1515

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Stefan Lennhammer

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Investeraren och Catella-grundaren Stefan Lennhammer är med på listan. 

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Stefan Lennhammer (NTL).

 • Ålder: 53 år.
 • Gör: Ängelinvesterare.
 • Placering i fjol: 1.
 • Utbildning: Stockholms UNiversitet och KTH.

Bakgrund:

Stefan Lennhammer har en bakgrund som grundare och vd för Catella och fastighetskonsulten Stronghold invest. Efter att ha sålt sitt ägande i Catella 2004 startade han sin egen verksamhet som investerare. Fram till 2010 var hans fokus på fastighetssektorn men i och med att han investerade i det då helt nystartade bolaget Truecaller skiftade hans fokus mer till techområdet.

Allmänt:

Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam lyfter ofta fram Stefan Lennhammers betydelse för bolagets utveckling. Det råder ingen tvekan om att hans medverkan varit avgörande för Truecaller (NTL).

“Alan och Nami var 22 år när de hoppade av KTH. Man kan inte bara ge någon i den åldern 10 miljoner kronor och hoppas att de ska göra rätt. Jag har jobbat med dem och bidragit med min erfarenhet av att bygga organisationer”, säger Stefan Lennhammer.

Stefan Lennhammer lägger minst en hel arbetsdag i veckan på sina bolag vilket innebär att han aldrig kan ha en särskilt stor portfölj.

“Nej, min affärsmodell är inte riktigt skalbar. Jag ser mig mer som företagsbyggare än som investerare”, säger han.

Om ett företags verksamhet skulle delas in i tre delar; produkt, organisation och struktur, så är Stefan Lennhammer helt inriktad på de senare två delarna.

“Jag är inte en produktperson. Jag hjälper till med organisationsbygget, hur man leder, hur man rekryterar, hur man hittar finansiering. Det är min styrka att jag själv har byggt stora bolag”, säger han.

Stefan Lennhammer investerar helst tidigt vid sådd-rundor eller i bolag som har stora utmaningar.

“Jag vill gärna investera tidigt men jag kan också fortsätta investera. I Truecaller har jag varit med i alla finasieringsrundor. I de fall då jag går in senare i bolag är det för att det finns problem som jag kan hjälpa till att lösa”, säger han.

Sedan i fjol har Stefan Lennhammer adderat Fishbrain till sin portfölj. Nu tittar han på att addera ett eller två nya bolag.

“Det är vad jag har tid till. Jag tittar till exempel en del på bolag inom fastighetsteknik just nu”, säger han.

 

 • Investeringsgeografi: Stockholm.
 • Investeringssektorer: Brett inom tech.
 • Investeringsstadie: Tidig sådd eller senare i bolag med stora utmaningar.
 • Portföljbolag i urval: Truecaller, Vionlabs, Jojka, Fishbrain.
 • Exits i urval: Catella, Stronghold Invest.

Se hela Stefan Lennhammers profil på nordictechlist.com.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare.

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?