1515
Annons

Sverige petas från pallplats över mest digitaliserade EU-länder

Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, enligt en rapport från EU-kommissionen.

När det gäller 5G-täckning ligger Sverige under EU-genomsnittet.

Foto:Anders Wiklund/TT

Sverige har sedan 2014 legat på andra eller tredje plats i unionen, men i år har Nederländerna intagit bronsplaceringen och Sverige halkat av pallplatsen, rapporterar Europaportalen. I topp i år står Finland, följt av Danmark.

Sverige presterar bra och ligger över EU-genomsnittet även om framstegen inte är lika snabba som tidigare, konstaterar EU-kommissionen – som varje år rankar medlemsländernas digitalisering i rapporten Desi (Digital Economy and Society Index).

Rankningen delas in i fyra huvudkategorier och i en av dem, uppkoppling, har Sverige halkat ned till plats nio. Sverige ligger långt under EU-snittet för 5G-täckning i befolkade områden, med 18 procent jämfört med ett snitt på 66 procent, konstaterar kommissionen.

Svenska företag har också svårt att tillsätta lediga tjänster inom informations- och kommunikationsteknologisektorn.

Däremot är svenska företag duktiga på att anamma ny och avancerad teknik i snabb takt och på detta område ligger Sverige på en tredjeplats bland EU-länderna.

Den utvecklingen förs framåt av ett betydande samarbete mellan den akademiska världen och näringslivet inom områden som artificiell intelligens, molntjänster, högpresterande datorsystem och kvantdatorteknik, enligt kommissionen.

Förre Teliachefen ångrar inte jätteköpet

C More och TV4 har blivit ett svart hål för Telia. Nu talar teleoperatörens dåvarande vd Johan Dennelind ut om det uppmärksammade beslutet att ge sig in i innehållsbranschen.  

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

PODD

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

Telias köp av Bonnier Broadcasting beräknas ha kostat runt 10 miljarder, men än väntar affären på att bevisa sig. Enligt Telias senaste kvartalsrapport så gjorde affärsbenet, där TV4 och C More ingår, en rörelseförlust på nästan 250 miljoner kronor under året första halva. Samma period 2021 gjorde man en rörelsevinst på 200 miljoner. 

Bakom förvärvet står Johan Dennelind, som sade upp sig bara ett år efter att köpet gick igenom. Sedan dess har det varit tyst från den tidigare topp-vd:n, men nu pratar han ut i en lång intervju med Di där han berättar om tankarna bakom beslutet. 

Lyssna på dagens avsnitt här:

 

Du hittar även Digitalpodden på Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera