1515

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Anette Nordvall

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Ängelinvesteraren Anette Nordvall är en av dem.

Anette Nordvall, affärsängel.
Anette Nordvall, affärsängel.

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Den artonde personen på listan är Anette Nordvall (NTL)

 • Ålder: 53.
 • Gör: Investerare och affärsängel.
 • Placering i fjol: 13.
 • Utbildning: Bergs School of Communication

Bakgrund:

Anette Nordvall är partner i Stockholms Affärsänglar, STOAF, som består av 50 privatinvesterare. Hon gör mellan tre och fem nya investeringar årligen med gruppen. Hennes intresse för investeringar sträcker sig tillbaka till gymnasietiden och hon har under sin karriär varit med och bidragit till att fler kvinnor tagit sig in i branschen.

”2010 bestod STOAF i princip bara av äldre män. Nu är vi 15 kvinnor och oerhört medvetna om att vi inte bara har jämnare fördelning vad gäller kön utan även ålder, jobb och livsbakgrund. Det är viktigt i allt vi gör framåt, och något vi jobbar aktivt och medvetet med”, säger Anette Nordvall.

Allmänt:

Anette Nordvall gör såväl egna investeringar som investeringar tillsammans med STOAF. Den senaste tiden har hon börjat fokusera på bolag som vill hitta lösningar till världens globala mål. Ett exempel är DayOne Response som har tagit fram en vattenrenande påse som ger tio liter rent dricksvatten per användning, med ett filter som klarar 600 liter.

”Tricia Compas-Markman som är grundaren var med i en entreprenörstävling som utlystes förra året, där jag satt med i panelen och valde att stödja och följa henne vidare”.

För tillfället bor och arbetar Anette Nordvall i Silicon Valley där hon kartlägger ekosystemet för startups för att ta med de bästa bitarna till Sverige. Hon lägger också en hel del tid i de bolag hon investerar direkt i. Bland annat är hon styrelseordförande i COVR Security, ett bolag hon gick in i vid årsskiftet och som börjar närma sig expansion. De har en app som fungerar som en autentisering av ditt lösenord, att den som loggar in verkligen är du.

”Peter Alexanderson, som designade BankID, har skapat en skalbar autentisering som ger kontrollen till användaren. Det är en B2B-lösning som kan mer än att bara svara ja eller nej.”

 • Investeringsgeografi: Sverige och USA.
 • Investeringssektorer: Ny teknik, med-tech, globala mål.
 • Investeringsstadie: Sådd.
 • Portföljbolag i urval: COVR Security, Versasec, Neybers, DayOne Response, AQUIS, Uniti, Competencer, Imagimob, Beibamboo, Gradientech, Junyverse, och WTS Trax.

Se hela Anette Nordvalls profil på nordictechlist.com


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer här: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?