1515

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Anette Nordvall

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Ängelinvesteraren Anette Nordvall är en av dem.

Anette Nordvall, affärsängel.
Anette Nordvall, affärsängel.

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Den artonde personen på listan är Anette Nordvall (NTL)

 • Ålder: 53.
 • Gör: Investerare och affärsängel.
 • Placering i fjol: 13.
 • Utbildning: Bergs School of Communication

Bakgrund:

Anette Nordvall är partner i Stockholms Affärsänglar, STOAF, som består av 50 privatinvesterare. Hon gör mellan tre och fem nya investeringar årligen med gruppen. Hennes intresse för investeringar sträcker sig tillbaka till gymnasietiden och hon har under sin karriär varit med och bidragit till att fler kvinnor tagit sig in i branschen.

”2010 bestod STOAF i princip bara av äldre män. Nu är vi 15 kvinnor och oerhört medvetna om att vi inte bara har jämnare fördelning vad gäller kön utan även ålder, jobb och livsbakgrund. Det är viktigt i allt vi gör framåt, och något vi jobbar aktivt och medvetet med”, säger Anette Nordvall.

Allmänt:

Anette Nordvall gör såväl egna investeringar som investeringar tillsammans med STOAF. Den senaste tiden har hon börjat fokusera på bolag som vill hitta lösningar till världens globala mål. Ett exempel är DayOne Response som har tagit fram en vattenrenande påse som ger tio liter rent dricksvatten per användning, med ett filter som klarar 600 liter.

”Tricia Compas-Markman som är grundaren var med i en entreprenörstävling som utlystes förra året, där jag satt med i panelen och valde att stödja och följa henne vidare”.

För tillfället bor och arbetar Anette Nordvall i Silicon Valley där hon kartlägger ekosystemet för startups för att ta med de bästa bitarna till Sverige. Hon lägger också en hel del tid i de bolag hon investerar direkt i. Bland annat är hon styrelseordförande i COVR Security, ett bolag hon gick in i vid årsskiftet och som börjar närma sig expansion. De har en app som fungerar som en autentisering av ditt lösenord, att den som loggar in verkligen är du.

”Peter Alexanderson, som designade BankID, har skapat en skalbar autentisering som ger kontrollen till användaren. Det är en B2B-lösning som kan mer än att bara svara ja eller nej.”

 • Investeringsgeografi: Sverige och USA.
 • Investeringssektorer: Ny teknik, med-tech, globala mål.
 • Investeringsstadie: Sådd.
 • Portföljbolag i urval: COVR Security, Versasec, Neybers, DayOne Response, AQUIS, Uniti, Competencer, Imagimob, Beibamboo, Gradientech, Junyverse, och WTS Trax.

Se hela Anette Nordvalls profil på nordictechlist.com


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer här: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder. – Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus. 

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR. 

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar. 

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?