangeras så kallade "nattgibb" med spel från midnatt och framåt. Stockholm Gaming Arena är i sin tur beläget på Ringvägen i huvudstaden.

Läs mer: Kinneviks MTG är giganten inom svensk e-sport 

Enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket har bristerna i spelhallarna varit systematiska under en längre tid hos bolagen, som saknat kollektivavtal. Avgiftsbeloppen kan vara historiskt höga. 

”Jag känner inte till några tidigare fall med en så hög sanktionsavgift”, säger Christina Asplund, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Hon berättar att Arbetsmiljöverkets inspektioner visade att de flesta anställda var ungdomar, i regel yngre än 25 år.

Läs mer: Här är MTG:s alla utmanare om e-sportpengarna 

Enligt myndighetens uträkningar uppgick den otillåtna arbetstiden – mellan midnatt och klockan 5 på morgonen – till totalt 2 122 timmar på Inferno Online och 611 timmar på e-sportcentret Stockholm Gaming Arena. Verket har utgått från arbetstidsrapporter från april i fjol till mars 2018.

Bolagen har nu tid på sig till mitten på juni att godkänna föreläggandena. Pengarna måste sedan komma in efter senast två månader, annars har Arbetsmiljöverket möjlighet att gå vidare med målet till domstol.

Läs mer: Red Reserve storsatsar – ska leda ny e-sportboom i Sverige 

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera