1515

Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

Di Digital har kartlagt Sveriges 40 främsta serieentreprenörer under 40 år – här är de.

Andreas Thorstensson, Niklas Adalberth, Carl Fritjofsson, Sara Wimmercranz, Susanne Najafi, Louise Fritjofsson, Jarna Vanhatapio, Johanna Björklund, Hampus Jakobsson. Kollage Di Digital.
Andreas Thorstensson, Niklas Adalberth, Carl Fritjofsson, Sara Wimmercranz, Susanne Najafi, Louise Fritjofsson, Jarna Vanhatapio, Johanna Björklund, Hampus Jakobsson. Kollage Di Digital.

En liten skara serieentreprenörer utgör en oproportionerligt stor del av det svenska teknikundret. Di Digital har kartlagt Sveriges 40 främsta serieentreprenörer under 40.

Läs även: Huvudtexten: De styr snart tech-Sverige

Här är listan:

1. Jarno Vanhatapio (NTL)
Foto:
Ålder: 39 år
Antal bolag: 3

Jarno Vanhatapio är en av Sveriges främsta serieentreprenörer inom e-handel och mode på nätet. Som 25-åring grundade han Nelly.com, som såldes i omgångar till Qliro Group. Efter det grundande han Zoozoo.com, en sajt för djurfoder som köptes av marknadsledande Animail i augusti 2015.

I april samma år grundade han Na-kd, ett modebolag på nätet som även var tänkt att agera plattform för andras e-handelsbutiker. Bolaget lanserades i december 2015 och har redan en rullande årsomsättning på 220 Mkr, främst från egna varumärken. Värderingen ligger på 450 Mkr efter den senaste kapitalrundan då man tog in 140 Mkr från bland andra Northzone och Eequity.

2. Susanne Najafi (NTL)
Foto: Patrik Olsson
Susanne Najafi och Sara Wimmercrantz

Ålder: 35 år
Antal bolag: 3

Susanne Najafi är idag främst känd för att under 2016 ha grundat riskkapitalfonden Backing Minds ihop med Sara Wimmercranz. Fonden, vars mål är att hitta startup-investeringarna som andra missar, har tagit in 100 miljoner kronor från bland andra H&M:s vd Karl-Johan Persson och Collector Bank-grundaren Lena Apler.

Innan hon blev investerare grundade Susanne Najafi fyra bolag, varav tre i techsektorn. Dessa är Clearlii, som säljer kontaktlinser på nätet och i apotek, Lokalii, en marknadsplats för lokala upplevelser, och Unity Beauty Group, idag Eleven, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård.

Läs även: De styr tech-Sveriges framtid

3. Henrik Persson Ekdahl (NTL)
Ålder: 36 år
Antal bolag: 3

Med bas på Malta och rötterna i bettingsektorn är Henrik Persson Ekdahl lite av en dark horse bland svenska tech-entreprenörer. Idag lever han en dubbel existens som bolagsgrundare och investerare via Optimizer Invest där han är partner. Henrik Persson Ekdahl grundat Parktrade Europe, Bestpoker och Catena Media, som noterades på Nasdaq Stockholm i fjol och idag har ett börsvärde på 5,6 miljarder kronor.

4. Niels Bosma (NTL)
Ålder: 35
Antal bolag: 3

2008 grundade Niels Bosma bolaget Offerta, en digital marknadsplats för hantverk- städ- och flyttjänster. Företaget har nått stora framgångar lockade tidigt Kinnevik som investerare. I januari i år såldes Offerta till riskkapitalbolaget Alfven & Didrikson för drygt 100 Mkr.

Niels Bosma har också hunnit grunda två andra bolag, fastighetsinvesteringsbolaget Tessin , där användarna lånar ut pengar till olika fastighetsprojekt, samt ett verktyg för Excel vid namn Seotools for Excel.

5. Jens Nylander (NTL)
Foto:
Ålder: 37 år
Antal bolag: 3

Vid 37-års ålder har Jens Nylander redan grundat tre techbolag: den kortlivade mp3-succén Jens of Sweden, som begärdes i konkurs 2005, det börsnoterade hörlursbolaget Jays, vars börsvärde nu är nere på 25 Mkr, och Automile, vars system för att visualisera en bils prestanda redan lockat 110 Mkr i riskkapital från bland andra Atomico och den amerikanska techjätten Salesforce.

6. Dan Nilsson (NTL)
Ålder: 37
Antal bolag: 4

Dan Nilsson (NTL) är en av de på listan som hunnit grunda hela fyra utan att ha hunnit fylla 40. Det mest kända är appen Fyndiq, ett slags “Ullared på nätet” som sammanför säljare med köpare. Bolaget har varken lager eller logistik, men omsatte redan 2015 över 300 Mkr. Sedan starten 2009 har Fyndiq hunnit ta in totalt 120 miljoner kronor i riskkapital.

Dan Nilsson står även bakom Contentor, som arbetar med att sälja texter på nätet, E-commerce Park, som fungerar som inkubatorföretag för e-handlare, samt e-handel.se, som är en nyhets- och mötesplats för e-handlare.

7. Louise Fritjofsson (NTL)
Foto:
Ålder: 31
Antal bolag: 4

Startade sitt första bolag redan som 19-åring. Bolaget hette Popsox, sålde prenumerationer på strumpbyxor på nätet, och såldes inom ett par år till postorderföretaget Consortio. Sedan dess har hon grundat tre bolag, adtechbolaget Adprofit, träningsappen Vint och Rewind Products, som bland annat tillverkar hörlurar med 80-talsdesign och andra retroprylar i en modern tappning. Bor sedan en tid i San Francisco med maken Carl Fritjofsson.

8. Fredrik Jung Abbou (NTL)
Foto:
Ålder: 39
Antal bolag: 3

Fredrik Jung Abbou grundade sommaren 2014 hälsotechbolaget Kry (NTL) som förenar läkare och patienter via video och chatt på nätet. Företaget har tagit in över 60 miljoner kronor i investeringar, från bland annat Creandum, Index Ventures och Project A ventures. Kry har även expanderat i Norge och i Spanien.

Fredrik har även varit med och grundat låneföretaget Lendo samt Fakturino, en digital marknadsplats för företagsfinansiering.

9. Carl Fritjofsson (NTL)
Foto:
Ålder: 37
Antal bolag: 3

Carl Fritjofson är främst känd som en av grundarna bakom Wrapp, en app som kopplas till ett bankkort och används för att samla lojalitetspoäng vid köp av produkter och upplevelser. Företaget har flera stora investerare som Klarna och H&M.

Utöver detta har han grundat skatebordappen HDWR samt Rewind, som han startat ihop med sin fru Louise Fritjofsson. Techparet bor numera tillsammans i San Francisco.

10. Johanna Björklund (NTL)
Foto:
Ålder: 38
Antal bolag: 3

En ingenjör från Umeå som 2008 startade bolaget Codemill, som idag levererar digitala videolösningar till mediebolag som The Guardian och BBC. Codemill har gett upphov till ytterligare två bolag inom samma sektor, Smartvideo och Accurate Player.

Här är 11-40:

Kristian Jacobsson (NTL)
35 år
FinanZero, Kortio, Pensionera, Zentro

Fredrik Stockman (NTL)
33 år
Freebee, Pokemall, Threadsafe

Andreas Thorstensson (NTL)
38 år
Strafe, The North Alliance, Toborrow, SK Gaming, ESN

Fredric Gunnarson (NTL)
36 år
Lociloci, Thefarm.se

Emmet King (NTL)
26 år
J12 Ventures, NOWO

Luca Banderet (NTL)
27 år
J12 Ventures, NOWO

Adam Linders (NTL)
29 år
Thatsup, TradeVenue 

Rasmus Adler Wahlberg (NTL)
28 år
Advisa, Fitnesscollection

Niklas Adalberth (NTL)
36 år
Klarna, Norrsken

Åke Brattberg (NTL)
39 år
Dyllox, Statbot

Hampus Jakobsson (NTL)
37 år
TAT, Brisk

Ludvig Aldrin (NTL)
34 år
GoGet, Svipler

Ludvig Linge (NTL)
38 år
Aevy, TAT

Eli D Keren (NTL)
39 år
Betalo, Sleepo

Christopher Brinkeborn Beselin (NTL)
33 år
Zpotdrop, Pangara, Lazada 

Sara Wimmercranz (NTL)
36 år
Footway, Backing Minds

Andreas Wålm (NTL)
38 år
JAJDO, Reve

Daniel Aarenstrup (NTL)
30 år
SAVR, Virtual Trainer

Linus Bille (NTL)
38 år
Eicorn, Adunion, Asaasco

Daniel Eliasson (NTL)
37 år
Xwine, Gnosco

Nils von Heijne (NTL)
35 år
svrvive, Svärd von Heijne AB

Hans Dahlström (NTL)
37 år
Bluetail, Teclo Networks

Henrik Johansson (NTL)
38 år
Mediocre, InSuggest

Melisande Middleton (NTL)
38 år
Cime Media Ethics, Thingmap

Ante Sladic (NTL)
39 år
Nordic Digital Solutions, Fabolous & Amazing Works

Johan Norin (NTL)
30 år
Precisely, Qoorp, Jansson & Norin

Alexander Ekvall (NTL)
34 år
Fabrication Games, Snowprint Studios

David Brudö (NTL)
38 år
Fyndiq, Remente

Gustav von Sydow
38 år
Burt (NTL), Gustav von Sydow AB

Rickard Norregårdh (NTL)
27 år
C/MIND, Hyper One

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?