1515

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Stefan Lennhammer

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Investeraren och Catella-grundaren Stefan Lennhammer är med på listan. 

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Stefan Lennhammer (NTL).

 • Ålder: 53 år.
 • Gör: Ängelinvesterare.
 • Placering i fjol: 1.
 • Utbildning: Stockholms UNiversitet och KTH.

Bakgrund:

Stefan Lennhammer har en bakgrund som grundare och vd för Catella och fastighetskonsulten Stronghold invest. Efter att ha sålt sitt ägande i Catella 2004 startade han sin egen verksamhet som investerare. Fram till 2010 var hans fokus på fastighetssektorn men i och med att han investerade i det då helt nystartade bolaget Truecaller skiftade hans fokus mer till techområdet.

Allmänt:

Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam lyfter ofta fram Stefan Lennhammers betydelse för bolagets utveckling. Det råder ingen tvekan om att hans medverkan varit avgörande för Truecaller (NTL).

“Alan och Nami var 22 år när de hoppade av KTH. Man kan inte bara ge någon i den åldern 10 miljoner kronor och hoppas att de ska göra rätt. Jag har jobbat med dem och bidragit med min erfarenhet av att bygga organisationer”, säger Stefan Lennhammer.

Stefan Lennhammer lägger minst en hel arbetsdag i veckan på sina bolag vilket innebär att han aldrig kan ha en särskilt stor portfölj.

“Nej, min affärsmodell är inte riktigt skalbar. Jag ser mig mer som företagsbyggare än som investerare”, säger han.

Om ett företags verksamhet skulle delas in i tre delar; produkt, organisation och struktur, så är Stefan Lennhammer helt inriktad på de senare två delarna.

“Jag är inte en produktperson. Jag hjälper till med organisationsbygget, hur man leder, hur man rekryterar, hur man hittar finansiering. Det är min styrka att jag själv har byggt stora bolag”, säger han.

Stefan Lennhammer investerar helst tidigt vid sådd-rundor eller i bolag som har stora utmaningar.

“Jag vill gärna investera tidigt men jag kan också fortsätta investera. I Truecaller har jag varit med i alla finasieringsrundor. I de fall då jag går in senare i bolag är det för att det finns problem som jag kan hjälpa till att lösa”, säger han.

Sedan i fjol har Stefan Lennhammer adderat Fishbrain till sin portfölj. Nu tittar han på att addera ett eller två nya bolag.

“Det är vad jag har tid till. Jag tittar till exempel en del på bolag inom fastighetsteknik just nu”, säger han.

 

 • Investeringsgeografi: Stockholm.
 • Investeringssektorer: Brett inom tech.
 • Investeringsstadie: Tidig sådd eller senare i bolag med stora utmaningar.
 • Portföljbolag i urval: Truecaller, Vionlabs, Jojka, Fishbrain.
 • Exits i urval: Catella, Stronghold Invest.

Se hela Stefan Lennhammers profil på nordictechlist.com.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare.

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?