1515

Sveriges nya finanscentrum: Upplands Väsby

Glöm Stureplan. Sveriges nya finanscentrum ligger i Upplands Väsby, inklämt mellan ett skogsparti och ett järnvägsspår. Hit vill snart hela nordens finanselit flytta.

Byrne Murphy och Digiplex vd Gisle Eckhoff.
Byrne Murphy och Digiplex vd Gisle Eckhoff.Foto:Jonas Eng

Det första säkerhetslagret består av taggtrådsstängsel. Nästa av ett område fyllt av övervakningskameror och sensorer. Efter det kommer en vall som också skyddar mot översvämningar. Om du mot förmodan kommit så långt väntar slussar som du inte kommer igenom utan ansiktsigenkänning eller fingeravtryckssensorer. Väl igenom det, så har du fortfarande inte ens kommit i närheten av något värdefullt.

”Säkerheten är ett av våra främsta försäljningsargument”, säger Byrne Murphy, styrelseordförande för bolaget Digiplex.

Det är ogästvänligt, ligger otillgängligt till och dessutom är hyrorna skyhöga. Så vad är det som får finanseliten att fundera på att flytta in i något som mest liknar ett högsäkerhetsfängelse i Upplands Väsby? Till att börja med samma sak som fått Google att flytta till Finland och Facebook att flytta till Luleå: Datakraft.

 

Vad är det som får finanseliten att fundera på att flytta in i något som mest liknar ett högsäkerhetsfängelse i Upplands Väsby? 

 

Byrne Murphys bolag har investerat en miljard kronor för att bygga ett gigantiskt datacenter i Upplands Väsby. Nästa år kommer kunderna att börja flytta in i det som tidigare var en chokladfabrik.

Infrastrukturen är, som alltid när det kommer till nya datacenter, massiv. I starten kommer datacentret ha 16 megawatt in men inom två år ska det vara utbyggt till 30 megawatt – mer energi än alla hushåll i Upplands Väsby förbrukar i dag.

Det som förklarar finansindustrins intresse för Upplands Väsby är Digiplex första kund: Nasdaq. Den första hyresgästen kommer att vara servrarna för alla Nordens och Baltikums börser.

”Nasdaq är inte någon jättestor hyresgäst i yta mätt. Men man kan säga så här, dit de går tenderar andra att följa efter”, säger Byrne Murphy.

Dagens börshandel är sedan länge helt digitaliserad. Handlarnas servrar är optimerade för att fungera så snabbt som möjligt. Det gör att den enda kvarvarande möjligheten att förkorta tiden från beslut till transaktion är det fysiska avståndet till börsens servrar. Mäklarfirmor lägger därför sina servrar intill börsens för att få kortast möjliga ordertid. 

Företaget Digiplex ägs av två amerikaner med djupa fickor, William Conway och Byrne Murphy. Den initiala investeringen på en miljard har de tagit utan att ens fråga en bank om lån. Själva affärsmodellen för datacenter är att teckna extremt långa kontrakt med kunderna. Långa kontrakt ger stabil och förutsägbar avkastning.

En arkitektskiss som visar hur datacentret i Upplands Väsby ska se ut. Foto: Digiplex.

”Genom att inte blanda in någon annan i bygget kan vi göra det precis så som vi och kunderna vill ha det. Nyckeln är att datacentret aldrig någonsin får sluta fungera. I Norge har vår anläggning gått i 15 år utan att gå ned en enda gång”, säger Byrne Murphy.

Den stora kostnaden för datacenter är den massiva elförbrukningen som kommer av att kyla ned serverhallarna. Kallt klimat och stabila elnät är därför optimalt för datacenter vilket gjort Norden till en av världens mest attraktiva platser att lagra data på. Men Sveriges grannländer har den senaste tiden sänkt elskatterna vilket gjort att Sverige inte blivit fullt lika attraktivt. I Finland är skatten 8 öre/kilowattimme jämfört med 29 öre i Sverige. I Norge finns förslag på att sänka skatten från 14 öre/kilowattimme till 0,5 öre. Byrne Murphy är dock övertygad om att Sverige kommer att ändra sig och gå samma väg.

”Ja, Sverige måste sänka elskatten. Vinsten av att få ett datacenter med alla kringtjänster är så mycket större än de skatteintäkter som förloras”, säger han.

Lagom till att snön och kylan drar in över Stockholm kommer Nasdaq att flytta in i Digiplex. Efter det kommer det som Byrne Murphy kallar ’fas 2’ en inte alltför vild gissning är att det handlar om alla finansaktörer som vill ha sina servrar bredvid börsen.

Så vid den här tiden nästa år kan vi räkna med att majoriteten av alla affärer på finansmarknaderna i Norden sker här - intill en skogsdunge i Upplands Väsby.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?