1515

Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa

Sveriges riskkapitalbolag höjer blicken från Norden. Utlandskontoren blir fler, kapitalrundorna större och allt fler investeringar sker i Europa eller i USA.

Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, Marta Sjögren, investerar på Northzone och Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.
Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, Marta Sjögren, investerar på Northzone och Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.

2016 blev ett rekordår för de svenska riskkapitalbolag som investerar i techsektorn. Nystartade EQT Ventures (NTL) säkrade hela 5,3 miljarder kronor i maj till sin första, rekordstora fond. Sedan dess har de investerat i minst 14 bolag, varav endast tre är svenska.

”Vårt främsta mål är att investera i europeiska bolag. De flesta investeringarna sker i tidiga skeden. Men de största summorna går till mer mogna bolag som vi vill skala upp och utveckla globalt”, säger Hjalmar Winbladh (NTL), grundare och partner på EQT Ventures.

Läs mer: EQT Ventures blir dörröppnare i Europa

Även de övriga teknikinriktade riskkapitalbolagen slog rekord:

Creandum (NTL) tog i januari in 1,7 miljarder kronor till sin fjärde och största fond. Bolaget är främst känt för sina investeringar i svenska bolag som Spotify (NTL), Linas Matkasse (NTL) och Kry (NTL). Men man har även kontor i San Francisco och det senaste året har man öppnat kontor i Berlin.

Läs mer: Därför öppnar Creandum kontor i Berlin

Även Verdane Capital (NTL) tog i somras in 3 miljarder kronor till en ny fond, bolagets största någonsin. Sedan dess har man bland annat storsatsat på Tyskland.

Läs mer: Verdane köper tyska techbolag för 300 miljoner

Northzone (NTL) slog även de personligt rekord med en fond på drygt 3 miljarder kronor i september. Riskkapitalbolaget har tidigare investerat i Spotify och Klarna (NTL), Tobii (NTL) och Avito (NTL). De senaste åren har man dock satsat stort på bland annat tysk e-handel med investeringar i såväl Outfittery som shoppingsajten Lesara.

Samtliga bolag vittnar om en strategi som höjer sig bortom den tidigare hemmamarknaden Sverige och Norden. Ute i Europa har olika länder olika styrkor. London leder fintech-marknaden, Tyskland har en stark e-handelsmarknad och finska spelbolag firar triumfer.

I samband med sin fjärde fond började svenska Creandum tala allt mer om målet att lansera europeiska startups i USA. Det senaste året har man bland annat investerat i den brittisk-italienska shoppingappen Depop och den tyska transporttjänsten Distribusion Technologies.

Läs mer: ”Det här är en smältpunkt för VC-världen”

Vi känner oss trygga med att gå utanför Norden nu

Även Verdane Capital har börjat våga sig på fler stora investeringar utanför Norden. I oktober i fjol plöjde man exempelvis ner 300 Mkr i tre tyska tech-bolag verksamma inom sökordsmarknadsföring, konsumentlån och it-säkerhet.

”Vi känner oss trygga med att gå utanför Norden nu. Och vi ser stora möjligheter att överföra det kunnande och de erfarenheter vi har byggt upp genom teknikinvesteringar i Norden till den tyska marknaden” sa Henrik Aspén (NTL), partner på Verdane Capital, till Di Digital då.

Kapital följer talang

Även Northzone, som var störst i Norden innan EQT Ventures utmanande dem om den titeln, tar allt mer plats i Europa och USA. Bolaget har kontor i Stockholm, Oslo, London och New York. Därifrån täcker de även Tyskland, Storbritannien, Benelux-länderna och delar av södra Europa.

”Kapital följer talang. Vi vill vara där talangerna finns om det så är en svensk entreprenör som bygger bolag i Stockholm, Berlin eller någon annanstans”, säger Marta Sjögren (NTL) som är investerare på Northzone.

Hon passar samtidigt på att slå ett slag för Barcelona som hon menar har seglat upp som en stad med många nya intressanta bolag.

Foto:
Marta Sjögren, investerare på Northzone.

Sedan man avslutade sin senaste kapitalrunda har Northzone investerat 400 miljoner kronor. Endast 20 procent av kapitalet har gått till svenska bolag.  Norden och Europa har fått omkring 45 procent.

”Vi vill vara ett ledande val för entreprenörer som vill ta in mer än 10 miljoner kronor. Men helst investerar vi mellan 30 och 150 miljoner kronor och då behöver vi leta på marknader utanför Sverige för att få det bästa urvalet av bolag”, säger Marta Sjögren.

Huruvida denna internationaliseringsvåg fortsätter återstår att se. Mycket hänger på om riskkapitalbolagens investeringar faller så pass väl ut att deras kommande fonder fortsätter att slå rekord.

2016 blev ett rekordår för svenska tech-fonder:

31 januari
Svenska Creandum slår personligt rekord då man tar in 1,7 miljarder i sin fjärde fond. Creandum har bland annat investerat i Spotify, Wrapp, Tictail och Resolution Games.

19 mars
Londonbaserade Atomico, med svensken Niklas Zennström i spetsen, rapporteras ha tagit in 6,2 miljarder kronor i en ny rekordfond. Fonden blir klar först i februari i år och ligger då på 6,5 miljarder kronor. Bland bolagets svenska investeringar kan nämnas Klarna, Truecaller, Wrapp och Mapillary.

26 maj
EQT Ventures aviserar att man stängt sin första techfond på den rekordhöga nivån 5,3 miljarder kronor. Sedan dess har bolaget investerat i 14 techbolag, från bland annat Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna, Storbritannien och USA. EQT Ventures har idag kontor i Stockholm, Amsterdam, London och Luxembourg.

3 juli
Riskkapitalbolaget Verdane tar in 3 miljarder kronor till en ny fond, bolagets största någonsin. Bolaget har kontor i Stockholm, Oslo och Helsingborg, men investerar allt oftare utanför Norden.

5 september
Northzone slår personligt rekord genom att stänga en fond på drygt 3 miljarder kronor. Hittills har 38 procent av fondens investeringar gått till bolag i Europa men utanför Norden. Northzone har tidigare investerat i svenska bolag som Spotify, Klarna, Tobii och Avito.

Läs mer: EQT Ventures satsar på goda hackare – blir dörröppnare i Europa
Foto:
Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone. Foto: Oskar Omne

Foto:


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?