1515

Sveriges nya teknikmiljardär: ”Utvecklingen är hisnande”

Hon var betalbolaget Klarnas första investerare och har varit med och startat och sålt flera bolag. I år tar Jane Walerud plats på Sveriges techmiljardärslista och hon kör på i full fart med nya företag.

Foto:Evelina Carborn

I Dagens industris senaste lista över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor kallades hon Sveriges okrönta riskkapitaldrottning. Jane Walerud var Klarnas första investerare 2004, och redan då en erfaren affärsängel.

I över 20 år har hon varit involverad i starten av ett antal företag, bland annat Teclo Networks, som ökade hastigheten på bredband och 2016 såldes till kanadensiska Sandvine, satellitbolaget Satcube och Lensway, nätsäljare för linser och glasögon. Hon var också en av vinnarna under it-boomen, då hon som vd och medgrundare av it-bolaget Bluetail var med och sålde det år 2000 för 1,4 miljarder kronor.

Nu tar Jane Walerud plats på listan över Sveriges techmiljardärer i en skara med många män och två ytterligare kvinnor – Cristina Stenbeck och Pernilla Nyrensten. 

Sedan 2016 driver hon investeringsbolaget Walerud Ventures tillsammans med maken Bengt Walerud och dottern Caroline Walerud, som har gått i föräldrarnas fotspår och är medgrundare och styrelseordförande i ai-bolaget Volumental, som skannar fötter inför skoköp.

”Vi fokuserar numera helt på 'deep green tech' för den levande planeten”, säger Jane Walerud.

Det är fullt upp, säger hon. Walerud Ventures brukar vara engagerade i ett par företag per person och åt gången, eftersom de oftast arbetar operativt i de nystartade bolag de investerar i. 

De äger aktier i några fler av de 23 bolag som har gått igenom Walerud Ventures portfölj, medan andra har lagts ner eller sålts.

”Vi har nu tre offentliga bolag där vi jobbar aktivt – Volumental, Graphmatech och Ekkono.”

Utöver det jobbar dem med två startupbolag som är i ”stealth mode” (att företagens verksamhet tillfälligt är hemlig, Di:s anm.)  

”Jag är medgrundare av det ena av dem. Den andra lär bli offentligt mot slutet av oktober, om planerna går i lås”, säger Jane Walerud.

Hon är också arbetande styrelseordförande hos Uppsalabolaget Graphmatech, som tillverkar ”superkoppar”, och sitter i investmentbolaget Creades styrelse.

”På Graphmatech gör vi bättre metaller genom att tillsätta lite grafen. Koppar-grafen är 40 procent mer konduktiv än vanlig koppar.”

Läs mer: Uppsalabolaget gör ny ”superkoppar” – ABB med och fyller kassan med 84 miljoner

När Jane Walerud ser tillbaka på sina snart 23 år i techbranschen beskriver hon utvecklingen som hisnande.

”Så mycket kunskap om hur man bygger bolag som har samlats och gjorts tillgänglig för alla. Så höga värderingar för bolag som har turen/skickligheten att vara i ropet. Så många nya hugade investerare”, säger hon.

Under en tid ägde Jane Walerud 10 procent av Klarna. 2010 sålde hon merparten av sina aktier för cirka 80 miljoner kronor, vilket innebar en avkastning på 150 gånger insatt kapital. 

Men hon hade fortfarande en del av innehavet kvar, även om ägandet har blivit utspätt genom åren. Enligt Di:s beräkningar fick hon ut upp emot 200 miljoner kronor när Softbank klev in i Klarnas ägarkrets under våren 2021. 

Hon har också en kvarvarande post på 0,3 procent som värderas till 1 miljard kronor. Därmed är Jane Walerud en av de första kvinnor som blivit teknikmiljardärer i Sverige helt utan ärvda pengar.

Jane Walerud är amerikan och flyttade till Sverige för 35 år sedan, efter sin examen i data- och beteendevetenskap från Stanforduniversitetet. Hon är även hedersdoktor på KTH.

Hela listan: Här är Sveriges 81 teknikmiljardärer 2021 – fler och ännu rikare


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?